02-07-2026 09:56 AM - editat 08-07-2026 12:31 PM
Articol preluat de pe zonait.ro
"Orange România a anunțat marți, 30 iunie, în cadrul evenimentului dedicat strategiei globale „Trust the Future”, Giga Box Wi-Fi 7, primul ONT cu Wi-Fi 7 destinat clienților rezidențiali de pe piața locală. Compania a introdus deja această tehnologie în segmentul business, iar acum o aduce și acasă. L-am văzut, l-am întors pe toate părțile și l-am pus la treabă pe telefon și pe laptop, ca să vedem ce se schimbă concret față de routerele Wi-Fi 6 cu care ne-am obișnuit."
Mai multe detalii aici ->
https://zonait.ro/am-testat-giga-box-wi-fi-7-de-la-orange-romania-video/
Review complet Giga Box Wi-Fi :
la 02-07-2026 10:18 AM
Am vazut ca ZonaIT este oarecum "abonata" la astfe de teste pe termen ceva mai lung. Au mai multe clipuri cu servicii fixe Orange (printre care si cel de 1800Mbps, cand viteza maxima era disponibila ca 2x900Mbps, adica pe doua sau mai multe dispozitive, nu pe unul singur).
la 02-07-2026 10:22 AM
Da, îmi amintesc. Era vorba de ZTE F6600, iar la acea vreme singura metodă de a depăși pragul de 1 Gbps era să folosești două porturi LAN ale ONT-ului conectate la un router care suporta Dual WAN și avea porturi de 2.5 GbE. Mai exista și varianta discutată atunci, bazată pe lățime de bandă cumulativă, în care puteai face simultan trafic pe Wi-Fi și pe LAN, fiecare atingând viteze apropiate de 1 Gbps, fără ca una să o limiteze pe cealaltă. 😀
la 02-07-2026 11:46 AM
Nu sunt chiar primele teste.
Colegul nostru l-a testat de pe 19.06 😁 https://comunitate.orange.ro/t5/echipamente-si-setari/router-orange-wifi7-livebox-7-essential-pg6693...
Mă așteptam să ofere ceva mai multe detalii cei de la zona, meniu, setări etc. Nimic.
Meh.
02-07-2026 11:51 AM - editat 02-07-2026 11:54 AM
Da, ai dreptate. Totuși, ce am aflat nou este că acest ONT folosește un procesor de la Qualcomm, iar sistemul de operare, dacă am citit bine, este open-source?
Bine, eu când văd open source deja mă gândesc la ceva bazat pe OpenWrt. 😁
la 02-07-2026 12:06 PM
Am văzut, dar sunt informații "oferite de Orange". Nu s-au apucat ei să desfacă ONT-ul să vadă exact ce se ascunde în el. Nu pun mare valoare pe informațiile neverificate.
la 03-07-2026 04:57 PM
@Radutuby wrote:Bine, eu când văd open source deja mă gândesc la ceva bazat pe OpenWrt. 😁\
https://gitlab.com/prpl-foundation/prplos/prplos
E ceva bazat pe OpenWrt.
la 04-07-2026 12:10 PM
Spune Zona și trage... H2O
la 04-07-2026 10:56 PM
Mai mult m-ar interesa cand vor baga abonamentele de 10 gbit.
05-07-2026 07:04 AM - editat 05-07-2026 07:04 AM
Salutare!
Să fii sigur că și eu și mulți alții așteaptă abonamentele de 10 gbps 🙂, dar din nefericire încă mai avem de așteptat. Probabil infrastructura încă nu este gata pentru tehnologia XGS-PON... 😉
la 21-07-2026 08:10 AM
Pai si de ce nu le implementeaza atunci?
Primele stiri legate de abonamentele si infrastructura 10gbit erau deja o stire in 2024, suntem la jumatatea lui 2026.
Singura concurenta reala in Romania este DIGI vs ORANGE si stiu defapt si de drept ca DIGI deja are active abonamentele de 10gbit, sunt si pe site trecute cu toate detaliile si din discutiile pe reddit unii chiar au functionala infrastructura si abonamentul.
Orange cand intra si ea in liga superioara ?
la 21-07-2026 08:59 AM
Nu știu cât de reală este concurența, având în vedere că abonamentele de 10 gbps sunt disponibile doar în zone foarte limitate... Probabil și din acest motiv Orange nu se grăbește să lanseze acest serviciu.
Eu cred că cel mai probabil, abonamentul va apărea atunci când se va considera că există o cerere suficient de mare și merită dezvoltarea Infrastructurii pentru XGS-PON
Ca fapt divers, nici DIGI nu și-a extins semnificativ acoperirea pentru abonamentul de 10 G. Acesta este disponibil, în mare parte, cam în aceleași zone ca în urmă cu câțiva ani și nu a mai fost extins la nivel național.
la 21-07-2026 09:32 AM
Stiu ca nu si-au extins pe motiv de alte target-uri dar cel putin in Bucuresti in cateva zone si in Oradea exista serviciul.
Cel putin in Italia doar in zona TURIN exista serviciul de 10gbit de la DIGI, dar totusi exista, dupa parerea mea Romania s-a plafonat rau cu internet-ul, trebuie sa facem migratia spre 10gbit deja de anul trecut.
Dar daca au alte interese si concurenta si cererea este prea mica atunci ata ete. Dissapointment anyway.
la 21-07-2026 09:42 AM
Salut, Orange ar trebui să finalizeze cândva unificarea serviciilor pentru clienții preluați, sunt destui care nu pot să-și treacă ONT-urile în bridge pentru că tehnicul nu are butoane pentru acest lucru încă, trecerea în bridge oricum e problematică la ei și master inginer de rețea încă nu a găsit o soluție corectă de luni bune(ani?).
De congestii in unele zone nu are rost să mai vorbesc.
Când Orange va avea servicii fixe pe care să te poți baza, probabil va crește și numărul de clienți căt și nr de cereri pentru abonamentele de 10Gbps. Deși mulți se mulțumesc cu abonamentul "2300" pentru că n-au investit în chestii 10Gbps pe acasă.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor