Foarte utile sfaturile. Multumim, Mihaela! :)
Cu toate ca nu toate mi s-au intamplat mie personal, am avut ocazia sa vad toate aceste defecte la telefoanele cu care am lucrat sau la cele ale cunoscutilor/prietenilor/apropiatilor mei.
Cateva chestii as avea de adaugat, din experienta mea:
1. daca telefonul nu se mai incarca, un alt lucru care se intampla (in special la telefoanele cu incarcare pe MicroUSB) este ca mufa care intra in telefon, si care are niste "dinti" cu care trebuie sa se fixeze in portul USB al telefonului, se uzeaza, iar mufa nu mai sta fix. In general se poate testa usor, daca atunci cand miscam de mufa, telefonul incepe sa incarce.
Solutia: inlocuirea cablului.
Tot legat de acest defect, personal am observat ca sunt sanse mai mari sa se strice daca cablul e folosit cu mai multe telefoane diferite.
Concluzia: folositi fiecare telefon cu cablul lui original si nu folositi acelasi cablu cu mai multe telefoane.
O alta cauza, si asta se aplica si la punctul 2, este o baterie nefolosita foarte mult timp. Daca telefonul a stat undeva foarte mult timp fara sa fie folosit, bateria nu mai accepta incarcare, iar telefonul nu mai porneste.
E o problema mai putin comuna la telefoanele din zilele noastre, era o chestie mai comuna la modelele vechi, dar se poate intampla, si e bine de stiut.
Solutie: cel mai simplu, inlocuirea bateriei.
2. daca telefonul nu mai porneste, acest lucru poate fi cauzat si de un buton de Power blocat (l-am intalnit la Samsung si Google Nexus). In principiu, acest defect poate fi detectat foarte usor prin felul in care butonul reactioneaza la apasare. El trebuie sa se intoarca la pozitia normala. Daca nu o mai face, sansele sunt ca mecanismul din interior (de obicei e doar un cauciuc care cu timpul se rupe) sa se fi defectat, iar telefonul sa ramana cu butonul de Power apasat permanent.
Solutia: inlocuirea butonului.
3. daca telefonul se blocheaza, acest lucru poate fi cauzat si de o defectiune hardware (placa de baza defecta, digitizer defect sau spart etc).
Solutia: trimis telefonul in service, sau inlocuire acasa, daca aveti cu ce.
4. daca telefonul se inchide singur (si nu e bateria pe 0), o alta cauza comuna este bateria uzata. In mod normal, un telefon nu trebuie sa se inchida cand are 40%, de exemplu. Dar se poate inchide la 40% daca bateria este deteriorata.
Un alt simptom comun este ca, dupa ce telefonul se inchide singur, la repornire, apare un nivel mult mai scazut al bateriei pe display. De exemplu s-a inchis la "40%", dupa restart va afisa probabil 1-2%.
Un altul este ca bateria pare ca se "incarca" fara sa aiba cablul conectat. 🙂 Bateria afiseaza mai mult decat a avut inainte, fara ca telefonul sa fie la incarcat.
De asemenea, daca bateria scade extrem de repede, de exemplu de la 40%, scade intr-un ritm accelerat pana la 0% si telefonul se inchide, intr-un interval de 5 minute, e clar o problema cu bateria. Mai ales daca telefonul e lasat pe o masa undeva, si nu are nimic de facut.
Solutia: de obicei, inlocuirea bateriei. Se mai poate face o recalibrare a bateriei, si procedura difera de la producator la producator, dar, in experienta mea, de cele mai multe ori, bateria fizica trebuie inlocuita. Daca telefonul e relativ nou, se poate sa nu trebuieasca inlocuita bateria. Dar daca are deja peste 1 an jumate, si a fost folosit intensiv, cat era la incarcat, cel mai probabil va trebui inlocuita.
5. daca telefonul nu raspunde la comenzi, poate fi cauzat si de o problema hardware. Daca nu raspunde deloc la comenzi, nici Power/Volume etc, se poate intr-adevar sa fie o problema de soft si de cele mai multe ori se rezolva cu un restart. Majoritatea telefoanelor au si o functie de "force restart" in cazul in care telefonul nu raspunde deloc la apasarea butoanelor. Daca nu raspunde decat la comenzile facute pe display, se poate sa fie si o problema cu digitizer-ul display-ului, caz in care, in cele mai multe cazuri, trebuie inlocuit display-ul cu totul.