anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state...

BlackWolf
Maestru

Internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state. De vină ar fi lipsa investițiilor în infrastructură

"După ce a fost un mare motiv de laudă, internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state. România se află acum, pe locul 38, după ce a coborat numai în 2024 13 poziții, la nivel mondial.

 
Iar anul trecut am pierdut alte 10 pozitii.

De vină ar fi lipsa investițiilor în infrastructură și în tehnologia 5G, dar și numărul crescut al utilizatorilor de internet, spun specialiștii IT.

În 2010, România era pe primele locuri în topul conectivității digitale, însă, în ultimii ani, a început să piardă teren în clasamentele globale de viteză.

Deși rețeaua rămâne în continuare printre cele mai rapide din Europa, progresele făcute de alte state și lipsa unor investiții semnificative în infrastructură ne-au trimis pe locul 38, cu o viteză medie de descărcare de 105 mega biți pe secundă.

Gabriel Petrea - director general adjunct Politehnica București: „În ultima perioadă a apărut o nouă tehnologie, tehnologia 5G, care suportă wireless cu viteze foarte mari, iar în România aceste investiții sunt mai lente în aceste tehnologii și de aceea, multe țări care erau în coada clasamentului au început să investească în aceste tehnologii noi și recuperează decalajul.”

Claudia Nițoi, corespondent PRO TV: Suntem la Universitatea Politehnică și o să testăm și noi, cu ajutorul unei aplicații, viteza internetului în interior. Prima dată mă conectez la rețeaua de internet a facultății. Aplicația îmi arată că pot să descarc cu 63 Mb pe secundă. Acum mă conectez la rețeaua mobilă. Viteza este evident mai mare, 170 Mb/secundă.

Asta pentru că în Capitală avem o acoperire mare a rețelei 5G, dar în restul țării sunt multe zone care nu au nici 3G. Operatorii de telefonie mobilă ar trebui să facă investiții, însă tehnologia 5G este scumpă și presupune multe echipamente.”

Totuși, numărul utilizatorilor de internet în România a crescut. Erau peste 18 milioane la începutul acestui an.

Radu Puchiu - consultant IT: „S-a mai întâmplat ceva: s-a mutat foarte mult consumul de date. Dacă o să vă uitați pe statistici, consumul de internet s-a mutat în zona de mobil, unde România e mai puțin pregătită. Sunt mult mai mulți pe mobil care trebuie să împartă aceeași frecvență, normal că a scăzut și viteza.”

Dacă viteza internetului din România va continua să scadă, filmele 4K și meciurile la o rezoluție bună vor fi imposibil de văzut.

Islanda este țara cu cel mai rapid Internet din lume, urmată de Macao, Liechtenstein și Danemarca."

 

Felicitări Orange, Vodafone, Digi, Telekom și Statul Român, băteți-vă joc în continuare, că suntem pe calea cea "bună"...

 

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/ilikeit/internetul-romanesc-a-devenit-tot-mai-lent-in-comparatie-cu-al...

33 Răspunsuri 33

Da, asa este, eu cred ca totul se va rezolva la toti operatorii, dar speram ca pana la urma se va rezolva cat mai repede si nu atat de greu ca acum...

Confirm, Am nevoie de mai mult de 100 Mbps pe mobil pentru a mă descurca.🙂

Nu e rău să îți dorești mai mult și să ai alternative.

 

Nu am o problemă cu cei care chiar au nevoie, ci cu cei care vor, dar au un wifi lângă ei și refuză să-l folosească și, în felul ăsta, uzează în detrimentul celorlați rețeaua artificial. 

Tu esti norocoasa, la tine nu sunt probleme, dar in foarte multe zone din tara, inclusiv la mine, acoperirea e mai slaba si a si aparut congestia datorita cresterii numarului de clienti, iar situatia se inrautateste si tot apar zone noi cu probleme. La Orange de la peste 100 mbps am ajuns la sub 10 mbps, internetul a devenit aproape inutilizabil, iar situatia persista de vreo 3 ani deja si nu se face nimic pentru a se rezolva problema asta, nu se imbunatateste reteaua, iar dezvoltarea e greoaie sau inexistenta...

Toate cer din ce in ce mai multe resurse si viteza mare la internet pentru a merge bine. Acum nu ar mai functiona nimic la viteze dial-up cum era odata, totul se dezvolta intr-un ritm rapid. Retelele si internetul mobil nu sunt folosite doar de telefoane, sunt folosite si de routere wifi, PC-uri, laptop-uri, tablete, masini, tot felul de echipamente...etc. Dezvoltarea retelelor 5G si evolutia sunt necesare si trebuie sa poata inlocui total fibra optica si toate cablurile, ceea ce acum nu este posibil, 5G-ul este inca departe de a putea inlocui fibra optica, mai este mult de lucru. Wifi 6 si Wifi 7 au cam reusit sa inlocuiasca total clasicul cablu ethernet, ceea ce nu era posibil pana acum. Si securitatea este mai buna la 5G, Wifi 6 si Wifi 7...

