anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Proiect pilot desfășurat de Orange și Vodafone

TheSpecialist
Maestru

Cum probabil ați aflat mulți deja un nou proiect este in desfășurare , de data aceasta implicând o colaborare între Orange și Vodafone. Aveți stirea in detaliu aici https://www.biziday.ro/241049-2/?amp 

Ei spun ca este o premiera in Europa , dar cred ca se referă la UE, pt ca in Marea Britanie este deja in derulare un astfel de proiect. 
Oricum ar fi, el este menit sa aducă un plus serviciilor de comunicare ce vizează consumatorul final. 
Ca o nota de subsol Open RAN este o schimbare continuă în arhitecturile rețelelor mobile care permite furnizorilor de servicii să utilizeze subcomponente neproprietate de la o varietate de furnizori. Un OPEN RAN deschis, sau o rețea deschisă de acces radio, este posibilă printr-un set de standarde la nivel de industrie pe care furnizorii de telecomunicații le pot urma atunci când produc echipamente aferente. Open RAN permite funcții programabile, inteligente, dezagregate, virtualizate și interoperabile. În mod specific, capul radio proprietar (RRH) și unitățile de bandă de bază (BBU) sunt acum dezagregate în unități radio (RU), unități distribuite (DU) și unități centralizate (CU), dintre care multe pot fi virtualizate sau containerizate. Interfețele dintre aceste noi componente sunt deschise și interoperabile.

 

7 Răspunsuri 7

Vio73
#StarMember & November Problem Solver

Salutare!

Da, practic vor continua ceea ce au făcut pe 3g/ 4g în rural, pentru a economisi bani și resurse. Este foarte bine că fac așa, pentru a fi acoperire foarte bună și pe 5g. Sper să extindă cât mai repede acoperirea 5g la nivel național.

Mulțumim !

Da, și eu sper sa extindă. Am testat 5G in București și Craiova și într-adevăr e altceva !

NickyS
Ex Community Manager

Interesant, multumim.

Razvan
#StarMember

Din acest proiect, eu inteleg că pun la comun frecvențele, adică spectrul va fi dublu, fie la Orange sau Vodafone, ca în Ungaria. Pe 3/4G au pus la comun doar infrastructura proprie. 

vladut12am
Cunoscător certificat

În Ungaria, B20 are 20 MHz, spre deosebire de România, unde sunt doar 10 MHz pe aceeași bandă, și se simte clar diferența la capacitate și la viteze.

Dacă n28 ar avea 20 MHz, ar fi foarte bine.

Dar, am observat că la licitația 5G de anul trecut, VDF a luat doar un bloc de 2x5 MHz în 700 MHz, pe când ORO a achiziționat 2 blocuri de 2x5 MHz în 700 MHz.

Așadar, va fi spectru dublu în n28 doar pe ORO (oricum, a obținut cel mai mult dintre toți cei 3 mari operatori care au participat la licitație).

https://www.mediafax.ro/economic/ancom-a-finalizat-licitatia-5g-din-acest-an-companiile-platesc-432-...

Razvan
#StarMember

Da, mulțumesc de confirmare cu Ungaria. 

vladut12am
Cunoscător certificat

Cu multă plăcere, Răzvan!🙂