la 12-01-2026 01:08 PM
Salutare !
Doresc să anunț comunitatea ca Orange a modificat contractele de furnizare a serviciilor. În special, este vorba de punctul 10 - Modificarea tarifelor.
Extras din Contract:
10. Modificarea tarifelor
Orange România are dreptul de a modifica tarifele pentru serviciile contractate de către Client conform indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC / HICP-annual data average index and rate of change), respectiv rata medie anuală a inflației stabilită pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, valabilă la data la care se implementează modificarea, dar nu mai mult de 8% din prețurile standard ale serviciilor (fară eventuale reduceri) prezentate în Contract.
Orange România are dreptul să aplice modificarea de mai sus o singură dată pe an, în mod automat, fără a mai fi necesară altă formalitate sau consimțămantul Clientului în acest sens, exclusiv în temeiul notificării trimise de către Orange România. Notificarea de modificare poate fi comunicată odata cu factura de servicii, prin SMS, e-mail sau scrisoare.
Având în vedere faptul că posibilitatea de modificare a tarifelor, precum și mecanismul de aplicare a acesteia au fost agreate de către Parți încă de la încheierea Contractului, actualizarea tarifelor în temeiul prezentului articol nu reprezintă o modificare unilaterală.
Prin semnarea prezentului Contract Clientul este de acord cu aplicarea mecanismului de modificare a tarifelor pentru toate numerele și serviciile contractate de client, atat prin prezentul act cat si pentru numerele si serviciile contractate anterior si active la data aplicarii mecanismului de modificare, daca este cazul.
De aici deducem :
1. Indexarea se va face nu mai mult de 8% din prețurile standard ale serviciilor (fară eventuale reduceri). Adică, dacă luăm în calcul oferta actuală de pe site : Abonamentul Smart 11,18 Euro redus la portare pentru 4.03 Euro, indexarea anuală de 8% se va aplica la prețul de 11,18 Euro și nu la 4,03 Euro. Ceea ce va duce la o creștere de aproape 1 Euro/an. Cu asemenea clauze contractuale mă aștept ca prețul de listă a abonamentelor să crească, după care și reducerile, urmând ca aceste abonamente să fie indexate anual la prețul de listă.
2. Dar ceea ce este mai grav găsim în finalul acestui articol 10 și anume:
Prin semnarea prezentului Contract Clientul este de acord cu aplicarea mecanismului de modificare a tarifelor pentru toate numerele și serviciile contractate de client, atat prin prezentul act cat si pentru numerele si serviciile contractate anterior si active la data aplicarii mecanismului de modificare, daca este cazul.
Adica, cei care contractează, prelungesc un serviciu furnizat de Orange, își dau acordul ca toate celelalte servicii se fie indexate conform noilor clauze. Asta mi se pare gravă.
Deci dragii mei, gândiți-vă bine inainte de a semna un contract cu Orange.
Astept un punct de vedere de la Orange, dacă consideră necesar.
Multumesc.
la 12-01-2026 01:58 PM
Orange a introdus această indexare cu ceva timp în urmă. Există un topic similar, pe care îl poți consulta la linkul de mai jos:
https://comunitate.orange.ro/t5/abonament/indexare-anuala-a-preturilor-si-la-orange/m-p/137167
Primul operator care a implementat această indexare a fost Vodafone, urmat la scurt timp de Orange.
Nu sunt de acord cu această practică, însă, din păcate, pare să fie legală și nu există prea multe alternative, mai ales în condițiile în care semnalul și serviciile mobile Digi sunt cu mult sub cele oferite de Orange în zona mea.
la 12-01-2026 02:02 PM
Salutare!
Articolul cam e de aproximativ 2 ani.
Pentru cei care nu au articolul prezent in contracte si nu au primit acte aditionale pentru introducerea lui, nu se aplica.
https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/#politicaconfidentialitate
Si poti detalia gravitatea acestei modificari? Este un contract nou cu conditii noi. Putem face o extrapolare: clientul isi reduce abonamentul de la 20E la 10E (practic, la jumatate). Nu este ceva la fel de grav si pentru Orange ca se modifica tariful incasat?