Vom trai si vom vedea ce va mai fi, dar eu zic ca totul va fi bine...

Vio73
#StarMember & November Problem Solver

Eu cred că este important să avem viteze mult mai bune pe 5g decât pe 4g/4g+, pentru că altfel nu se mai justifică tehnologia în sine și faptul că există o evoluție. Sigur că pentru majoritatea utilizatorilor este neimportant, dar dacă vitezele sunt mici și rețeaua aglomerată, este clar că vor scădea și mai mult și ulterior va apărea și congestia. Oricum nu vor pune ei peste tot 5g, ci doar acolo unde consideră că este necesar. Aici mă refer la 5g-ul adevărat!

Exact, asa este. Si inevitabilul cu congestia si scaderea vitezelor s-a produs deja. Pe langa 5G, problema este si la 4G si acoperire, care s-a degradat datorita cresterii numarului de clienti, iar retelele nu sunt imbunatatite si dezvoltate pentru a face fata, din pacate...

alexeugeniu
Explorator

La începutul anului 2023, circula informația ce atesta faptul că România avea mare viteză la internet. Într-adevăr, țara noastră se situa în topul țărilor cu cele mai mari viteze de internet. Viteza declarată era de 170,25 Mbps. Totuși, gradul de digitalizare al țării este mai mic decât cel prezent în alte țări.

Ulterior, după jumătatea aceluiași an, România a scăzut în clasament.Prin urmare, aceasta a ocupat locul 25, durata medie de descărcare fiind de 100,66 Mbps. Datele sunt obținute din multiple teste de viteză în țările menționate în clasament.

Din punct de vedere financiar, România s-a numărat printre țările cu cel mai mic preț la internet. Altfel spus, în anii trecuți aceasta era pe locul 5. Acesta este unul dintre motivele ce fundamentează conceptul de „work retreat”. Mutarea echipelor în alte orașe pe perioade scurte duce implicit la rezultate mai bune.

În prezent, viteza de încărcare a internetului din România este de 8,59. Acum ne situăm pe ultimele locuri din clasament, din păcate. De la locul 25, România a ajuns pe locul 37. Chiar și așa, se fac demersuri în vedere îmbunătățirii acestui aspect. Se lucrează la perfectarea rețelelor de internet și la instituirea rețelelor 5G. În plus, acoperirea cât mai mare este una din prioritățile stabilite.

Din punct de vedere statistic, aproximativ 1.500 de localități sunt lipsite de internet. Astfel de obstacole sunt uneori greu de depășit și necesită timp pentru a fi ameliorate. Îmbunătățirile se văd de la an la an, deși ritmul este lent. Acest fapt este evidențiat în planul de măsuri pentru îmbunătățirea conexiunii și vitezei de internet.

Lucrurile nu arată prea bine la momentul actual din punct de vedere al vitezei comparate cu alte țări. Faptul că se iau măsuri în vederea optimizării vitezei și accesibilității dă speranțe. România are în vedere obiective mărețe, orientate pe calitate și performanță. Minusurile întregului proces de modernizare pot fi depășite cu perseverență și profesionalism.

Exact, asa este...

Cred ca pana la urma totul va fi bine si se va imbunatati, dar greu, din pacate...

Sursa postării de mai sus:

https://www.observatorbn.ro 

DjLau
Junior entuziast

Ani de zile am tot ținut-o doar pe un trend ascendent. 
Dacă nu mă înșel, acum câțiva ani (nu de mult), ajunseserăm chiar pe locul 4 în lume, ca viteză la internet. 

Desigur, dezvoltările de infrastructură costă...și costă al **beep** de mult. Cu atât mai mult când vine vorba de tehnologii noi (că tot s-a discutat despre 5G mai sus).
Desigur, best offer ar fi fost cu cei de la Huawei, dar...dacă s-a tras frâna de mână din SUA, au zis și ai noștri "Da, să trăiți, am înțeles!". Că nici ei nu-s ușă de biserică și nu prea știi pe unde zboară datele tale (de multe ori destul de "sensibile"), e și asta o mare piesă din puzzle. 

Referitor la costurile dezvoltării infrastructurii pentru tehnologiile de ultimă generație, putem să ne uităm foarte simplu la mașinile electrice. Oricât s-au bătut cu pumnii-n piept că pot face față cu numărul de stații de încărcare pentru acestea, dacă arunci o simplă privire pe orice hartă  cu stațiile de încărcare din zonele astea...te bufnește râsul. Și în acest caz echipamentele au fost și încă sunt extrem de scumpe (vedeți cazurile de prin SUA, unde se dă daună totală economică pentru defecțiuni minore la mașini, dar care costă incredibil de mult), dar ușor, ușor vor ajunge la un nivel suportabil (desigur, dacă nu va exista interes să trecem pe hidrogen mai rapid 😃).

Revenind la "oile" noastre, personal m-am tot învârtit în ultimii ani prin regiunea Olteniei, cu un job pârț-time care implica deplasări în cea mai mare parte a timpului. Pot confirma că acoperirea e una destul de bună, dar viteză la net o pot numi cel mult decentă în mai bine de 50-60% din regiune. Doar în orașele mari poți spune că ești mulțumit, în rest...răbdare și tutun, vorba aia! 🙂 

Hai, s-auzim numai de bine! 
Cheers! 

Muchalucha
Cunoscător

Noi nu avem 5gSE avem o prostie de management al vitezei datelor mobile pe suport Nokia si in functie de cum te provizioneaza operatorul in anumite locuri neaglomerate vei avea viteze mari, in altele viteze mici. Din pacate 5G SA inca nu este diaponibil la noi adevaratul internet 5G. 

Din păcate asa este, eu nici nu ma așteptam la mai mult, noi ca tara mereu am fost o bătaie de joc și ultimii la toate, și asta numai din cauza Statului Român de 2 lei. Uită-te de exemplu ce rețele bune au Orange și Vodafone prin străinătate și ce rețele au la noi, la noi sunt niște mizerii de rețele, o bătaie de joc. Bineînțeles ca la alții se poate, dar la noi nu, ca deobicei...

Dar sa ne uitam si la altii sa vedem cam ce primesc ei in 3 euro si ce avem noi. Totodata sa vedem si abonamentele la ce preturi sunt si ce ofera.  La noi este ieftineala si carpeala, dar totusi internetul national este nelimitat. Spre deosebire la francezi chiar si cel scump este limitat pentru ca se reduce viteza dupa depasirea Gb alocati. Insa la roaming stau mai bine ca noi. Au mai multi Gb. Telefon nu poti sa iti iei fara abonamente scumpe. 

https://boutique.orange.fr/mobile/offres 

Da, dar sa ne uitam totusi si la nivelul lor de trai si la veniturile lor, iar apoi sa ne uitam si la nivelul nostru de trai si la veniturile noastre. Pentru ei nu sunt chiar atat de scumpe abonamentele, cum sunt pentru noi. Si asa, multe lucruri la ei sunt mai ieftine ca la noi...

Din ce am citit, francezii au avut si ei trafic nelimitat si l-au scos din cauza ca se facea abuz si afectau retelele, ca la noi. Oricum, nu mi se pare foarte buna ideea cu lipsa unui plan nelimitat. La altii nu este asa, de exemplu la britanici, nemti, bulgari, americani, neo-zeelandezi...etc. Nelimitatele sunt mai scumpe ca sa nu se faca exces si sa ingenuncheze retelele, ca la noi...

La noi este ieftin si prost, carpeala cum ai zis tu. Mie nelimitatele la 2, 3, 5 euro mi se par o prostie, si se si vad deja rezultatele dezastruoase ale acestei practici. Oare noi ca tara suntem miezul din varza si altii mai dezvoltati ca noi sunt mai **beep** ca nu fac si ei la fel ca noi? Nu prea, oare de ce nu fac si ei la fel? Ca stiu ca nu e o practica buna si nu e bine daca fac la fel. Eu cred ca la noi ca sa mearga totul mai bine ar trebui ca preturile minime ale abonamentelor sa fie de la 10 euro in sus, iar nelimitatele de pe la 15-20 euro, cum era odata si totul mergea mai bine ca acum, iar retelele se dezvoltau. Acum, degeaba avem noi nelimitat ieftin, daca retelele abia merg si semnalul e cum e. Decat sa dai 3 euro si sa ai servicii proaste, mai bine dai 15 euro si ai servicii bune...

Uite, de exemplu cam ce se ofera in:

Bulgaria: 

https://www.vivacom.bg/online/bg/shop/services/tariff-plan-category-mobile-voice-services/unlimited-...

 

Marea Britanie:

https://www.vodafone.co.uk/sim-only/best-sim-only-deals?icmp=uk~1_consumer~topnav~1_shop~2_sim_only~...

https://www.o2.co.uk/shop/sim-cards/sim-only-deals

 

Germania:

https://www.vodafone.de/privat/handys-tablets-tarife/alle-tarife-mit-vertrag.html

https://www.telekom.de/shop/tarife/smartphone-tarife

 

USA:

https://www.att.com/plans/wireless/

 

Noua Zeelanda:

https://one.nz/pay-monthly/

 

Si exemple sunt multe...

Ok nu m-am uitat peste concurenta, dar vezi totusi comparativ cat le ofera Orange altora si cat ne ofera noua. Nu exista nelimitat nici la spanioli si nici la francezi. Iar daca vorbim despre Orange pentru mobilitate ne este de ajuns 100 sau 240 Gb la viteza imensa si apoi reducere de viteza la 2Mbps. Acces la 5GSE pot sa aiba aia care platesc scump, dar in conditiile DiGi cu chilipirul lui si jalnicul serviciu pe care-l ofera la noi este greu sa implementezi asa ceva.