09-07-2023 10:32 PM - editat 19-08-2023 07:35 PM
Dragi membri ai Comunității, pornind de la solicitarea mai veche adresată pe acest topic, unde se discuta despre TAPO P100, am avut curiozitatea și dorința de a vedea și testa ceva mai mult, alegând modelul Tapo P115. De ce? Pentru simplul fapt (cum se menționa și în topicul respectiv) că nu era suficient un ”întrerupător telecomandat”, ci se dorea (inclusiv de către mine, activând în domeniul măsurării energiei) inclusiv o monitorizare / măsurare a consumului de energie aferent consumatorilor conectați la aceasta. Astfel vă prezint mai jos o scurtă incursiune în Paradisul PRIZEI SMART, TAPO P115, achiziționată din Magazinul online al Orange, fiind o comandă desfășurată fără probleme, de la plasarea comenzii, livrare și instalare.
Pornind de la cele descrise mai sus, vă prezint echipamentul smart Tapo P115, adică o priză smart cu care puteți gestiona și monitoriza consumul de energie aferent consumatorilor conectați la această priză. Pot fi individuali, sau pot fi mai mulți consumatori conectați, priza suportând consumatori chiar și de 3500W.
Pachetul conține priza (dispozitivul smart) propiuzis, un ghid de instalare/configurare și alte imagini cu dispozitive smart similare acestuia, posibil a fi conectate prin aceiași aplicație.
După conectarea dispozitivului la rețea, veți scana codul QR regăsit pe ghid și/sau cutia produsului pentru identificarea aplicației și instalarea acesteia. În cazul meu, instalarea aplicației TAPO s-a efectuat din GooglePlay / Android.
După instalare și acceptarea condițiilor de utilizare a aplicației, dispozitivul va fi pregătit pentru configurare și conectare.
Un led care va lumina roz/albastru intermitent este un semnal că ”priza smart” este pregătită pentru a fi configurată.
Interfața principală a aplicației, înainte de adăugarea dispozitivului smart.
După cum observați, deși se pot adăuga o multitudine de dispozitive smart, dispozitivul căutat este ”priza Tapo P115”. Aplicația permite adăugarea a mai multor dispozitive, fie ele PRIZE sau alte dispozitive SMART.
Primii pași în configurarea dispozitivului sunt, așa cum menționam anterior asigurarea semnalului de roz/albastru al dispozitivului.
În imediata apropiere, aplicația va căuta dispozitivul.
… iar apoi îl va conecta la o rețea WiFi indicată.
Cu datele de conectare oferite OK, conexiunea se va realiza cu succes.
….urmând apoi, pentru o mai bună gestionare și identificare, să se configureze denumirea punctului de conectare (a prizei), locația din casă unde se află conectată, dar și tipul de echipament (consumator) conectat/monitorizat.
Mai rămâne doar de actualizat ”softul intern al dispozitivului”, adică firmware-ul, iar după acest pas ”priza smart” este configurată pentru funcționare și utilizare. O opțiune (deloc obligatorie) poate fi instalarea într-un anumit interval orar al zilei a unui firmware (în cazul unei noi versiuni disponibile).
Dispozitivul poate fi pornit/oprit chiar și de la distanță, întrerupând alimentarea cu energie electrică a aparatelor conectate, sau poate fi programat în acest sens, fie ca timp până la oprire sau ca interval orar de pornire / oprire.
Un detaliu LIVE al consumului pentru un frigider în STAND BY / FUNCȚIONARE aveți ilustrat în imaginile de mai sus.
Un alt capitol / aspect interesant al datelor înregistrate sunt graficele care permit o analiză pertinentă a consumului (și chiar al consumatorilor conectați la această priză) pe o anumită durată de timp: orar, zilnic, săptămânal, lunar și chiar anual.
Aceste ultime imagini pentru relevanță, prezintă curbe de sarcină aferente consumului zilnic pentru un FRIGIDER, din 3 zile diferite (ziua de ASTĂZI sau, în cazul de față, din istoric 2și 3 iulie 2023), sau consum lunar (8zile din iulie2023). În general, vârfurile de consum sunt aferente ”drumurilor” făcute la frigider și ținând ușa deschisă. Aceste ”vârfuri” pot fi observate și pe curba generală de consum (cea zilnică sau săptămânală, după caz).
Un tutorial similar se poate regăsi și aici. Priza SMART TAPO P115 a fost achiziționată din Magazinul online al Orange, și a fost o comandă desfășurată fără probleme. Enjoy ! 😊
PS: Nu recomand instalarea pentru monitorizarea / întreruperea alimentării cu energie electrică a routerului Wifi. De ce: Pentru că orice comunicare cu priza nu va mai fi posibilă decât intervenind manual și conectând routerul separat până priza conectată la aplicație va permite (va face posibilă) alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor conectate.
19-08-2023 12:28 PM - editat 22-08-2023 09:04 PM
Există atât prize sub forma prezentată mai sus, dar există și prize încastrabile (vezi foto). Voi pe care le-ați prefera mai degrabă?
CONCLUZIE: Oricare ar fi tipul de device smart (priză, bec, cameră, termostat, sau orice tip de aparat din casă cu conexiune wifi) acesta va aduce îmbunătățiri nu doar energetice, ci și ale organizării și prioritizării a ceea ce contează în viată fiecăruia dintre noi. Subiectul rămâne deschis și pentru alte dispozitive smart.
la 10-07-2023 05:01 AM
Să le folosești cu plăcere și să îți aducă satisfacție! Un mod sustenabil și inteligent de folosire a energiei, care este în ton cu vremurile noastre!
la 10-07-2023 05:46 AM
Mulțumesc @Vio73. A început ca o joacă / provocare / curiozitate, dar vreau să continue ca o analiză a consumatorilor din casă, adică nu doar frigider. De exemplu un TV în standby, și chiar încărcătorul telefonului ... de ce nu. 😀
10-07-2023 08:25 AM - editat 10-07-2023 08:26 AM
Nice! Si eu am cumparat acum ceva vreme un bec smart tot de la TP-Link. E un bec simplu, fara RGB, cu control din aplicatie. Foarte util cand esti in pat si nu-ti mai vine sa te ridici ca sa stingi becul. :))
Singurul dezavantaj la chestia asta e ca daca cumva se intrerupe curentul peste noapte, cand revine (si poate sa revina imediat) ai toate sansele sa se aprinda becul singur, pentru ca se reseteaza. Si switch-ul din perete este, evident, pe ON. Si nu e tocmai placut sa te trezesti cu lumina aprinsa in miez de noapte. :)) Era bine daca salva undeva local statusul astfel incat sa-l preia de acolo. Dar...cine stie, poate intr-un upgrade de firmware, sau intr-o versiune viitoare, o sa gaseasca o solutie si la problema asta.
Oricum, dragut gadget-ul! Sa-l stapanesti cu placere si sa-ti fie cat se poate de util!
la 10-07-2023 08:38 AM
@arsradu: Este ciudat, dar voi confirma după ce voi încerca. De exemplu la camerele IP, chiar și cu deconectare (la această priză la fel), setările de WiFi rămân memorate, deci nu se pune problema de vreun ”reset” la configurare. Singura mențiune adusă și aici era să nu recurgi la ”oprirea” consumatorilor conectați, iar între aceștia să fie și routerul WiFi: repornirea nu va fi posibilă (decât manual) întrucât se va pierde conexiunea. 🤣
10-07-2023 08:49 AM - editat 10-07-2023 08:50 AM
Pentru router si alte cateva componente am un UPS, deci acolo nu se pune problema sa se opreasca (cel putin nu curand). :)) Insa becul e conectat direct la retea. Nu stiu daca se reseteaza efectiv configurarea (banuiesc ca asta se intampla). Ideea e ca nu trebuie reimperecheat becul sau ceva. Doar ca, atata timp cat switch-ul ii permite (e alimentat), cand revine curentul, becul trece direct pe ON, chiar daca din aplicatie a fost oprit. Nu stiu daca asa e normal sa faca, sau poate asa e in varianta asta de firmware. Nu am stat sa investighez foarte mult treaba asta, pentru ca nici nu se intampla foarte des. S-a intamplat o singura data peste noapte, si o data in timpul zilei. Dar banuiesc ca asta e cauza, intrucat am si alte electronice conectate, si cand s-a aprins becul, au repornit si ele.
