09-07-2023 10:32 PM - editat 19-08-2023 07:35 PM
Dragi membri ai Comunității, pornind de la solicitarea mai veche adresată pe acest topic, unde se discuta despre TAPO P100, am avut curiozitatea și dorința de a vedea și testa ceva mai mult, alegând modelul Tapo P115. De ce? Pentru simplul fapt (cum se menționa și în topicul respectiv) că nu era suficient un ”întrerupător telecomandat”, ci se dorea (inclusiv de către mine, activând în domeniul măsurării energiei) inclusiv o monitorizare / măsurare a consumului de energie aferent consumatorilor conectați la aceasta. Astfel vă prezint mai jos o scurtă incursiune în Paradisul PRIZEI SMART, TAPO P115, achiziționată din Magazinul online al Orange, fiind o comandă desfășurată fără probleme, de la plasarea comenzii, livrare și instalare.
Pornind de la cele descrise mai sus, vă prezint echipamentul smart Tapo P115, adică o priză smart cu care puteți gestiona și monitoriza consumul de energie aferent consumatorilor conectați la această priză. Pot fi individuali, sau pot fi mai mulți consumatori conectați, priza suportând consumatori chiar și de 3500W.
Pachetul conține priza (dispozitivul smart) propiuzis, un ghid de instalare/configurare și alte imagini cu dispozitive smart similare acestuia, posibil a fi conectate prin aceiași aplicație.
După conectarea dispozitivului la rețea, veți scana codul QR regăsit pe ghid și/sau cutia produsului pentru identificarea aplicației și instalarea acesteia. În cazul meu, instalarea aplicației TAPO s-a efectuat din GooglePlay / Android.
După instalare și acceptarea condițiilor de utilizare a aplicației, dispozitivul va fi pregătit pentru configurare și conectare.
Un led care va lumina roz/albastru intermitent este un semnal că ”priza smart” este pregătită pentru a fi configurată.
Interfața principală a aplicației, înainte de adăugarea dispozitivului smart.
După cum observați, deși se pot adăuga o multitudine de dispozitive smart, dispozitivul căutat este ”priza Tapo P115”. Aplicația permite adăugarea a mai multor dispozitive, fie ele PRIZE sau alte dispozitive SMART.
Primii pași în configurarea dispozitivului sunt, așa cum menționam anterior asigurarea semnalului de roz/albastru al dispozitivului.
În imediata apropiere, aplicația va căuta dispozitivul.
… iar apoi îl va conecta la o rețea WiFi indicată.
Cu datele de conectare oferite OK, conexiunea se va realiza cu succes.
….urmând apoi, pentru o mai bună gestionare și identificare, să se configureze denumirea punctului de conectare (a prizei), locația din casă unde se află conectată, dar și tipul de echipament (consumator) conectat/monitorizat.
Mai rămâne doar de actualizat ”softul intern al dispozitivului”, adică firmware-ul, iar după acest pas ”priza smart” este configurată pentru funcționare și utilizare. O opțiune (deloc obligatorie) poate fi instalarea într-un anumit interval orar al zilei a unui firmware (în cazul unei noi versiuni disponibile).
Dispozitivul poate fi pornit/oprit chiar și de la distanță, întrerupând alimentarea cu energie electrică a aparatelor conectate, sau poate fi programat în acest sens, fie ca timp până la oprire sau ca interval orar de pornire / oprire.
Un detaliu LIVE al consumului pentru un frigider în STAND BY / FUNCȚIONARE aveți ilustrat în imaginile de mai sus.
Un alt capitol / aspect interesant al datelor înregistrate sunt graficele care permit o analiză pertinentă a consumului (și chiar al consumatorilor conectați la această priză) pe o anumită durată de timp: orar, zilnic, săptămânal, lunar și chiar anual.
Aceste ultime imagini pentru relevanță, prezintă curbe de sarcină aferente consumului zilnic pentru un FRIGIDER, din 3 zile diferite (ziua de ASTĂZI sau, în cazul de față, din istoric 2și 3 iulie 2023), sau consum lunar (8zile din iulie2023). În general, vârfurile de consum sunt aferente ”drumurilor” făcute la frigider și ținând ușa deschisă. Aceste ”vârfuri” pot fi observate și pe curba generală de consum (cea zilnică sau săptămânală, după caz).
Un tutorial similar se poate regăsi și aici. Priza SMART TAPO P115 a fost achiziționată din Magazinul online al Orange, și a fost o comandă desfășurată fără probleme. Enjoy ! 😊
PS: Nu recomand instalarea pentru monitorizarea / întreruperea alimentării cu energie electrică a routerului Wifi. De ce: Pentru că orice comunicare cu priza nu va mai fi posibilă decât intervenind manual și conectând routerul separat până priza conectată la aplicație va permite (va face posibilă) alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor conectate.
19-08-2023 12:28 PM - editat 22-08-2023 09:04 PM
Există atât prize sub forma prezentată mai sus, dar există și prize încastrabile (vezi foto). Voi pe care le-ați prefera mai degrabă?
CONCLUZIE: Oricare ar fi tipul de device smart (priză, bec, cameră, termostat, sau orice tip de aparat din casă cu conexiune wifi) acesta va aduce îmbunătățiri nu doar energetice, ci și ale organizării și prioritizării a ceea ce contează în viată fiecăruia dintre noi. Subiectul rămâne deschis și pentru alte dispozitive smart.
12-07-2023 06:06 PM - editat 12-07-2023 06:08 PM
Nu @arsradu, priza este conectată doar prin WiFi. De aceea am și lăsat un comment ”a nu conecta routerul cu rețeaua WiFi la router și să i se dea OFF de la distanță” 😀 Eu eram conectat cu telefonul pe 4G, comandând priza conectată prin WiFi, adică nu eram în LAN-ul routerului.
LE: Becul ar trebui să se comporte la fel: nu contează dacă luminează sau nu, însă becul (ca priza de altfel) sunt permanent alimentate de la rețea, deci circuitul de comunicații ”intern” al jucăriei nu este tăiat.
12-07-2023 06:21 PM - editat 12-07-2023 06:47 PM
Flo, se pare ca aici mai am de invatat cateva lucruri. 🙂
Deci tu zici sa nu conectezi (electric vorbind) routerul WiFi la priza respectiva, nu? Am inteles bine? Daca da, evident ca se va pierde legatura in momentul in care routerul nu e alimentat. Dar eu ziceam de controlul dispozitivului smart, de pe alta retea (sau date mobile). Si inca nu mi-e foarte clar cum ai reusit partea asta...avand in vedere ca, pentru functionare, priza trebuie sa fie conectata la reteaua WiFi...
Adica, am inteles, nu bagi routerul in priza aia. El va fi pe o priza normala, si conexiunea se face prin WiFi cu priza smart. Dar ce legatura are asta cu conectarea pe 4G...?
Stiu ca e ceva ce mi-a scapat. Dar nu reusesc sa-mi dau seama ce anume. Ma ajuti te rog? 😄
12-07-2023 06:52 PM - editat 12-07-2023 06:54 PM
🤣🤣🤣 Asta deja e de .... masterat. Ai înțeles perfect ceea ce încercam să explic anterior. Deci Toate chinezismele pe baza unui cod QR, MAC address, sau un IPv6 (o combinație de IPv4 cu port) pot asocia dispozitivul respectiv în aplicația utilizată cu serverul chinezului. E mai exact acea conexiune P2P (peer 2 peer) care permite comunicarea directă cu device-ul respectiv, fără a fi în același LAN.
LE: Inclusiv camere IP, chiar cu dublu sens pentru sunet (microfon&difuzor) folosesc o astfel de conexiune (conectică).
12-07-2023 10:29 AM - editat 12-07-2023 05:37 PM
E Ok. Dacă vrei și partea de consum ... atunci îți recomand P115. Altfel doar pentru ON/OFF .. e ok și P100. Ca și conectică e funcțional OverTheInternet. De altfel aproape orice device ”chinezism” care comunică prin serverele lor... pot fi comandate/controlate OverTheInternet, adică nu doar în LAN.
@arsradu: Tocmai l-am verificat acum, conectat prin 4G. După consumul indicat (<1Wh sau 10-15Wh la acest moment) pare să percuteze la OFF (<1Wh) sau ON (10-15Wh). Când o ia la răcit.... consumul crește LIVE și spre 80-100Wh... după cum se vede în graficele atașate anterior.
la 18-07-2023 06:57 PM
@GeorgianaD: Niște capturi sugestive despre posibilitățile de programare a prizei:
Modul AWAY.... pornire/oprire aleatorie la anumite intervale, pentru zilele și intervalul orar selectat. Totuși nu știu frecvența acestor alternări, dar revin.
Pornire / oprire după un anumit program dorit, asemeni unui termostat. Pot fi adăugate mai multe programe, nu doar unul singur.
la 19-07-2023 09:41 AM
Salutare! Mulțumesc pentru toate informațiile! Pe mine m-a convins, am recomandat dispozitivul și altor persoane. Mă gândeam că este foarte util și pentru aerul conditionat, să îl pornești și oprești atunci când nu ești acasă.
la 19-07-2023 10:03 AM
@GeorgianaD: Da e chiar excelent, însă nu știu dacă AC-ul are vreo pornire/oprire dependentă de telecomandă. Adică să nu necesite o confirmare din telecomandă. Oprirea e clară... în timpul funcționării: tăiatul alimentării... nu-i o problemă. Însă la revenirea alimentării cu AC-ul pornit pe modul dorit, va necesita pornire din telecomandă.... au BA? Pentru că aici depinde de modelul de AC.