Totusi, desi nu am vazut la niciun operator, daca s-ar introduce un articol de genul "dupa perioada minima contractuala, serviciile vor fi intrerupte in cazul in care nu se face prelungire cu cel putin 30 de zile inainte", cum ar fi pentru clientii care au mers pana acum pe prelungire automata cu o luna de facturare? Oare cati ar ramane cu buza umflata (spun asta din perspectiva unui situatii in care cineva cunoscut mie a semnat un contract cu un operator de telefonie mobila si a crezut ca dupa cele 24 de luni ale perioadei minime contractuale numarul se inchide. Ghici ce s-a intamplat: a mai primit 2 facturi pana i s-a taiat serviciul si a trebui sa plateasca. Probabil unii vor considera o astfel de clauza abuziva (clauza prin care se intrerupe contractul daca nu il prelungesti).
12-01-2026 02:49 PM - editat 12-01-2026 02:55 PM
De ce e nevoie să ademenească lumea cu un abonament de 4 Euro, după un an să crească la 5 Euro, ca în final să ajungă 6 Euro; când poți să-l vinzi din start la 5Euro pentru 24 de luni.
Probabil mizează pe faptul ca oamenii, în general, nu citesc contractele. Aceştea pleacă cu impresia ca suma inițială/abonament va fi aceeași pe toată perioada contractuală. Cu siguranță nici un consultant nu se va osteni să precizeze modificările ce vor surveni în timp. Şi așa ești presat să rămâi până la final. Din fericire mai există Yoxo sau Easy.
Apoi , nu aș zice nimic, dacă Orange ar furniza și în zona mea de interes servicii 5G, sau 4G în bandă mai largă. Dar pentru un B20 gâtuit, nu se justifică un preț de listă.
la 12-01-2026 03:44 PM
Nu stiu cum e Easy (incercasem la un moment dat aplicatia, dar nu mi-a mers. Folosesc Huawei Nova 8i (fara Google)), dar MyVodafone tot primesc eroare la logare. Am atat la sora acasa (fixe), cat si la firma servicii Vodafone (mobile) si aplicatia lor ... mai bine folosesc varianta web.
Legat de o predictibilitate: cred ca ai auzit pe la stiri ca e posibil ca TVA sa se mai modifice inca o data, nu? In urma cu vreo 4-5 ani stii ca se trimiteau notificari de marire cu 1E de numar. Aceste mariri sunt motivul pentru care nu mai am abonament (nu inca). As prefera sa am in contract un articol de genul asta ("se mareste abonamentul cu 5% anual pe motiv de inflatie" sau orice motiv care sa fie plauzibil) decat sa primesc notificare ca daca nu sunt de acord cu marirea pot inchide... Stiu ca voi avea in permanenta o idee despre posibilele mariri si in ce valoare (macar estimata).
Sunt de acord ca fiecare sa-si faca un plan, dar ar fi ok ca acel plan sa poata fi si stabil. Am mai spus-o si cu alte ocazii: maririle din ultimii ani se datoreaza, intr-o anumita masura, si clientilor care sunt instabili. Motivele zic ca ar fi urmatoarele (evident fara a se limita doar la ele):
PS: am mai spuse si in urma cu mai multi ani: prefer un tarif mai mare, dar constant decat un tarif mic de care sa nu fiu sigur ca va ramane in urmatoarele 12 luni (si cred ca asta zici si tu in comentariu).
la 12-01-2026 02:21 PM
Nu am știut de aceste modificări. Ultimul contract semnat a fost în 2022. Recent am încheiat un contract nou pe care l-am comparat cu cel existent. Mi-au sărit in ochi cele de mai sus.
Scuze. Nu am știut ca subiectul este arhicunoscut.
la 12-01-2026 02:35 PM
Nu neaparat arhicunoscut cat comentat si pe alte forumuri. Din cei fosti 4 operatori (practic, actuali 3) doar Digi nu are asa ceva, Telekom fiind primul, apoi Vodafone si Orange introducandu-l cu vreo 2 ani in urma (la mine "nu s-a mai ajuns" intrucat am trecut pe cartela inainte sa fie introdus articolul si mai administrez un Yoxo).
la 12-01-2026 03:37 PM
Salutare!
Da, sunt de mult timp acele modificări și s-a mai discutat destul de intens pe subiectul respectiv.
la 12-01-2026 04:10 PM
Dacă vă aflați în situația de a alege între Yoxo și Vodafone Easy, alegeți varianta Yoxo. Suportul clienți la Vodafone Easy este dezastruos.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor