Ca sa vin cu o completare: toate bancile au aplicatii proprii, si o mare parte din ele ofera posibilitatea ca, prin aplicatia proprie, sa poti face plati cu telefonul. ING Banck (prin ING HomeBank) si Banca Transilvania (prin BT Pay) ofera aceasta posibilitate. Am vazut la tata ca Raiffeisen (unde primeste pensia) ca au si ei RaiPay, dar nu stiu care ar fi setarile (prefera sa foloseasca fizic cardul, inca nu-i lamurit cu platile cu telefonul si prefera sa nu se grabeasca).
La telefoane (ca aparate) situatia e un pic diferita:
- la IPhone, aplicatia Wallet/Portofel (aplicatie proprie Apple) mi se pare cea mai buna optiune de plata cu telefonul prin NFC. In momentul in care initiezi plata, inainte de a atinge POS-ul, poti alege alt card decat cel implicit pentru plati (in principiu, cardul implicit este primul card introdus in Portofel/Wallet)
- la Android, situatie este putin mai altfel. Google Pay nu are acorduri cu toate bancile din Romania (Raiffeisen este una din cele lipsa). Am spus mai devreme ca tata are card la ei si poate plati cu telefonul (NFC) doar prin aplicatia RaiPay. Totusi, o solutie ar fi Curve (pe care o folosesc pe Huawei Nova 8i (din ala fara Google pe el)) si ar rezolva o solutie mai... ok, zic. Aplicatia (Curve) foloseste un card care are in spate alt card (sau mai multe) si, prin aplicatie, poti seta unul implicit, iar, daca vroiai sa platesti cu altul, o poti face chiar daca deja ai platit (sa zicem ca ai card Raiffeisen, ca banca principala de plata, si BCR, ca banca secundara, iar curve e cardul de plata efectiva). Desi banii platiti cu cardul Curve au plecat din Reiffeisen, poti cere (prin aplicatia Curve) ca plata sa se faca prin BCR. In acel moment banii pleaca din BCR, iar returnarea in Reiffeisen va fi in 2-3 zile.