La liber. Intotdeauna la liber. Si daca vrei neaparat rate, poti sa-ti faci printr-un card de credit/extraROL/economii etc.
De ce?
1. Abonamentele cu telefon inclus te forteaza la minim 2 ani de contract.
2. In general (e adevarat ca nu stiu care mai e oferta Orange in sensul asta) dar in general, si depinde si de ce telefon vrei sa-ti iei, abonamentele cu telefon sunt mai mari decat cele fara. De ce? Nu stiu.
Adica nu-ti iei doar telefonul "in rate". Trebuie sa-ti iei si un abonament mai mare, chiar daca nu-l vei folosi la potential maxim. Si atunci, chiar daca poate pretul telefonului in sine nu se modifica, la final de contract vei plati mai mult, per total, pentru ceva ce s-ar putea sa nu folosesti.
3. Telefoanele la abonament sunt, din cate stiu eu, codate in retea. Nu stiu daca soft-ul e si el brand-uit Orange sau nu (si cred ca depinde si de telefon), dar codate sunt cu siguranta.
Si cu toate ca, daca nu ma insel, le poti decoda la final de contract, in continuare mi se pare un dezavantaj care poate fi evitat foarte usor prin simpla neachizitionare a unui device la abonament. Plus ca, daca e soft brand-uit, si vrei sa treci la unul default, trebuie resoftat telefonul. Iarasi, o chestie cu care n-ai de ce sa vrei sa-ti bati capul.
Si poate o sa zici: "pai da, dar oricum nu am de ce sa schimb SIM-ul sau reteaua." E adevarat. Dar de ce sa te complici cand poti sa-ti pastrezi telefonul curat si sa-l folosesti dupa perioada contractuala cu ce SIM vrei tu?
Abonamentul il platesti oricum. Ideea e doar daca vei vrea sa treci la alt operator dupa aia sau nu. Sau, poate o sa ai nevoie tu sau cineva de la tine din familie, de un telefon de imprumut. Daca nu sunt pe Orange, n-o sa-l poata folosi.
De asemenea, valoarea de resell a unui telefon decodat este, in general, mai mare decat a unuia codat. Pentru simplul motiv ca noul proprietar nu mai trebuie sa-si bata capul sa-l decodeze. Il poate folosi asa cum e.
Nu stiu. Parerea mea e ca daca iei in calcul toate chestiile, nu merita sa-ti iei telefon la abonament. Poti sa-ti faci abonament fara telefon, daca vrei neaparat abonament, si sa-ti iei telefonul la liber.