16-06-2025 04:30 PM - editat 16-06-2025 11:32 PM
Salutare! Am achiziționat un telefon mai puțin cunoscut și anume, Fairphone 5 8GB+256GB, varianta cu cover transparent, în toamna anului 2024. De atunci am folosit telefonul zi de zi pt lucru și uz personal. Și pot sa dau mai multe informații, pro și contra despre device.
In primul rând ce este FP5? Fairphone 5 este un smartphone modular, construit cu gândul la sustenabilitate și ușurința în reparare. Lansat de compania olandeză Fairphone, acest telefon pune accent pe etica în producție, folosind materiale reciclate și provenite din surse responsabile. Este ideal pentru cei care caută un device prietenos cu mediul și la care poți să îi schimbi bateria cum era la modă prin 2005, sau chiar alte componente în caz că se strică (ecran, port USB, difuzor, camere, etc).
De ce am achiziționat acest telefon? Am auzit despre telefon de la mai mulți Youtuberi tech pe care îi urmăresc și l-am cumpărat mai mult din curiozitate, rezonez cu misiunea companiei și mă bucur că există companii care încearcă să facă chestii puțin mai diferite și mai ecologice, în special în domeniul tech, unde știm foarte bine că există o problema foarte mare cu e-waste în lume.
Telefonul are un singur tip de șurub, se poate desface foarte ușor fără a avea nevoie de experiență în domeniu, iar componentele cheie se pot schimba cu usurință, iar FP vinde direct aceste componente pe site-ul lor.
Cele mentionate mai sus însă vin și cu un preț și anume, fiind un telefon modular, este puțin mai mare, mai gros, cu o baterie mai mică, cu un screen-to-body ratio mai prost și cu un preț mai mare decât alte telefoane cu specificații similare.
Fairphone ofera o garanție de 2 + 3 ani, adica în 5 ani dacă se strică ceva la telefon, primești componenta de la ei și îți repari tu singur telefonul în câteva minute. Și ca actualizări software cel puțin 5 versiuni de Android + 8 ani de patch‑uri de securitate (posibil până la 10 ani).
O să las o lista de PROS & CONS din punctul meu de vedere:
Știu că lista de CONS este mai lungă, dar este doar părerea mea. Overall nu îmi pare rău că am ales acest telefon, am invățat foarte multe despre ce înseamnă un telefon mai modular, gândit pe termen lung și că totul are un preț. Putem avea o baterie pe care să o schimbăm foarte ușor dar asta înseamnă, că va fi de o capacitate mai mică și fără wireless charging. Putem avea un telefon modular la care să îi schimbăm piesele, dar asta înseamnă un telefon mai mare, mai greu și mai gros.
In altă ordine de idei, FAIRPHONE 6 se va lansa la sfarșitul acestei luni, și se pare că cei de la FP au invățat din greșeala lor legat de folosirea unui procesor industrial, care nu a ajutat deloc performanța și durata de viață a bateriei pt FP5, și de data aceasta vor folosi un Snapdragon 7s Gen 3, dar las mai multe detalii aici.
Totodata, în caz că cineva e interesat de acest telefon, sau de noul FP6, las aici un link cu un discount de €50 prin programul lor Keep Club. Daca veți folosi codul, voi primi și eu €25 pe care îi pot folosi să cumpăr componente la telefon dacă va fi cazul. http://rwrd.io/yjnawxa?c
O să mai las 2 videouri destul de populare despre telefon, primul este de la un Youtuber cunoscut, Linus, și al doilea este un raspuns la Linus din partea CEO-ului companiei. Vă las pe voi să trageți concluziile.
Video Linus - https://youtu.be/e-4RlKcinzc
Video CEO FP - https://youtu.be/Q79Jl842B4g
PS: am și FAIRBUDS de la această companie, dacă este de interes vă rog să îmi ziceți într-un comentariu și pot face un scurt review și despre ele.
la 16-06-2025 09:29 PM
Interesant, nu am auzit de acest telefon. Partea de sustenabilitate suna chiar bine.
16-06-2025 09:58 PM - editat 16-06-2025 09:58 PM
Salut! Mulțumim pentru review-ul detaliat.
