anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Raport ANCOM privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2020

FaraUnID
Campion certificat

Traficul de internet fix a înregistrat o creștere de 51%, cea mai mare din ultimii ani, în timp ce traficul de internet mobil a avut o creștere de 30%, mai mică comparativ cu anii precedenți.

 

1. INTERNET FIX

  • 5,7 milioane de conexiuni la internet fix la sfârșitul anului 2020 (+8% evoluție anuală), dintre care 4,5 milioane, adică aproape 80%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps).
  • Impulsionat de criza sanitară, traficul total de internet fix a înregistrat o creștere excepțională în anul 2020 (51%), traficul mediu lunar de internet fix/locuitor fiind de 44 GB/lună.
  • La nivel național, în medie, 7 din 10 gospodării deţin o conexiune de internet fix, adică 8/10 gospodării urbane şi 6/10 gospodării rurale; acest decalaj s-a redus pe parcursul lui 2020, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%).
  • În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 59%, Grupul Telekom 19%, ceilalți furnizori însumând 22%.

 

2. INTERNET MOBIL

  • 20,4 milioane de conexiuni active la internet mobil la sfârșitul lui 2020 (+3%), două treimi (13,6 milioane) fiind conexiuni 4G sau 5G (+13%).
  • Traficul total de internet mobil a crescut cu 30% față de 2019, astfel că traficul mediu a ajuns la 4,9 GB/lună/locuitor.
  • În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.

 

3. TELEFONIE MOBILA si TELEFONIE FIXA

  • 22,6 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 60% pe bază de abonament și 40% pe bază de cartele preplătite.
  • Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere anuală de 6%, în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 3%, astfel că numărul total de cartele SIM active a înregistrat o ușoară scădere de 0,3%.
  • În 2020, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 8 minute/lună, respectiv de 30 SMS-uri/lună, astfel că traficul total de voce a avut o creştere anuală de 8%.
  • În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%.
  • Chiar dacă numărul de linii de acces de telefonie fixă a continuat să scadă pe parcursul anului 2020, ajungând la 3 milioane (-10%), traficul de voce a avut prima creştere anuală (+7%) după mulţi ani de scădere.
  • Finalul lui 2020 a consemnat o evolutie istorică în telefonia fixă: la aproape 20 de ani după liberalizarea pieţei, primul loc în funcție de numărul de abonați a fost preluat de RCS&RDS, cu o cotă de piață de 39%, urmat de Grupul Telekom cu 38%, ceilalți furnizori însumând 23%.

 

4. TELEVIZIUNE

  • 7,8 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,8 milioane erau abonamente prin cablu.
  • În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 61%, Grupul Telekom 15%, ceilalți furnizori însumând 24%.

 

5. VENITURILE DIN SECTORUL TELEKOM

  • Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară creștere anuală de 1%, ajungând la 16,7 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro), cu o pondere în PIB de 1,6%.
  • Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piață, internetul (fix și mobil) 31%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 16%.
  • În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 72 lei per locuitor, cu 1 leu mai mult decât media din 2019.
  • În funcție de veniturile obținute în 2020, Orange avea o cotă de piață de 25%, Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.

 

6. RAPORTUL DE DATE STATISTICE

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/alldocuments/re...

 

Sursa - https://www.ancom.ro/traficul-de-internet-fix-a-crescut-c...

 

Dat fiind contextul actual, oarecum previzibila cresterea consumului de internet, televiziune, apeluri de voce si SMS.

Faptul ca, din statistica ANCOM, reiese faptul ca volumul mediu de trafic de internet mobil in anul 2020 a fost de 4,9 GB / luna / locuitor nu face decat sa intareasca afirmatiile mele referitoare la cei care achizitioneaza telefoane mobile de peste 1000 euro dar stau pe un prepay de 10 lei lunar cat sa nu piarda numarul.

 

5 Răspunsuri 5

svetalex
Maestru
@FaraUnID pentru volumul mediu de trafic de internet mobil trebuie să luăm în calcul și persoanele care nu au smartphone, nu utilizează internetul, sau îl utilizează foarte puțin (o parte a populației în vârstă).

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Interesante anumite aspecte, precum și cotele de piață ale unor operatori! Important este că internetul de extinde și în rural!

FaraUnID
Campion certificat
Statistica ANCOM se refera strict la persoanele care utilizeaza internetul prin intermediul unui dispozitiv mobil si care au activat un pachet de date fie el abonament sau optiune prepay.

svetalex
Maestru
de exemplu, soacra mea are abonament cu internet și un smartphone, dar utilizează f puțin datele mobile. Singura aplicație pe care o utilizează este whatsapp, dar și pe aceea f rar

delfinas
#StarMember
Vad ca scrie pe cap de locuitor, nu utilizator. Oricum, cartele active sunt mult mai multe decat populatia Romaniei, incluzand copiii (pana in 7 ani, care nu prea acceseaza internetul de pe o cartela proprie) si seniorii, care nu prea intra pe internet. Si abonamentele de 2 euro iti asigura net nelimitat, semnal sa ai! 🙂