Raspunsul meu este stufos, insa varianta scurta este: nu platesc cu debit direct. Nu merita avantajele in situatia mea, insa sunt in siguranta si detin controlul prin alte metode.
Sa le luam pe rand: :)
- Am avut o perioada in care foloseam debitul direct. I-am vazut rapid dezavantajele si am renuntat. Desi nu aveam comisioane, imi lipsea exact controlul pe care il am cand platesc manual. Debitarea automata plateste toate facturile emise, insa plata se realizeaza la scadenta si pentru 2-3 zile inca primesc mesaje ca nu mi-am achitat facturile. In plus, mi s-a intamplat ca valoarea unei facturi sa fie mai mare decat valoarea maxima admisa, iar factura sa nu fie achitata. Mi s-a intamplat sa nu am suficienti bani in cont si factura sa nu fie platita, insa nici mesaj sa nu primesc si sa ma caute furnizorii sa ma intrebe ce e cu facturile neachitate.
- Am fost/sunt in diferite litigii cu diferiti furnizori. Exemple: o factura de 30 de lei la Enel (anulata dupa reclamatie la ANPC), o factura de aproape 100 euro la Telekom anulata dupa o reclamatie la ANCOM si doua facturi de vreo 400 lei cu care sunt in litigiu acum la Digi de i-am invitat in instantele de judecata. Daca platile se efectuau automat cum imi recuperam banii? Cel putin fara debit direct detin controlul pana apas "plateste" :)
- Obisnuiesc sa imi structurez binisor bugetele si nu uit de facturi si scadente. Ma obisnuisem sa platesc online cam peste tot. Cu toate astea, am descoperit aplicatii pentru plati (nu vreau sa fac reclama, dar exista o aplicatie romaneasca usor de gasit pe Android & iOS) unde pot selecta ce facturi sa platesc, cu ce card si pot autoriza in cateva secunde, de oriunde as fi. De vreun an am trecut la aceasta metoda de plata. Iar daca uit - imi aminteste ca am facturi scadente.
In ceea ce priveste problemele cu plati cu cardul sau online, cu putina grija se rezolva toate. Spre exemplu:
- eu platesc doar pe site-urile oficiale, cunoscute, securizate. Daca vreau sa platesc factura Orange merg pe orange.ro, ma uit sa am lacatul din bara de adresa si totul sa fie cu verde si nu salvez datele cardului.
- musai sistem antivirus. Desi la Windows 10 pentru ultimele versiuni aplicatia Defender este foarte buna si elimina de facto nevoia unui antivirus separat, pentru versiuni mai vechi nu se intampla acelasi lucru. Cu toate astea, nu permit antivirusului sa imi scaneze traficul de net din browser, ceea ce se traduce in comunicatia criptata intre mine si furnizor, nu intre mine si antivirus, apoi intre antivirus si furnizor. Pe mine ma linisteste asta.
- in contul curent cu card atasat tin in general 100-200 lei. Imi pun bani direct de pe telefon atunci cand urmeaza sa fac plati mai mari, dar altfel nu am nevoie de bani in acel cont.
Poate cea mai buna solutie ca sa nu am probleme cu cardurile este sa folosesc carduri virtuale sau carduri de credit:
1. La cardurile virtuale (ex: Revolut, ING, parca si Orange Money, etc) n-au decat sa cloneze datele! Oricum cardul e valabil pentru 1-2-3 tranzactii, apoi il inchid. Clonatul dureaza cateva zile si vei incepe sa vezi plati dupa 2-3 saptamani. Daca folosesc acum un card si imediat il inchid, degeaba mi l-au clonat.
2. La cardurile de credit platesti cu banii bancii, iar banii sunt asigurati de banca. Mi-a fost clonat un card de credit la unul din drumurile mele in SUA si am aflat cand am primit mesaj ca am platit o portie zdravana de clatite in New York in vreme ce eu eram cu sotia acasa si priveam un film. Am sunat la banca, am blocat cardul, am declarat tranzactia ca fiind frauduloasa si am solicitat in mod express sa imi scoata din extrasul de cont suma pentru ca nu o voi plati. Evident, mi-am asumat ca in cazul in care se dovedeste ca am fost de vina, voi suporta integral costul acelei tranzactii. Patru ani mai tarziu si inca nu mi-a cerut nimeni sa platesc nimic 🙂