anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Tutorial] Adaugare suport servicii VoLTE/VoWIFI/5G pe telefoanele Pixel [ROOT & NO-ROOT]

arsradu
#StarMember

Salutare!

Stiu ca asta e un subiect care intereseaza pe multi, asa ca am decis sa deschid un topic dedicat pentru el, pentru cei care doresc sa-si cumpere un Pixel, sau au deja unul, si nu le functioneaza servicile VoLTE/VoWIFI/5G.

/!\ Incepand cu ultimul build de Android 14 (UQ1A.231205.015), avem suport nativ pentru 5G, VoLTE si VoWIFI la Orange. Oficial. Fara Pixel IMS.

Din momentul asta, tutorialul de mai jos va ramane doar ca referinta.

 

De mentionat:

  1. acest tutorial NU adauga serviciile acolo unde nu sunt suportate de operator. Nu adauga semnal unde nu e, nu adauga 5G unde nu e, nu creeaza un abonament 5G (mai nou si Prepay cu optiune de min 6 Euro), si cu siguranta nu-l plateste in fiecare luna. 🙂
    Pe scurt, nu activeaza niciunul dintre serviciile astea daca nu sunt deja activate pe cont sau suportate de operator. Tot ce face este sa adauge suport pe partea de soft.
  2. e nevoie de root (pentru varianta cu root & Magisk).
    Acum avem si o metoda NO-ROOT. Cititi mai jos! 
  3. Incepand cu Android 13 (build TQ3A.230605.010) avem 5G si VoLTE nativ! (era inca din Beta, acum e si in versiunea oficiala). Incepand cu Android 14 QPR (U1B1.230908.003) avem suport nativ si pentru VoWIFI. Deci acum toate serviciile ar trebui sa fie functionale.

    Daca nu functioneaza VoWIFI cu toate ca il aveti in setari, adaugati APN-ul de IMS urmand pasii de mai jos.

    arsradu_0-1681281756835.png

    arsradu_1-1681281771385.png

    arsradu_2-1681282036769.png


    /!\ Atentie:

    1. Ca sa functioneze treaba asta, VoWIFI trebuie sa fie activat in meniu. Deci, in caz ca nu va apare deja (in build-urile mai noi ar trebui sa fie deja activat) aveti nevoie in continuare de Pixel IMS app. N-am incercat fara...dar nu vad cum ar putea sa mearga.
    2. Pentru cei care nu au mai facut niciodata asta, e normal ca dupa ce salvati setarile, APN-ul de IMS sa NU va apara in lista de APN-uri.
    3. La primul apel, e posibil sa nu se activeze VoWIFI (la fel era si cand functiona doar cu Pixel IMS app). Dar de la al doilea ar trebui sa fie ok.
       
  4. tutorialul e bazat pe un Pixel 6 (testat de mine). De asemenea, am primit confirmare ca metodele astea functioneaza si pe Pixel 7.

 

Cu acestea fiind zise, sa ne apucam de treaba. 🙂

Varianta FARA ROOT

/!\ doar pentru telefoanele Pixel cu chipset Tensor:

  • Google Pixel 6
  • Google Pixel 6a
  • Google Pixel 6 Pro
  • Google Pixel 7
  • Google Pixel 7 Pro

Se pare ca, dupa atata timp, a gasit cineva o metoda de activare pentru VoLTE, VoWIFI si 5G pe Pixel.

Daca aveti ultimul Beta de Android 13 (QPR 13 Beta 2.1) sau un build mai nou (acum este integrat in versiunea finala, deci nu mai e nevoie de Beta) ar trebui sa aveti deja suport nativ pentru 5G si VoLTE. Iar pentru VoWIFI, va puteti folosi de Shizuku si Pixel IMS (+ APN-ul de IMS configurat manual, dupa cum e descris mai sus).

Metoda e foarte simpla, si necesita doua aplicatii si conexiune WiFi:

  1. Shizuku github sau Play Store
  2. Pixel IMS github sau Play Store.

Ce e de facut:

  1. instalati ambele aplicatii.
  2. lansati Shizuku si configurati sectiunea Start via Wireless debugging. Wifi-ul trebuie sa fie pornit. 
    Urmati pasii de mai jos:
    1. sectiunea Developer Options trebuie sa fie activa! Daca nu este, mergeti in Settings > About Phone, si dati click de 7 ori pe build number.
    2. tap Pairing din Shizuku
    3. tap Developer Options din pop-up-ul care o sa apara in aplicatie
    4. ar trebui sa ajungeti in Developer Options. De aici activati Wireless Debugging (turn ON), acceptati pop-up-ul de fingerprinting (bifat si Always Allow), dupa care dati tap pe textul "Wireless Debugging". O sa ajungeti in sectiunea de configurare.
    5. selectati Pair device with pairing code.
    6. introduceti codul afisat in notificarea din Shizuku (dati tap pe textul din stanga notificarii pentru a putea scrie codul; ar trebui sa se transforme intr-un camp editabil) si apasati pe icoana din dreapta (un avion) pentru a trimite codul.
    7. dupa ce pairing-ul s-a facut cu succes, dati Back din telefon pana ajungeti inapoi in Shizuku.
    Ar trebui sa vedeti o fereastra de terminal cu un text Starter sus de tot, si dedesubt "Starting with wireless adb".
    Daca nu se intampla asta, apasati Start, mergeti pana in Wireless Debugging, asigurati-va ca e activat, si dati Back de acolo inapoi in Shizuku. Acum ar trebui sa mearga. De asemenea, fereastra de Starter ar trebui sa se inchida in cateva secunde. Daca nu, o puteti inchide manual.

    In punctul asta, Shizuku ar trebui sa afiseze "Shizuku is running (version x.y)" ceea ce inseamna ca puteti trece mai departe.
  3. Deshideti aplicatia Pixel IMS.
    Asigurati-va ca la Shizuku Service Running apare Yes .
  4. Tap pe icoana de Setari (dreapta jos).  
  5. Bifati Enable VOLTE si/sau Enable WiFi, in functie de ce vreti sa activati.
    In momentul asta ar trebui sa aveti VoLTE si VoWIFI.
  6. Restart

arsradu_0-1675846293035.png

arsradu_1-1675846301859.png

 

Atentie: dupa update-urile de sistem de operare, trebuie pornit Shizuku si reactivat VoLTE, VoWIFI si ce mai aveti nevoie.

Multumesc, @VlaDi88 pentru ideea cu cele doua aplicatii, si binenteles, dezvoltatorilor aplicatiilor pentru munca lor.

 

Varianta CU ROOT

De ce aveti nevoie:

  1. rabdare
  2. un PC/Mac cu adb si fastboot instalat si configurat.
  3. factory image de la Google.
  4. bootloader deblocat si root
    Daca aveti deja bootloader-ul deblocat si root, treceti mai departe.
    Deblocarea bootloader-ului se face cu un cablu de date, folosind fastboot si urmatoarea comanda: fastboot flashing unlock
    Daca nu stiti cum sa root-ati telefonul folosind Magisk (patched boot.img), aveti aici un tutorial.

    Pe scurt:
    1. extrageti boot.img din factory image-ul de la Google
    2. patch-uiti imaginea cu Magisk
    3. flash-uiti imaginea cu fastboot, folosind comanda: fastboot flash boot [calea-catre-patched-boot.img]
  5. Magisk
  6. Modulul de Magisk pentru VoLTE/VoWIFI/5G de aici.
  7. Optional puteti instala si modulele: Universal SafetyNet Fix (pentru problemele de SafetyNet, cauzate de root) si Shamiko (de folosit impreuna cu optiunea de DenyList pentru a reface functionalitatea aplicatiilor bancare).
    De asemenea, pentru orice eventualitate, dupa ce ati terminat toata treaba asta, puteti ascunde Magisk, din setarile lui (il camuflati intr-o alta aplicatie comuna, de exemplu Setari).

Ce e de facut:

  1. deschideti Magisk si instalati modulul de VoLTE/VoWIFI/5G
  2. restart telefon
  3. enjoy! 🙂

 

Daca aveti intrebari sau sugestii (tutorialul e posibil sa primeasca modificari in urma feedback-ului vostru), le puteti lasa in sectiunea de raspunsuri de mai jos.

Client Orange
147 Răspunsuri 147

"iar ma simt ca intre ciocan si nicovala. Orange ?!? Google ?!? cine ce trebuie sa faca ?"

Asa eram eu acum cativa ani pe un Moto M pe care incercam in disperare sa activez VoLTE. Am reusit pana la urma, dupa vreo 6 luni de ping-pong intre Orange si Motorola. Cu problema fiind la.....🥁🥁🥁 Motorola!

Si acelasi lucru si in cazul asta. Orange imi spunea ca pe partea lor e totul activat si ca problema e la telefon, Motorola ca pe partea lor e totul ok si problema e la operator. Si eu eram undeva la mijloc, cu serviciile nefunctionale! Si nu stiam pe cine sa cred. Orange sau Motorola?

Problema mai mare e ca a trebuit sa gasesc singur solutia (in cazul meu, era o setare intr-un meniu ascuns).

Si inainte sa intrebi, nu, nu exista asa ceva pe Pixel-uri. 🙂

Ideea e asa, pentru oricare dintre serviciile astea (VoLTE, VoWIFI, 5G) ai nevoie de cateva lucruri:

1. suport pe partea de retea (integrarea serviciilor de catre operator)

2. activare/provizionare pe SIM (activarea serviciilor pentru clientul respectiv)

3. in cazul 5G, evident ca vorbim si de acoperire in zona respectiva

Cam asta e tot pe partea operatorului.

Dar asta nu e tot!

Pe langa toate astea, producatorul dispozitivului trebuie sa integreze acele setari (la unii specifice, la altii generice) in soft! Integrarea o face producatorul, nu operatorul.

Si cu toate ca, evident, tine si de operator ca serviciile sa fie functionale, mai mult decat sa le activeze pe cont...nu prea au ce face pe partea lor.

Orange (si din cate stiu niciun alt operator din Romania, sau din Europa), nu face filtrare sau activarea serviciilor astora pe baza de IMEI. Daca e cineva care iti spune chestia asta, nu stie ce vorbeste.

Singura chestie care tine de operator este sa ofere serviciul respectiv, si sa il activeze pentru user. Atat. Restul tine de telefon.

Ideea e ca stiu acele mesaje clasice de pe Comunitatea Pixel. Le stiu, pentru ca, la un moment dat, si eu eram nervos si confuz cu chestia asta. Si raspunsul lor (atentie, membrii comunitatii, ca si in cazul Comunitatii Orange sunt clienti, entuziasti, dar clienti ca si tine, nu fac parte din staff-ul Google) a fost acelasi: "verifica cu operatorul". Si daca n-am facut du-te vino cu operatorul de mi-a venit acru in gura. Nu era de la operator. A fost de la telefon (Google). Si incepand cu update-ul din Iunie, avem oficial VoLTE si 5G (fara VoWIFI pentru un motiv anume), pe telefoanele Pixel (6 & 7 confirmat) in Romania. 

De asemenea, cei din Comunitatea Pixel nu sunt programatori Google (de care am avea nevoie in cazul asta, pentru ca problema e una de integrare in sistemul de operare a anumitor operatori). 

Cu toate astea, daca vrei sa lasi un feedback, o poti face pe platforma dedicata pentru devs aici. Aici chiar ajunge feedback-ul acolo unde trebuie. Sunt deja cateva topicuri deschise pe tema 5G si Romania. Dar nu am vazut (nici nu am cautat, intr-adevar) nimic specific pentru Pixel Fold. 

Dupa cum ziceam, banuiesc ca, pe partea de suport operatori, e un pic in urma fata de Pixel Phones. Setarile pe care le ai tu par sa fie generice, nu specifice. Si...din pacate, nu merge cu ele. Dar poti activa cateva dintre serviciile astea, poate chiar toate, cu toate ca nu sunt foarte sigur de 5G, folosind Shizuku + Pixel IMS app.

Asta pana integreaza Google oficial suport pentru Orange Romania. Si eventual si atunci, pentru activarea VoWIFI, care sunt destul de sigur ca nu e nici la tine.

Client Orange

...de la android 14, Orange 5G si pe Pixel Fold ! Dupa update.

Later edit: evident si VoLTE si VoWIFI 😉

Suuuuperb!

De curiozitate, cu ce versiune de setari a venit update-ul tau? Pentru ca la mine, era pe ceva din Iunie (cred ca 30 Iunie daca nu ma insel). Si....VoWIFI lipsea cu desavarsire. Se poate activa cu Shizuku si Pixel IMS. Dar nu era activat by default. Ah, si a fost adaugat si VoWIFI incepand cu QPR Beta 1. Dar asta e alta poveste.

Dar posibil pentru Fold-uri sa fi pus o versiune mai noua. De-aia intreb. Doar de curiozitate. Si doar daca ai timp. 🙂

Client Orange

30 iunie și la mine. Nu m-am uitat/nu am văzut VoWIFI, doar VoLTE.

Ma gandeam eu.  Inseamna ca ai doar Volte si 5G by default. Vowifi trebuie activat manual. 

Client Orange

sincer sa fiu... 5g asta in afara sa toace bateria nu face altceva, netul e la fel de slab

arsradu
#StarMember

Salutare!

Vesti bune pentru utilizatorii de Pixel Phone. Ultimul update QPR pentru Android 14 (build U1B1.230908.003) rezolva problema lipsei VoWIFI la Orange Romania. Nu mentioneaza nicaieri lucrul asta. Dar...testand, incercand, afli lucruri noi. :))

Deci, in momentul asta, nu mai aveti nevoie de Shizuku si Pixel IMS app. Ma astept sa exista probabil un update similar si pentru Android 13.

De mentionat ca, pentru un motiv anume, inca e nevoie sa re-adaugati APN-ul de IMS manual. Altfel VoWIFI nu va functiona (este acum disponibil in setarile telefonului, dar apelul nu foloseste functionalitatea de VoWIFI). Aveti toate informatiile referitoare la adaugarea APN-ului de IMS in postarea initiala.

Pentru referinta, s-a facut update si la versiunea setarilor.

Avem acum:
orange_ro-52000000002.62
2023-08-30

Screenshot_20230923-110554.png

Client Orange

drimago
Junior entuziast

salut si mulțumesc pentru update!

eu nu adăugasem APN de ims până acum și am încercat acum dar ceva nu e că în poza.

adaug apn, salvez și pe urmă editez. când mă duc jos la apn type apare că în poză de mai jos

1000025007.png

 daca incerc sa editez acolo și să trec ims, nu se salvează. revine la ce e acolo. la fel se întâmplă și mai jos cu ipv4. nu pot sa trec pe ipv4/ipv6

 

UPDATE: am dat restart la tel și am readaugat apn. a mers să fac că în instrucțiuni mai puțin apn in roaming care rămâne pe ipv4. e vreo problema daca sta așa?

UPDATE2: văd că la mine nu s-a modificat carrier setti GS version după ultimul update de android 13 de luna asta. o fi din cauza că sunt în roaming? sau se modifică doar pe android 14?

Update-ul de mai sus e doar pentru Android 14. Mă aștept sa primească și Android 13 un update similar care sa integreze și o versiune mai noua de setări și posibil sa rezolve și problema asta la un moment dat. Dar eu am testat pe Android 14. Și informațiile se aplica pentru Android 14.

Nu cred ca e o problema dacă nu poți modifica în IPV4/V6. Sincer, nu m-a interesat chestia asta. La mine dispare oricum IMS APN după ce-l adaug.

De menționat ca "ims" trebuie sa fie cu litere mici. În titlu cred ca poți să-l scrii cum vrei tu, dar la APN și la Type, ar trebui sa fie cu litera mică. Dacă nu mă înșel, când îl scrii cu litera mare, îl salvează cumva separat. Dacă ai făcut totul corect, nu ar trebui sa vezi APN-ul nou adăugat în lista de APN-uri. Devine ascuns (și așa trebuie sa fie). Dar funcționalitatea e acolo, și o poți testa făcând un apel WiFI. Dacă pana acum nu mergea (îl făcea în continuare prin VoLTE), acum ar trebui să-l facă prin WiFi.

Client Orange

drimago
Junior entuziast

da așa am scris cu literă mică. acum că zici că trebuie să fie ascuns înseamnă că ceva nu e ok. că inca in lista. are un toggle sup apn roaming care e gri și zice apn enabled.

Da, nu situ cum de la unii useri ramane vizibil... :)) La mine mereu e ascuns după ce-l salvez. Dacă iti merge și așa, lasă-l așa. Dar...ciudat.

Adica, eu ii pun doar:

  • nume: "ims"
  • APN: "ims"
  • Type: "ims"
  • APN Protocol si APN Roaming Protocol: IPv4/v6
  • Save

Asta e tot. Cum de unora le rămâne vizibil...nu știu. :)) Cu siguranță nu ești singurul. Cu toate astea, la mine a fost mereu hidden, așa cum ar trebui. Când îl setează operatorul este tot hidden.

In fine, importanta e funcționalitatea. Deci...dacă merge așa...lasă-l așa. Sau, eventual șterge-l si mai fă-l o data. 🙂 

Client Orange

drimago
Junior entuziast

nu pare că merge. am incercat sa dau tel și nu apare că îmi folosește wifi.

In pixel IMS îmi arată că ims unregistered

1000025013.png

Da, acum mi-am amintit ca VoWIFI nu merge în Roaming (conform paginii de aici). Deci, partea aia e normala. 🙂 Dar setările ar trebui sa se salveze oricum (zic eu).

Oricum, dacă vrei, testezi mai multe la întoarcerea în țară. 🙂

Client Orange

drimago
Junior entuziast

ah mi se pare corect sa ai acest feature dar sa nu îl poți folosi că sa nu se supere operatorii de telefonie... au mai și schimbat regulile de roaming acum o lună și ceva...

voi testa restul curând. mulțumesc de clarificări!

arsradu
#StarMember

Salut,

Incepand cu Android 14 (UQ1A.231205.015), avem suport nativ, oficial, fara Pixel IMS, pentru toate cele 3 servicii Orange: VoLTE, VoWIFI si 5G.

Pentru OROC, din cate stiu, nu exista momentan suport. Deci daca sunteti clienti OROC....fie mai asteptati un pic si poate va fi adaugat suport, fie treceti la ORO.

Client Orange