Fairphone 5 este o opțiune buna pentru utilizatorii care își doresc un telefon pe care să îl poată păstra și utiliza pe termen lung, fara a avea pretenții in ceea ce privește performanța. Posibilitatea reparării telefonului de către utilizator mi se pare super tare.
la 16-06-2025 11:31 PM
Salutare! Da foarte corect, un telefon pentru utilizatori mai basic. Nici eu nu ma consider un heavy-user si nu ma joc jocuri de exemplu, dar chiar si asa cateodata se simte ca nu e un telefon performant deloc. Sa speram ca FP6 va fi mai performant si mai aproape de telefoane din aceeasi categorie de pret. Si sa speram ca pe viitor o sa mai fie branduri care imprumuta idei de la ei.
la 17-06-2025 09:19 AM
Salutare!
Acele "minusuri" sunt, oarecum, caracteristici ale modularitatii. Daca nu s-ar putea umbla usor in telefon, ar fi fost certificat IP mai bun, ar fi fost mai slim. Tehnologic, momentan cam atat se poate (si la costuri mai acceptabile pentru utilizatorul final).
la 17-06-2025 09:55 AM
Da asa este. Insa pe partea de baterie, parerea mea este ca s-ar putea mult mai bine, mai ales acuma cu bateriile Si/C care ofera capacitate mai mare cu pana la 30% la aceeasi dimensiune a bateriei.
In plus, ar putea face niste baterii noi cu aceasta tehnologie si pt modelele mai vechi, FP4 - FP5, pt a le face putin mai future-proof. Ca si performanta nu mai au ce sa faca, dar macar bateria sa tina mai bine.
la 17-06-2025 10:05 AM
Variante sunt, dar proiectele anterioare (Proiectul Ara si LG) nu au avut cine stie ce succes, in mare parte din cauza lipsei de standardizare. Poate, pe viitor, vor crea un standard (sau vor adopta unul) care sa fie comun la mai multi producatori. Sunt convins ca modularitatea este buna, dar conteaza si modul de adoptare al utilizatorilor.
la 17-06-2025 12:38 PM
Un standard adoptat de macar 2-3 branduri majore ar da o directie buna in piata pe nisa asta, parerea mea. Chiar si Moto Z a fost un proiect foarte misto, pe langa Ara, Phoneblocks sau LG G5. Iar acuma si HMD si CMF a inceput sa introduca elemente similare in cateva modele.
Dar din cate am mai citit asta ar implica un cost initial mai mare al produselor, si majoritatea utilizatorilor nu ar plati, atata timp cat gasesc aceleasi specificatii la pret mai mic. Chiar daca ar iesi mai bine pe termen lung cu un telefon modular. Aici deja intram si pe partea de educatie si grija fata de mediu, la care noi ca popor mai avem mult de lucru! 🙂
la 17-06-2025 12:49 PM
S-a strigat bingo! Costul initial va fi maricel. Si acum vine intrebarea:
la 17-06-2025 01:50 PM
Nu este neapărat vorba că oamenii nu ar fi dispuși să plătească mai mult pentru astfel de produse. Problema este că produsele disponibile în prezent au deja o durabilitate foarte bună. De exemplu, am telefoane Xiaomi de 5-6 ani care încă funcționează perfect, fără să fi necesitat vreo intervenție. Asta nu mă motivează să trec la un model modular. Achiziționând un astfel de model plec din start cu un dezavantaj din punct de vedere al performantei. Ar încuraja achiziționarea acestor telefoane daca ar putea fi upgradate in timp.
la 17-06-2025 03:25 PM
As arunca, totusi, o piatra in fantana sa vad ce se intampla: daca producatorii, in urmatorii 5 ani (parca am un deja vu cu interviurile de angajare: cum te vezi peste 5 ani?), ar veni cu o strategie de marketing si ar promova un astfel de telefon?
Ma gandesc la urmatoarea ipoteza: telefonul este un sasiu ("schelet") la care sunt adaugate componentele (procesor, baterie, memorie RAM, memorie ROM, camere, ecran) si, ulterior, sa le schimbi in functie de utilitate si uzura. Caz concret: ti-ai configurat telefonul cu o baterie de 4.000mAh si o camera (pe spate). Peste 2 ani vezi ca bateria nu te mai tine, dar parca ai schimba si camera. Cumperi o baterie de 4.100mAh si un modul cu doua camere sau nu vrei camere (esti "antisocial" si nu faci poze) si pui doar un modul de 6.000mAh (care acopera si zona modulului de camere).
Nu stiu daca se va intampla asta in urmatorii 5 ani (sa ne uitam la telefoanele pliabile: sunt o virugla in vanzari [in crestere, dar tot virgula]), dar, ca orice fan Star Trek, nu le-as exclude in viitorul nu prea indepartat. Depinde de cerintele din piata.
PS: IPhone a renuntat la Jackul de 3.5mm, apoi si Samsung, apoi si ceilalti producatori (cel putin pe o mare parte din telefoanele premium si unele medii). Au existat frictiuni, dar a fost si adaptabilitate. Personal, nu as respinge o astfel de idee (modularitatea). As vrea un telefon performant intre 5" si 6". Nu prea gasesc. A fost Asus Zenfon 9 (parca, nu stau sa caut, dar a fost acum vreo 2 ani) in dimensiunile asta. A aparut urmatorul (10) si a sarit la 6" diagonala. Parca m-ar atraga o modularitate care sa-mi mentina dimenisunea fara a schimba total telefonul. Schimb bateria la 2-3 ani si pot fi agatat cu un modul de camere nou, pe langa baterie.
Repet, e un scenariu pe care l-as dori propus de mai multi producator, dar nu stiu cat va prinde intrucat modularitatea, desi ceruta de multi, nu am vazut sa se inghesuie. E ca si cum un cartelist ar cere: vreau doar 100 minute si internet gramada, nelimitat, dar cand i se propune 200.000 unitati de consum (MB/minute/SMS) zice nu-i bun, chiar daca are un consum de 50-60 de minute si sub 100GB lunar.
Si ca mi-am adus aminte: au existat IPhone care nu aveau camere pe ele (vorbim de modele inainte de X). De fapt, camerele erau singura diferenta intre modelul standard si "cameraless" IPhone. Din ce am vazut, nu au fost puse in vanzare (comercial) si ar fi fost folosite pentru functii care necesitau secretizare vizuala (stiu, suna a James Bond, dar in momentul in care ai documente marcate "For Eyes Only" (in traducere: "Fara fotocopiere") parca ar fi bune astfel de telefoane.
Cum ziceai si tu: ai telefoane de peste 5 ani (al meu face in curand 3 ani jumatate de utilizare) si parca nu te-ar atrage modularitatea. Dar, zic, ar trebui sa fie un inceput pentru a vedea cerinta reala, nu doar de la niste hipsteri.
la 17-06-2025 03:44 PM
Deși posibilitatea de a upgrada componentele reprezintă o idee interesantă și ar putea fi o soluție viabilă, în momentul de față, după ce am analizat telefonul și l-am comparat cu cel pe care îl folosesc acum, pot spune cu certitudine că nu aș face trecerea la un astfel de dispozitiv. Singurul avantaj real pe care l-am identificat este faptul că poate fi reparat ușor către utilizator. În rest, ținând cont de modul în care folosesc eu telefonul, dezavantajele sunt prea mari pentru a-l lua în considerare.
19-06-2025 01:04 PM - editat 19-06-2025 01:05 PM
Au aparut si premele leakuri despre Fairphone 6, ce urmeaza sa fie lansat in urmatoarele zile.
Las aici un link de pe GSMArena cu specificatiile comparate cu FP5 https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=11136&idPhone2=12540&idPhone3=13955#diff-
Si pagina de leaks https://m.winfuture.de/news/151633
Personal, putin dezamagitor as zice. In sfarsit un procesor mai bun, dar tot 8GB RAM, pt un telefon future-proof care e gandit sa fie folosit 10 ani... nu prea inteleg cum.
Ecran mai mic, marime mai mare, screen to body ratio mai prost. Dar macar e putin mai subtire.
Bateria nu se mai poate schimba atat de usor, e prinsa cu suruburi. Dar toate telefoanele vor fi la fel pe capitolul asta, cel putin in UE si max pana in 2027...
Din cate vad si in comunitate parerile sunt impartite, desigur e categoria de "fanboys" carora le place orice e nou lansat de brand. Dar multe persoane zic ca nu merita lansat un telefon nou cu schimbari atat de minore, in ideea in care compania are probleme mari pe partea de customer support.
Las mai jos doua discutii de pe Reddit:
https://www.reddit.com/r/fairphone/comments/1lf4btb/why_are_they_launching_a_new_device_when_their/
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor