anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

WIFI Calling in roaming prin VPN de Ro?

BizZu007
Junior

Salutare.

Urmeaza sa merg in Turcia si am abonament de PJ si tocmai am aflat ca optiunea de Go World Promo cu tarife ceva mai decente e DOAR pt PF, iar pt PJ nu exista nici o alta solutie decat GO WORLD PLUS 1 (15 Euro pt 20 minute/SMS + 4GB Net), in rest, tarifele standard de Roaming pt Turcia, care sunt cam piperate (apel catre RO 1.45€/min, apel primit din RO 0.57€/min, SMS trimis 0.45€, Net 7.14€/Mb, adica ~ 7311 €/Gb :)))) asa ca ENORME!).

Am citit cum ca optiunea de WIFI Calling ar merge DOAR in RO, nu si in roaming, dar cu toate astea unii ziceau ca daca esti pe mod avion teoretic ar merge. 

Intrebarea mea pt cei mai priceputi ca mine, oare ar merge daca as fi conectat printr-un VPN la IP de Romania? 

WIFI Callingul e afectat de reteaua GSM la care e conectat SIMul? sau doar de localizarea IPului telefonului atunci cand esti conectat la net? 

Sper sa fi testat cineva sau sa poata testa cineva ca in 24 ore trebuie sa plec si sa am ceva solutii mai decente ca pret :))) 
Mersi anticipat!

28 Răspunsuri 28

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Salut,

Din cate stiu, tine de IP (sau cel putin si de IP). Si conform paginii Orange de aici, intr-adevar, se poate folosi doar national.

Daca merge sau nu cu VPN...nu stiu. Nu am incercat. Teoretic...ar trebui sa mearga. Practic...trebuie testat.

Sau daca a testat deja cineva poate reuseste sa-ti dea un sfat pana pleci. @FLo1 , @Razvan, @Pololică aveti ceva cunostinte sau experiente in sensul asta?

E si un pic din scurt...lucru care complica un pic lucrurile. Dar sa speram ca reusesti sa gasesti o solutie.

La o prima vedere, varianta cu VPN de RO...ar putea sa functioneze, doar ca trebuie si testat. Si, e posibil sa tina cont si de reteaua pe care e inregistrat SIM-ul. Deci...eventual ai putea sa inchizi SIM-ul la iesirea din tara, si sa incerci sa te conectezi direct cu VoWIFI, prin VPN. Dar asta inseamna ca nu vei primi si nu vei putea expedia SMS-uri, pentru ca din cate stiu, nu exista, cel putin nu la Orange, SMS over WiFi. Iar pentru mesaje chat...poti la fel de bine sa folosesti orice aplicatie normala de chat (WhatsApp, Skype, Facebook, etc), conectat fiind pe WiFi (cu sau fara VPN).

Alternativ, poti sa achizitionezi o cartela SIM Prepay (da, nu vei avea numarul de telefon si alte cele, dar...e mai convenabil). Ai aici optiunile disponibile pentru Turcia.

Dar hai sa vedem poate e cineva care te poate ajuta cu o idee inainte de plecare. 🙂

Client Orange

Răspuns simplu: NU. Ca să detaliez, întrucât "dovezile" nu le am adunate pe un topic, IP-ul este de RO, chiar și în roaming. Totuși nici măcar partea de VPN  nu rezolvă problema, întrucât "apel VoWiFi" sau "VoLTE" este o funcție de rețea, oferită de operator, posibil Orange în acest caz (nu operatorul local din roaming). Iar în roaming, atât VoLTE, cât și VoWIFI .... dispar. Urmarea: Nici cu VPN nu se vor întâmpla minuni, adică nu se va schimba situația. Cauza principală? Atât timp cât conexiunea este de "R"(roaming), serviciile de VoLTE nu sunt asigurate. Că ai o conexiune alternativă pe wifi (IP local) sau VPN (IP de RO) NU rezolvă problema. De ce? Pentru că IP-ul pe "date mobile" este de roaming, adică nu este local, dar nici de România național. Sper să fi făcut puțină lumină pe topic. Restul .... se cunoaște.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Mersi frumos, Flo! 🙂

Buuun...dar daca ar fi pe mod avion, sau cu SIM-ul dezactivat din telefon, cu WiFi-ul pornit, si eventual VPN de RO....? Nici asa n-ar merge?

Cu SIM-ul dezactivat s-ar putea sa nu mai ai acces la setari.... Dar pe Mod Avion...ai acces. Daca si functioneaza, asta e cu totul alta discutie. Local pare sa functioneze. Dar in roaming...e alta poveste.

Client Orange

@arsradu: 🙂 NU. Să zicem că rămâi cu SIMul pe mod avion și cu VoLTE activ. Însă la destinație, chiar fără conectarea SIMului (rămânând pe mod avion), pentru a te conecta la VPN-ul de RO te vei conecta la un WIFI local (ca să poți activa VPN-ul), iar la conectarea pe wifi local.... dispare și "apel wifi". Degeaba conectare ulterioară la VPN.... resuscitarea "apel VoWIFI" se face doar după o reconectare directă SIM sau WIFI la un IP de RO, posibil chiar cu un "restart" pentru reinițializarea setărilor aferente SIM.

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Aaam inteles acum. Da, corect. Asa e. 😄 Pana sa ajungi sa ai IP de RO...vei avea IP de...probabil TR. :)) Asta daca nu cumva, printr-o minune, routerul de la hotel are IP de RO. :))

Client Orange

dar daca folosesc 2 telefoane? 😉 Telefonul secundar se conecteaza la WIFI local, apoi printr-un VPN va avea IP de RO. Apoi de pe el se face hotspot, iar cu telefonul principal ma conectez WIFI la hotspot-ul telefonul secundar care are IP de RO 🙂

@BizZu007: Nu se poate. De ce? Pentru că ”HotSpot” se face de pe ”date mobile”, nu de pe ”WiFi”. Poți încerca și aici în RO. Iar un HotSpot de pe dateMobile în TK.... chiar nu merită. 🙂 

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Hotspot, nu. Pentru ca, asa cum zicea si Flo, asta ar presupune o conexiune de date mobile. Dar cred ca nu te refereai neaparat la functia hotspot, cat la o metoda de partajare a conexiunii cu celalalt telefon. Lucru care...se poate face. Prin bluetooth tethering.

In felul asta, vei putea sa imparti conexiunea de net de pe reteaua de wifi ("imbunatatita", sa zicem asa) cu celalalt telefon, prin bluetooth. 🙂 Problema e ca, fiind pe bluetooth...nu cred ca mai ai WiFi Calling.  Pentru ca WiFi, nu Bluetooth. 😞

Din nou, trebuie incercat. 🙂 Sunt foarte multi de "daca" pentru un foarte vag si foarte putin probabil..."da".

Ca si test, ar fi interesant de vazut daca merge asa. Personal, as merge insa pe varianta cu Prepay de RO, ca varianta sigura. Si...daca vrei sa incerci si metode mai "neortodoxe", poti sa incerci si asta. :)) Dar macar sa ai o solutie care stii sigur ca e functionala.

Client Orange

nu stiu ce sa zic de treaba asta, dar tocmai am testat (inca in RO) hotspot de pe WIFI.

Am testat cu 2 telefoane in felu urmator: 

telefonul 1: conectat la WIFI de RO, activat hotspot (cu datale oprite, deci DOAR WIFI)

telefonul 2: am pus pe mod avion (deci fara semnal GSM), m-am conectat WIFI la hotspot tel 1 (care e cu IP de RO) si am activat optiunea de WIFI Calling si apoi am apelat fara probleme.

Am incercat aceeasi varianta si conectat prin VPN la IP de Turcia pe tel 2 😉 la fel a mers ok wifi callingu.

Am mai incercat si sa conectez telu 1 la VPN de alta tara (am pus Italia si Grecia), iar pe tel 2 am ramas pe VPN de Turcia si a mers WIFI Callingu. 

Bineinteles ca nu e testul la fel de relevant ca si cand as fi fizic in Turcia 😉 asa ca voi vedea luni daca merge sau nu si revin cu update ;))) 

Pana atunci, voi incerca si cu un prepay de Romania (ma duc maine sa iau un prepay si am vazut ceva optiune de 16Euro cu 100min si 1G net in roaming inclusiv Turcia) si in paralel poate fac rost de un abonament de DIGI imprumut :)) si ca backup voi lua local si un prepay turcesc daca e nevoie ;)))

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Puteam sa jur ca hotspot-ul merge exclusiv pe date mobile. Trebuie sa recunosc ca am invatat ceva nou astazi. Nu stiu daca merge si de pe iOS....probabil ca nu, dar de pe Android, da, poti sa faci hotspot, cu datele mobile inchise, de pe WiFi. Si da, merge.

Restul e doar o chestie de IP-uri sursa/destinatie. Dar daca merge si cu alte IP-uri decat de RO...poate nu ai nevoie de VPN in primul rand. Eventual doar sa "ramai" cu SIM-ul logat la un tower din Romania, inainte de plecare, si sa nu-i dai voie sa se conecteze la reteaua niciunui partener de roaming. Deci, fie SIM-ul dezactivat, fie telefonul pe Mod Avion...fie alte metode prin care sa nu lasi SIM-ul sa se conecteze la reteaua de roaming.

Oricum, sunt super curios daca reusesti ceva cu vreuna dintre metodele astea. :))

Client Orange

Atunci Androidul meu e defect.

Screenshot_20230916-225051_One UI Home.jpg

Iar cu SIM dezactivat manual și fără mod avion activ nu mai ai "apel VoWiFi". Și încă ceva: din RO, cu opțiune de date mobile activată ai VoLTE /VoWiFi  garantat, indiferent de VPN-ul cărei țări vrei să-l activezi. Pentru că ai SIM de RO. Dacă ai un SIM/număr local, al unei rețele care asigură "apel VoLTE".... DA, altfel BA. 

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Nu e defect. :)) In Mod Avion, nu se poate realiza conectarea la rețelele mobile. Dar se poate realiza conectarea la WiFi. Și...ai și VoWiFi. Funcțional chiar. 🙂

arsradu_0-1694930691982.png

 

Client Orange

Și atunci cum rămâne cu hotspot-ul? Adică un vis.... :)))

arsradu
#StarMember & March's Problem Solver

Pai nu. Ca ideea e de a lucra cu doua telefoane. Unul va face tot ce tine de conexiune (si IP custom, daca e nevoie). Celalalt doar se va conecta la hotspot-ul creat. 
Deci daca telefonul 1 se conecteaza la reteaua hotelului, si transforma acel IP de TR in RO, tot ce mai ramane de facut este sa-l folosesti pe el pe post de “router” pentru telefonul 2. In theory, it should work. 
Acuma, daca va merge si VoWIFI, cu setup-ul asta…ramane de vazut. 😄

Client Orange