la 10-07-2023 09:14 AM
Nu am încercat, însă voi verifica. Mulțumesc de idee. Adică să văd dacă Electrica îmi face vreo surpriză, la revenire ce se întâmplă în scenariul oprit sau pornit. Momentan am încercat doar să văd dacă se oprește. În rest, montându-l la ”frigider” îți dai seama că l-am lăsat permanent ON.
la 10-07-2023 09:19 AM
Da, in cazul tau, e ok sa-ti porneasca pe ON. Ar fi nasol sa se intrerupa curentul (mai ales la frigider), si cand revine, priza sa fie pe Off...si la fel si frigiderul. Atunci chiar ca o sa fie de "off off...mai mai":))
10-07-2023 09:24 AM - editat 10-07-2023 09:25 AM
Am încercat pe ”frigider” și pentru a vedea un mod de consum mai relevant ca valori și periodicitate (fiind unul din consumatorii principali ai unei case), dar voi testa și pe TV sau o simplă veioză, cuptor microunde etc, mai ales pentru funcția de ON/OFF...
la 11-07-2023 06:17 PM
Mai multe "curiozități" despre dispozitive SMART din gama TAPO regăsiți aici. Le consider pur și simplu... interesante.
la 11-07-2023 06:35 PM
O sinteză a consumului aceluiași frigider, dintr-o privire.
la 12-07-2023 09:36 AM
Salutare, @FLo1 ! Mulțumim pentru tutorial! Pentru mine a venit la fix, deoarece mă gandeam să achiziționez un astfel de dispozitiv pentru aerul condiționat și să testez funcția ON/OFF. Mă interesează să il pot porni atunci când nu sunt acasă și costurile de consum. 🙂
la 12-07-2023 09:46 AM
Nu stiu daca merge over internet. Flo ne poate confirma, binenteles. Dar cred ca merge doar pe wifi (local).
Becul meu de exemplu nu merge daca nu sunt conectat la wifi.
la 12-07-2023 05:44 PM
Și ca o completare, cred că ar putea să funcționeze până la .... resetare, chiar și fără conectica prizei la WiFi, asemeni FitBand-urilor: Adică pentru comandă e nevoie de CONECTARE, dar pentru înregistrare consum și monitorizare grafic de consum ulterior.... nu cred că trebuie conectare WiFi.
Similar cu termostatul centralei: ai nevoie de el cu WiFi doar ca să-l comanzi din afara locuinței, altfel el poate fi și Wireless... sau cel mai ieftin Wired. 😉
12-07-2023 05:52 PM - editat 12-07-2023 05:56 PM
Mersi frumos de update, Flo! 🙂 La mine nu merge becul pe 3G/4G/date mobile/alta retea etc. Odata deconectat de la WiFi (sa zicem ca accesezi aplicatia pe date mobile), interfata se schimba...dar nu si rezultatul. :))
Adica, da, iti ia comanda de ON, de exemplu (presupunand ca e Off din software), daaar nu se aprinde becul. Acuma, priza respectiva are mai mult sens sa fie accesibila si over the internet. Si e bine de stiut ca merge. Chiar ma gandeam ca o sa fie doar local, si evident doar de pe reteaua WiFi la care e conectata (sau cel putin aceeasi retea). Dar inteleg ca nu. Ceea ce e foarte bine! Mai ales daca iti aduci aminte tarziu ca ai pus ceva la cuptor ce trebuia scos (sa zicem mai devreme decat timerul setat), si n-ai acces...te poate salva. Deci da, e cu siguranta o achizitie smart (si la propriu, si la figurat). 🙂
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor