anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

4 sfaturi pentru fotografii reușite în vacanță

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Salut tuturor!

A venit vara și gândul ne duce la vacanță, călătorii și relaxare. Cu siguranță ne-au lipsit aventurile și momentele surprinse cu ajutorul telefoanelor sau aparatelor foto.

Fie că este o vacanță la malul mării, o escapadă la munte sau un traseu turistic, noi, cei care iubim fotografia, cautăm mereu să surprindem acele momente minunate.

Vă propunem aici câteva sfaturi pentru a face fotografii reușite în vacanță:

 

1. Planificați și revizuiți 

  • Înainte de a pleca în vacanță nu uitați să faceți o listă cu toate materialele de care veți avea nevoie. Acest lucru poate varia în funcție de destinație: pregătiți baterii suplimentare, carduri de memorie, încărcătoare, bliț extern, trepied și dacă mergeți în străinătate, includeți și un adaptor de alimentare.
  • Dacă intenționați să plecați în vacanță la mare și veți face fotografii acvatice, veți folosi fie device-uri dedicate, fie puteți folosi un material impermeabil. Pe de altă parte, dacă mergeți într-un loc cu mult soare, vă recomandăm să luați cu voi și un filtru pentru obiectiv.
  • Și, desigur, nu trebuie să uitați să vă protejați bine toate echipamentele. Asigurați-vă că aveți un rucsac și că atât aparatul foto cât și celelalte accesorii sunt bine protejate de soare, nisip sau apă.
  • Dacă știți deja unde veți merge și ce veți face în vacanță, luați-vă puțin timp înainte pentru a cerceta locurile pe care le veți vizita (monumente, castele, muzee etc.). Puteți face acest lucru de acasă, cu Google Maps sau orice altă aplicație similară.

 

2. Fiți originali 

  • Încercați să surprindeți în fotografiile voastre de vacanță și acel “altceva” decât în mod obișnuit – căutați un unghi potrivit, așteptați să se schimbe lumina sau jucați-vă cu obiectivul / obiectivele și cu zoom-ul.
  • Alegeți un altfel de unghi. Pentru a face acest lucru, nu vă fie frică să vă urcați într-un foișor sau să vă întindeți pe pământ.
  • Vă puteți juca pentru a realiza fotografii abstracte, dacă aveți un model bun, cu siguranță vor arăta grozav.

 

3. Căutați lumina favorabilă

  • Cele mai bune poze ies afară, în lumină naturală, iar cele mai indicate intervale sunt dimineata și seara, la apus (așa numitul “Golden hour”).
  • Ideal este ca persoanele care apar în poză să fie surprinse cu privirea spre soare, spre lumină.

 

4. Regula treimilor

  • Imaginați-vă cadrul pe care vreți să-l imortalizați și trasați în minte 2 lunii verticale și 2 orizontale astfel încât fotografia să fie împărțită în 9 secțiuni egale, atât pe verticală, cât și pe orizontală. Apoi plasați subiectul pe unul din punctele de intersecție. Ele se numesc puncte de forță și specialiștii spun că atrag cel mai mult privirea deoarece creează o senzație de dinamism.

 

Știm că avem în Comunitate mai mulți membri pasionați de fotografie, așa că vă așteptăm și pe voi să postați aici sfaturi pentru pozele de vacanță, indiferent dacă le faceți cu telefonul sau cu un aparat foto. Și, de ce nu, să postați și poze din vacanță.

Cel mai important lucru este că vă bucurați de fotografie, dar și de vacanță, deoarece cu siguranță o meritați.

#EnjoySummer

11 Răspunsuri 11

teacher_
#StarMember
Salut! Un alt sfat, ar fi sa vă faceți upgrade (sau curățenie) in cloud, pentru ca pozele sa fie salvate și să vă puteți bucura de ele și după 🙂

delfinas
#StarMember
In vacante, ma caram cu aparatele foto. mi-am luat si geanta speciala, pe care am folosit-o putin spre deloc (mai mult ma incurca), baterii de schimb, incarcatoare, dar, mai ales de cand am P30 Pro, foloseam mai mult telefonul. E mai comod, mai usor si, in lumina buna, naturala, face fotografii cam la fel de bune, mai ales peisaje, photostreet, fotografii urbane, de arhitectura. Portretele nu ma pasioneaza. Eu incerc sa pun accentul mai mult pe punctul 2, pe originalitate, sa gasesc ceva inedit, un unghi altfel, asta face diferenta dintre o poza banala si o fotografie. Asta se dezvolta in timp, experimentand, urmarind munca fotografilor consacrati. In timp, vei observa ca vei remarca lucruri interesante pe langa care altadata treceai nepasator. Un fotograf cu state vechi, Mircea Bezergheanu, are o vorba care explica foarte bine cum e cu fotografia, spune ca, mai important decat aparatura este maimuta din spatele aparatului. Poti sa ai cele mai performante aparate foto... daca sunt mai destepte decat tine si nu stii sa le folosesti la adevarata lor valoare, sunt egale cu zero. Am vazut niste esecuri foto facute cu echipamente de calitate de-mi venea sa plang si niste fotografii senzationale cu aparate mai modeste.

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Întotdeauna fac în așa fel încât să am spațiu cât mai mult de stocare disponibili în laptop sau pe un stick sau alt dispozitiv de stocare, pentru a salva cât mai multe filmulețe și fotografii. Mulțumesc de sugestii!

TheSpecialist
Maestru
Mulțumim de sfaturi ! Ar mai fi multe de povestit pe tema asta ... eu vin doar cu o singura recomandare : fiți cât se poate de selectivi cu ce conținut păstrați după o sesiune foto . Peste ani și ani , când se vor aduna mii de fotografii în cloud/laptop/telefon nu veți avea asa de multa răbdare sa le mai parcurgeți. Calitatea înaintea cantității. Gândiți-vă ca în ziua de azi omenirea face intr-un minut atâtea poze câte a făcut în primul secol de la descoperirea primul aparat de fotografiat.

FaraUnID
Campion certificat
Pentru fotografii reusite, nu doar in vacanta, un singur cuvant: DSLR. Eventual DSLR in combinatie cu un curs gratuit de initiere in arta fotografica, pentru a va familiariza cu tot ceea ce inseamna estetica vizuala, compozitiei, umbre, reflexii, surse de lumina, , diafragma, expunere, distanta, etc. In general elemente care trebuie luate in calcul in cazul fotografiei de strada. Resturile intra la categoria "Avem si noi niste poze din vacanta". Ar fi intersant un topic dedicat in care fiecare dintre noi sa posteze fotografii realizate prin intermediul telefonului mobil (fara prelucrarea acestora pe PC) si in care sa se precizeze unele informatii precum: locatia unde s-a facut fotografia, model / marca telefon mobil utilizat, cu sau fara blitz, cu sau fara AI.

Neaplicabil
Cel mai bun aparat foto, pentru orice conditii, e cel pe care il ai in momentul ala la tine. Asa ca, daca nu ai DSLR-ul la tine, dar ai telefonul, e mai importanta perspectiva, si momentul surprins, decat numarul de megapixeli. Daca se intampla sa le ai pe amandoua, go for it! 😄 Sansele vor fi cu atat mai mari sa-ti iasa o poza buna. Si daca tot vorbim de megapixeli, recomandarea mea, mai ales daca n-aveti un card foto foarte mare, sau foarte multa memorie le telefon, este sa setati rezolutia undeva mai jos. Un 10-12MP e absolut suficient, dupa parerea mea, pentru niste poze pe care cel mai probabil le vei vedea pe un ecran de laptop/desktop, sau le vei imparti pe retelele de socializare. O poza cu multi megapixeli e, in general, o poza mare (ca volum de date ocupat). Si nu are nicio legatura cu calitatea pozei. Am mai zis chestia asta si cu alte ocazii. Daca vrei sa dai crop mult pe poza, atunci ar putea sa te ajute un pic sa ai ceva mai multa rezolutie cu care sa lucrezi. Dar altfel...nu prea. Daca iti incadrezi corect subiectul, si nu vrei sa faci poze la luna, ca dupa aia sa dai crop la un sfert din poza, ca sa se si inteleaga ceva, atunci nu ai nevoie de atatia megapixeli. Mai bine iti iei un obiectiv ca lumea, eventual un obiectiv de zoom, daca asta vrei, si faci poza la o rezolutie normala, decat sa faci poza pe un obiectiv stock, la rezolutie maxima, de foarte departe, si sa te apuci sa faci crop dupa aia pe poza, ca sa se inteleaga ceva din subiect. O poza cu multi megapixeli nu e neaparat o poza calitativa. E doar atat: o poza cu multi megapixeli. Asa ca, atentie si la chestia asta, mai ales daca faceti foarte mult poze din acelasi punct, sau la acelasi subiect. Pentru ca veti umple cardul extrem de repede cu foarte putine poze reusite. Si daca n-aveti de gand sa le scoateti pe hartie foto, sau tablou, sau afis pe bloc, n-are rost sa setati aparatul la maximum de megapixeli.

FaraUnID
Campion certificat
Ca sa fim mai expliciti: Poze faci cu telefonul, fotografii faci cu un aparat foto (preferabil un DSLR).

FLo1
#StarMember
Ca să "sparg gheața" în plină vară, trăiască "Orange Shop". Care? Cel din poza făcută de un amator. Unde e situat Shop-ul? Păi.... pe bulevardul Champs-Élysées / Paris / Franța. Nu e gradios comparativ cu intrările din magazine de țoale / parfumuri, dar e șic.

DanielaH
Moderator
@FLo_1, mulțumim pentru postare! Bonnes vacances! 🙂

FLo1
#StarMember
@Daniela: Merci beaucoup et bonnes vacances à toi aussi. Voici un l'autre photo d'un magasin Orange: rue President Wilson / Levallois / Paris.

DanielaH
Moderator
Vă încurajăm pe toți să postați aici poze din vacanță, să ne bucurăm împreună de momentele plăcute de relaxare.