anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Serviciul de televiziune prin satelit și impactul meteo asupra acestuia

Savu_Cosmin
Începător

 

Cum funcționează televiziunea prin satelit ?

Marele avantaj al serviciului de televiziune prin satelit constă în independența față de existența unei infrastructuri de cablu în zonă, prin urmare se poate instala în orice locație acoperită de către satelit, singura condiție fiind posibilitatea înstalării antenei astfel încât să aibă orientare către satelitul Astra 5B de unde primește semnal. La centrul de difuzare, furnizorul TV primește semnale de la diverse surse de programare și transmite un semnal de difuzare către sateliți. Sateliții primesc semnalele de la stația de difuzare și le transmit din nou la antena utilizatorului. Decodorul procesează semnalul și îl transmite unui televizor standard.

 

Cum afectează vremea recepționarea semnalului TV?

Pentru că semnalul captat de către antena instalată provine de la satelit, orice obstacol între acestea (vegetație, clădiri, plafon gros de nori etc) poate afecta calitatea semnalului. Astfel, „dușmanul” principal al acestei tehnologii îl reprezintă vremea nefavorabilă. De exemplu, în timpul unei furtuni de ploaie, picăturile pot slăbi sau absorbi semnalul în drum spre o antenă satelit. Ploaia poate provoca, de asemenea, împrăștiere de semnal, deoarece undele electromagnetice se refractă și se difuzează în jurul picăturilor de ploaie de pe suprafața antenei. Ploaia nu este singurul vinovat: zăpada, gheața, vânturile mari și ceața puternică pot afecta semnalul satelitului, prin urmare in zilele cu ninsoare trebuie înlaturată zăpada sau gheața (cu o matură respectiv cu apă rece) de pe antenă astfel încât să poată capta semnalul de la satelit, având grijă să nu fie modificată poziția antenei.

12 Răspunsuri 12

Jay
Campion certificat
Inteleg ca, dupa cum merge televiziunea, unii furnizori au probleme mai mari cu vremea decat altii 🙂

teacher_
#StarMember
Din păcate și la mine la țară, din cauza vremii, atunci când ploua sau e furtuna, nu funcționează decât TVR și ProTV....

RafaHelper
#StarMember
Salut @Cosmin, Satelitul Astra 5B isi modifica pozitia cand orbiteaza in jurul pamantului? Daca da, dupa un timp ar trebui modificata si pozitia antenei?

Vio73
#StarMember
Salut! Eu am acest serviciu din prima zi a emisiei sale și nu am avut niciodată probleme. Dar am antena montată pe peretele casei, sub streașina acesteia. Practic, nu au efect nici ploile și nici ninsorile asupra sa. Singurele momente când se mai întrerupe este atunci când e nor foarte puternic în direcția de unde îi vine semnalul. În concluzie, este foarte bine dacă ai avea această posibilitate.

Savu_Cosmin
Începător
@rafa.bloger Antena nu trebuie miscata. Satelitul isi pastreaza pozitia fata de Pamant pe parcursul orbitei , acoperind aceeasi suprafata constant.

Razvan
#StarMember
Satelitul este fix, indiferent de mișcarea de rotație a Pământului. În zonele cu acoperire minima a satelitului (la extremitati), pot apărea probleme de recepție a programelor tv, când condițiile meteo sunt mai dificile (nebulozitate, ploi intense), vegetație care se interpune între antena și satelit. Pe teritoriul României, satelitul Astra are acoperire maxima.

RafaHelper
#StarMember
Multumesc @Cosmin! Era doar o curiozitate, desi nu folosesc serviciul.

Miha_Z
#StarMember
Intr-adevar vremea reprezinta un impediment pentru receptarea in conditii optime a televiziunii prin satelit. Si din aceasta cauza firmele care in anumite zone pot oferi doar televiziune prin satelit, pierd clienti in detrimentul celor care ofera televiziune prin cablu, chiar daca vin cu oferte mai bune.

Vio73
#StarMember
Antena trebuie fixată foarte bine și nu ai probleme. A mea e fixată de 6 ani și jumătate și nu am probleme.

systemskynet_ve
Începător
Stiu, am citit toate mesajele si am si eu la fel ca toti ceilalti antena orange calitatea semnalului este 100%. Pe langa ea am mai instalat o alta antena; am incercat sa prind toti satelitii pe care i-am avut in lista tv; am reusit numai unul singur; nu am putut receptiona semnal in nici un fel; am incercat sa o sucesc cum s-a putut. dar nimic; se pare ca nu am avut acoperire!

Ascary
Campion certificat
Ai incercat cu o antena mai mare de 1,4m cel putin? Ar fi ok si o montura.

Vio73
#StarMember
Nu o poți folosi pe cea de Orange pentru a recepționa și alți sateliți, pentru că o vei deregla de pe Astra 31,5. Îți trebuie antenă mai mare.