anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

BREAKING Telekom România se vinde către Digi Romania și omul de afaceri Adrian Tomșa

Anonim
Neaplicabil

BREAKING Telekom România se vinde către Digi Romania și omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV / Acord de principiu încheiat între societăți.

https://economedia.ro/breaking-digi-si-adrian-tomsa-cumpara-telekom.html 

Concurenta in Romania se diminuează.

37 Răspunsuri 37

Mi se pare un pic ciudat sa intre Vodafone in hora intrucat anul trecut a vandut operatiunile din Ungaria (la fel si Telenor: si-au vandut operatiunile din Balcani cu un an sau doi inainte).

Daca as extrapola, as zice: Cosmote a fost cumparat de Telekom, care a fost cumparat de Vodafone care a vandut in vecini operatiunile, ramanand doar in Romania. Adica A este vandut la B care cedeaza la C.

Operatiunea asta seamana putin cu o preluare din State (Baby Bells). Pe scurt: Graham Bell (cel cu telefonul) a creat o companie care a ajuns sa aiba monopol. Prin anii 70-80 FCC (un fel de ANPC atotputernic pe mai multe ramuri) a decis ca monopolul trebuie spart si s-au creat o serie de firme supranumite Baby Bell (Bell South, Bell Pacific, etc). La un moment dat una din firmulite a fost ATT a cumparat Cingular (daca suna vreun clopotel, ai dreptate: IPhone a folosit reteaua Cingular la prima lansare), care cumparase mai multe firmulite Bell si s-a ajuns ca un "copil" Bell sa detina o mare parte a fostului monopol Bell.

Chiar e ciudat, mai ales că ei de cam 3-4 ani sunt pe pierderi, mai au și datorii de 4 miliarde de euro, pe deasupra se adaugă datoriile TKRM asta pe lângă banii pe care o să îi dea la OTE. Dacă o țin tot așa o să ajungă îngropați în datorii și împrumuturi bancare.

Mutarea ar fi logica, mie nu mi se pare ciudat. Vodafone este si cea mai mare retea din Europa, urmata de Deutsche Telekom, Orange si A1. In Ungaria au fost mai mult obligati sa vanda, cum au fost si altii de acolo, iar in Italia si Spania au vandut deoarece nu erau atat de profitabili si au vrut sa se mai restranga, pentru ca deja erau intinsi pe prea multe piete, dar mai sunt intinsi pe destule piete chiar si din estul Europei si din toata lumea. Am citit si eu prostia aia de articol de pe National.ro si alte prostii scrise de jurnalisti facuti la apelul bocancilor. Cica sunt pe pierdere de 4 ani si au datorii de 4 miliarde de lei, dar de restul de ce nu zic nimic? Se vede clar ca e o prostie de articol subiectiv, anti-companie, un atac stupid. Crapa fierea in ei de ciuda. E irelevant, asa datorii mari au toti, mai mari sunt cele ale Orange, Digi avand cele mai mari datorii dintre toti, cam duble la fiecare fata de cele ale Vodafone. Ei nu mai sunt pe pierdere si nu se mai ingroapa in datorii si imprumuturi bancare? Digi cum de se baga in achizitii de genul asta? La ei nu mai e ciudat? Amatorii aia de jurnalisti pe astea nu le-au mai vazut? Hai sa ne uitam la toti daca vrem sa fim corecti si obiectivi, nu doar la unii...

Conform Profit.ro, "Cel mai ridicat nivel al datoriilor este consemnat de Digi Romania, care a acumulat 8,6 miliarde de lei, urmat de Orange Romania - 7,01 miliarde de lei, Vodafone Romania - 4,34 miliarde de lei, Orange Romania Communications - 1,26 miliarde de lei și Telekom Mobile Romania - 938,4 milioane de lei.", deci Vodafone si Telekom stau rau, dar oricum, putin mai bine decat Orange si Digi. Din ce vad eu aici, Vodafone ar fi cea mai in masura din punct de vedere financiar dintre toti operatorii de la noi ca sa achizitioneze Telekom-ul si sa le foloseasca infrastructura pentru a-si imbunatati reteaua proprie...

E o prostie ca unii sa ia clientii si altii infrastructura, cine ia clientii are nevoie de acces total la infrastructura, adica probabil o vor imparti ambii. Doar eu stiu destul de multe zone unde nu exista acoperire Orange si Vodafone si exista doar Telekom si Digi sau Telekom sau Digi. Nu poti arunca clientii din zonele alea in neant si sa ii lasi fara semnal. Eu cred ca cel mai probabil Vodafone o sa ia clientii si cota 1/2 acces la infrastructura si Digi cota de 1/2 acces la infrastructura, nu stiu, asa o vad eu. In scenariul asta, Orange ar cadea pe locul 3 la acoperire. Vedem ce va mai fi...

In lipsa de alte informatii, pot emite doar teorii (cred ca am mai zis-o: Telekom sa ramana MVNO, in retaua Digi, similar cu fostii Lycamobile), dar e aiurea. In cazul in care va prelua doar clientii fara acces la antenele Telekom, se va intampla la Vodafone exact cum sa intamplat la Orange dupa preluarea celor 900.000 de clienti de fix-mobil: un soc extrem de puternic pe "umerii" retelei.

Legat de semnal, o colega de birou are semnal la tara doar Telekom (aproape de Rm Sarat). Momentan nu-si face griji. Cred ca vreo 2-3 ani tot mai dureaza pana sa se inceapa efectiv ceva.

Da, si eu la fel, tot doar teorii pot emite si cum banuiesc eu ca va fi. Asteptam mai multe informatii sa vedem cum va fi. Speram sa nu ramana MVNO, e aiurea si nici Vodafone sa nu faca aceeasi prostie ca Orange. Eu cred ca cel mai bine ar fi ca Telekom-ul sa mearga in continuare ca o companie de sine statatoare, iar Vodafone si Digi sa le foloseasca doar infrastructura pentru a-si imbunatati acoperirea si retelele, si sa mearga toate 3 companiile impreuna. Da, si eu stiu destul de multe zone de genul asta. Asta este oricum un proces de durata, dar nici nu trebuie sa isi faca griji nimeni din zonele de genul asta, pentru ca nu vor ramane fara semnal, eventual va mai aparea Vodafone si Digi la ei...

Privind putin din avion, as vedea situatia asa (daca se intampla cum zic, inseamna am castigat la loto 2 saptamani la rand categoria 1):

  • Digi preia activele (antenele) asa cum si-au dorit de la inceput
  • Vodafone va prelua clientii si variantele se impart in doua: Telekom dispare ca nume sau Telekom va deveni MVNO pe una din retele (Digi sau Vodafone). Sau (varianta "Dama cu camelii"): Vodafone ramane cu clientii, vinde operatiunile din Romania si paraseste Balcanii.

Mergand pe un istoric in care Digi nu isi pune la dispozitie prea mult din infrastructura, varianta MVNO pe reteaua Digi as zice ca pica si ar ramane doar variantele de preluare totala in Vodafone sau virtualizare prin reteaua lor.

Nu stiu ce sa zic, mie variantele astea mi se par aiurea si paguboase pentru toti. Cine preia clientii nu ii poate prelua fara infrastructura, ar fi o prostie si s-ar sabota singure toate 3 retelele, ar incurca si clientii si si-ar busi si propriile retele, ca Orange cu Telekom-ul fix. Iar Telekom MVNO nu i-as vedea sensul, atata timp cat sunt retelele clasice la dispozitie, de ce si-ar ocupa Vodafone sau Digi retelele cu un MVNO care e tot al lor?! Pana la aparitia de informatii noi, daca se va concretiza, eu banuiesc ca Vodafone va cumpara reteaua in intregime, cu tot cu infrastructura de care are nevoie, iar Digi va cumpara doar acces la infrastructura. Si ar fi bine ca Telekom sa nu dispara si sa mearga in continuare...