anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

6 sfaturi pentru maximizarea securității Smart TV-ului tău

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

În ultimii ani televizoarele Smart sunt printre cele mai comune dispozitive inteligente conectate la Internet în casele noastre. 

 

Deși majoritatea dintre noi le folosim doar pentru a ne uita la televizor, ele au funcționalități diverse care ajung să stocheze o mulțime de informații despre noi, ceea ce ne face să fim o țintă ușoară pentru atacurile cibernetice.

 

Suntem obișnuiți să ne protejăm smartphone-urile și desktop-urile, dar uneori uităm că orice dispozitiv conectat la Internet este susceptibil de a fi atacat. Printre principalele amenințări la adresa confidențialității și securității televizoarelor inteligente se numără:

  • pierderea intimității, multe televizoarele inteligente având încorporate microfoane și camere;
  • accesul la restul rețelei, întrucât un televizor Smart ar putea infecta în cele din urmă toate dispozitivele din casa noastră;
  • furtul de parole și alte date deoarece de obicei folosim multe aplicații direct de pe televizor, ceea ce reprezintă un risc având în vedere nivelul destul de scăzut al protecției acestor dispozitive;
  • exploatarea criptomonedelor folosind resursele noastre, ceea ce ar putea afecta performanța dispozitivului.

 

Deși responsabilitatea pentru securitatea televizoarelor inteligente revine în mare măsură producătorilor, deoarece datele noastre personale sunt în joc, OSI (the Internet Security Office) ne oferă câteva sfaturi pentru a maximiza securitatea:

  • crearea unui cont securizat cu care să interacționăm cu dispozitivul - în acest moment, cel mai important lucru este să folosim o parolă puternică și, dacă televizorul Smart permite acest lucru, să deschidem câte un cont pentru fiecare utilizator;
  • accesarea setărilor de securitate și confidențialitate - din această secțiune putem modifica diferiți parametri, cum ar fi cei care ne permit să controlăm utilizarea datelor noastre personale de către producător (de exemplu, putem dezactiva funcția de ascultare sau putem gestiona permisiunile pe care le acordăm diferitelor aplicații instalate);
  • actualizarea dispozitivului pentru a remedia erorile și încălcările de securitate - în acest sens este recomandat să configurăm actualizările pentru a avea loc automat;
  • descărcarea de aplicații de încredere – unele aplicații pot fi și rău intenționate, mai ales dacă le descărcăm de pe site-uri neoficiale, din afara magazinelor de aplicații pe care producătorul ni le pune la dispoziție;
  • protejarea routerului - după cum subliniază OSI, securitatea rețelei noastre începe cu routerul în sine; există multe configurații pe care le putem implementa pentru a îmbunătăți protecția conexiunii noastre, cum ar fi utilizarea parolelor puternice;
  • evitarea site-urile web care nu au un sistem securizat de criptare (HTTP) și cele fără certificat digital; în același mod nu trebuie să ne salvăm credențialele în browser (pentru a nu pune în pericol alte conturi dacă dispozitivul este atacat) și nici nu dăm click pe ferestre sau mesaje care pot apărea dacă nu suntem foarte siguri.

 

Trăim înconjurați de dispozitive conectate la internet care au acces la datele noastre personale, deci este esențial să aplicăm soluții de securitate cibernetică care să ne garanteze că informațiile noastre sunt sigure în orice moment.

 

Voi folosiți astfel de măsuri pentru a vă proteja televizoarele de eventuale atacuri cibernetice? Aveți și alte sfaturi pe care să le împărtășiți cu membrii comunității?

11 Răspunsuri 11

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Foarte bune și utile sfaturile date! De unele dintre ele chiar nu știam, cu toate că am numai smart tv-uri. Cred că sunt suficiente cele explicate aici, chiar dacă tot timpul se schimbă datele problemei. Mulțumesc foarte mult!

delfinas
#StarMember
Bun avertisment, unii neglijeaza sau ignora pericolele care te pandesc bagand "dusmanul" in casa ta, mai ales in dormitorul tau. Din fericire, eu nu am un smart TV, am un LED modest, de vreo 22-24 de inci, care are vreo 10 ani. La un moment dat, dadea semne ca se duce. Am cautat tot unul ca el, de maxim 80 de cm si fara sa fie smart si nu prea am gasit, cred ca nici nu se mai fabrica, erau modele aparute de un an-doi. Asa ca, atentie mare la ce cal troian va bagati in casa! 🙂

Miha_Z
#StarMember
Sunt bine venite aceste sfaturi. Eu folosesc Smart TV si recunosc ca din pacate nu am luat nicio masura de securitate. Astept cu interes si alte sfaturi si poate voi aplica si eu din ele.

FLo1
#StarMember
Multumim Mihaela. Sunt câteva considerente necesare de avut în vedere, mai ales la device-urile de TV mai noi și pentru clienții care (sper) vor căuta și vor fi preocupați de a-și proteja ”infrastructura” rețelistică a casei. La cele mai ”îmbătrânite”, chiar dacă smart, chiar dacă sunt conectate la rețea, chiar dacă s-ar dori (chiar și în cazul meu)... nu pot instala aplicații prea mari pe smart TV (lipsă memorie și spațiu de stocare, ca să nu mai pomenesc de rularea aplicațiilor). Dar notez și aplic atunci când va fi posibil.

Cathy
Explorator entuziast
Da intradevar este un pericol mai ales pentru cei cu copii pentru ca obisnuiesc sa se uite pe youtube prin intermediul TV-ului si sa se joace pe PS. Articolul este foarte adevarat pentru ca pe langa faptul ca ti se poate contura un profil in functie de ce urmaresti, la ce ora, daca mai bagi si cardul pentru a achita diverse jocuri pentru coiii cum e cazul meu, raman si datele bancare acolo. Am discutat cu copiii de multe ori despre acest lucru si chiar i-am speriat ca pot sa nu fie bani pe card si daca ei vor sa achite si noi nu stim se pot trezi cu politia la usa :)). Deocamdata tin aceste lucruri dar cand vor fi mai mari categoric trebuie luate masuri mai drastice si protectia marita.

teacher_
#StarMember
Din fericire (sau din păcate) nu dețin televizor Smart, ci doar Full HD. Cred că o să fiu puțin mai atent pe viitor, când o să am in plan sa îmi cumpăr unul.

FaraUnID
Campion certificat
Sfaturile enumerate mai sus sunt cam pe aceeasi treapta cu (,) campaniile antigrog initiate de Agenţia Naţională Antidrog si in care o persoana (mai mult sau mai putin publica) apare la televizor si ne spune sec "Nu va drogati" sau "Spune nu drogurilor" , fara sa spuna nimic la modul concret. Adica acele sfaturi sunt usor penibile sau, in cel mai bun caz, sunt adresate incepatorilor. Smart TV-urile de generatie mai noua au incorporat atat microfon (pentru asistentii vocali) cat si camera web. Din fabrica acel microfon este deschis si asculta in permanenta ceea ce discuta stapanul, pentru a fi pe faza si pentru a putea reactiona in eventualitatea unei comezi vocale. Atat acel microfon cat si camera web poate fi manipulate de la distanta, daca producatorul televizorului nu reactioneaza rapid la problemele de securitate si bug-urile de soft raportate de expertii in securitate cibernetica. Ca si in cazul smartphone-urilor, si pentru Smart TV-uri exista unele aplicatii a caror functionalitate nu depinde de camera web, microfon sau locatia utilizatorului. Cu toate acestea extrem de multe aplicatii solicita acces si control catre acele functii, precum si interactiunea cu asistentii vocali. Va las pe voi sa raspundeti pentru ce anume cer acele permisiuni! Ca si material didactic: "Multe televizoare smart chinezești își spionează utilizatorii. Una dintre mărci, vândută în România" https://www.go4games.ro/stiri-si-articole/atentie-la-ce-conectati-consola-multe-televizoare-smart-chinezesti-isi-spioneaza-utilizatorii-fara-ca-acestia-sa-stie-19262330/ Eu raman la ideea mea, si anume: Daca in locuinta obiecte de tip Smart / IoT si pe care ai aruncat cateva mii de euro, nu te zgârcit la tărâțe si investeste intr-un firewall hardware!

Jay
Campion certificat
Ooo ce veste minunata.. eu am smart, dar, il folosesc doar pentru funcția de baza... insa, a trebuit sa ma conectez la o rețea wi-fi când l-am pus în funcțiune.. Cred ca deja ma voi uita la el cu alți ochi.. sper ca nu se uita și el la mine.. Va trebui sa-l scot din priza, sa-i pun husa și sa-i vorbesc în șoaptă, sa nu se supere și sa facă public ce vede.. macar sa tina pentru el.. ☺

delfinas
#StarMember
Jay, am ras cu pofta citindu-te! :)))) Ar mai fi o metoda, pe care si Tzuky ar aplica-o si anume sa obturezi cumva camera web, daca are. Ii pui o bucata de banda izolatoare colorata si netransparenta. Eventual, daca stii unde e microfonul, ai putea incerca sa-i faci si lui la fel. :)))

MarianaGetaRoma
Junior entuziast
Mulțumim pentru sfaturi! Foarte utile! Eu,singurul lucru pe care l-am făcut a fost să lipsesc bandă pe cameră și la microfon . Doamne Ajută!

Viocat
Senior certificat
S-ar mai putea ca in perioada cand de obicei se doarme sau sunteti plecati la servici sa taiati accesul la net din router al smart tv. Mai usor ar fi de taiat la un smart conectat pe fir, dar e posibil si la wireless. Ptr camera si microfon decat cu banda mai bine dezactivati functii gen recunostere voce care opresc comenzi de genul Hi Tv si opresc tv sa asculte tot timpul si folositi buton microfon de pe telecomanda ptr a folosi functiile vocale ale tv