Chiar și la unele TV-uri, unele pornesc automat (dacă erau în funcțiune inițial) la revenirea alimentării cu energie electrică, însă altele au modul de protecție și repornesc doar cu o confirmare de... buton de telecomandă. Deci consider să analizezi dacă în timpul funcționării și scoțându-l din priză, la conectarea la rețeaua electrică AC-ul ”pornește” sau așteaptă repornire din telecomandă?
la 19-07-2023 02:27 PM
Din păcate așteaptă repornirea din telecomandă. Dispozitivul este fain, are multe funcționalități, însă se pare că nu ma ajută în situația aerului condiționat.
Mulțumesc pentru info!
19-07-2023 02:36 PM - editat 19-07-2023 02:40 PM
@GeorgianaD: Am avut o ...bănuială. Sorry. Adică AC-ul știu că și la mine odată oprit prin decuplare de la rețea, la revenire nu pornește singur. La unele TV-uri merge varianta, sau la un ventilator, și cam la orice dispozitiv care nu are acționare digitală la pornit/oprit sau dependentă de telecomandă.
Ca idee, în cazul tău, dacă permite instalația actuală de AC, asemeni centralelor termice, și instalațiile de climatizare permit în general montarea de termostat. Iar cu unul conectat prin WiFi... rezolvi problema comenzii climei de la distanță, monitorizând de fapt termostatul, nu priza.
Anyway, pe mine m-a atras mai mult curiozitatea monitorizării consumului, dar la nevoie, dacă va fi cazul, și pentru o funcție de ON/OFF.
la 27-07-2023 10:43 AM
Ca idee pentru cei interesați, înregistrarea continuă și în absența unei conexiuni la WiFi-ul casei. Important este să nu se întrerupă alimentarea cu energie electrică, actualizarea graficelor privind curbele de sarcină (consum) se actualizează ulterior și se pot accesa de pe aplicația mobilă la revenirea (restabilirea) conexiunii WiFi. Reconectarea prizei smart se realizează automat, deci nu este nevoie de intervenție.... umană (gen reconectare priză, ca un fel de restart, cum se întâmplă la unele camere IP... de exemplu). Revin cu ultimile detalii.... curând.
la 27-07-2023 09:01 PM
În cazul întreruperii alimentării cu en electrică va apărea o pauză (normală) în înregistrările curbei de consum, dar datele nu se vor șterge/reseta.
Mai jos ultimile imagini ale incursiunii din această lună aplicată frigiderului privind curbele de consum zilnice, saptamânale sau lunare.
19-08-2023 12:28 PM - editat 22-08-2023 09:04 PM
Există atât prize sub forma prezentată mai sus, dar există și prize încastrabile (vezi foto). Voi pe care le-ați prefera mai degrabă?
CONCLUZIE: Oricare ar fi tipul de device smart (priză, bec, cameră, termostat, sau orice tip de aparat din casă cu conexiune wifi) acesta va aduce îmbunătățiri nu doar energetice, ci și ale organizării și prioritizării a ceea ce contează în viată fiecăruia dintre noi. Subiectul rămâne deschis și pentru alte dispozitive smart.
19-08-2023 12:38 PM - editat 19-08-2023 12:41 PM
Avantaje si dezavantaje…. Unul e mai usor de inlocuit in caz de defectiune decat celalalt. De asemenea, ai mai multa mobilitate cu primul. Pentru ca il poti folosi oriunde. Daaar, ca preferinta, mie unul mi-ar placea (si mi se pare mai estetic) cu priza incastrata. Mi se pare ca se incadreaza mai bine in “decor”. Deci, daca vrei sa-ti transformi casa, putin cate putin, intr-o casa "smart", cred ca varianta B este cea mai ok.
Dar stii cum e, gusturile nu se discuta. :)) Dar daca tot ai intrebat, cam asta ar fi parerea mea.
la 19-08-2023 12:53 PM
Cam asta era ideea, a unei "transformări", însă pe lângă anumite funcționalități, partea de care menționai deranjează mai mult: mutarea presupune puțin .... deranj, iar ca priză fixă aș prefera să fie dublă, nu simplă: pentru că triplu, prelungitoare și alte anexe suplimentare.
la 19-08-2023 12:54 PM
Da, corect... Si nu exista si varianta smart cu priza dubla?
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor