anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Perioada maximă de utilizare a roaming-ului

Mirela75
Junior

Bună seara, nu înțeleg de ce îi sunt taxate apelurile în roaming deoarece nu am depășit numărul de zile pentru utilizarea rezonabilă. 😲 

1 Soluţie acceptată‚

FLo1
#StarMember

Nu este vorba de ”numărul de zile”, ci de ”cantitatea de resurse utilizate în acea perioadă de 123 de zile, comparativ cu volumul de resurse utilizat național”. Detalii despre aceste reguli ai aici.

Aprecierea unui răspuns ajută o Comunitate și unește pasiuni!

Vizualizare soluţie în postul original

24 Răspunsuri 24

Degeaba si "opțiunea activată permanent acolo" dacă ești cu telefonul și numărul în roaming (dincolo). Și să știi că singura cale pentru a nu fi tarifat pe date mobile este un telefon clasic, nu un switch între SIM-uri. Sau dezactivarea roamingului. Am pățit-o și eu, deci nu sunt povești. Dar procedezi cum vei considera mai bine. 

Aprecierea unui răspuns ajută o Comunitate și unește pasiuni!

sorrin
Junior entuziast

Îmi pare rău se pare că nu ne înţelegem! Nu am activată permanent... acolo opţiunea de 5 euro, ci doar când sunt fizic prezent în România! Şi asta poate fi chiar 8 luni non-stop. În roaming folosesc internetul mobil de pe SIM-ul operatorului în ţara UE unde mă aflu  Şi nu există niciun switch între cartele, mie îmi trebuie în primul rând numărul deschis pentru a putea lua legătuura cu mine cei de acasă, dacă apare ceva imporjant! M-am convins şi cu internetul mobil în roaming oferit de operatori din RO: la început merge okay, apoi încetineşte viteza şi ajunge să consume GB pe pâine! 

Tot ce e in afara țării tot roaming se numește, iar ăsta e pt călătorii temporare, nu pt cei care sunt rezidenți în alte țări. Așa, toți europenii și-ar lua cartele de la noi, unde sunt mai ieftine, și operatorii din tara lor vor muri de foame. Si la noi se folosesc, in roaming UE, minutele și SMS urile naționale, dar traficul e unul limitat și nu se consuma din cel national. Chestiunea cu consumul rezonabil in zona SEE e un normativ european, nu unul făcut de Orange.

Ai găsit răspunsul potrivit? Marchează-l ca soluție si/sau oferă-i o apreciere, așa îi ajuți și pe ceilalți să-l descopere mai ușor!

sorrin
Junior entuziast

Bună ziua. Hai să fim serioşi: aţi văzut aşa de mulţi străini că se înghesuie să îşi cumpere SIM-uri din România ca sunt mai ieftine - după cum vă exprimaţi (comparativ la salariile lor?!) - sau că se vând fără acte de identitate (una din puţinele ţări rămase în UE)?! 'Normativul european' este repetat de unii ca o placă pt. a motiva că se profirtă de o portiţă în timp ce legislaţia recomandă doar, nu şi obligă! Ar trebui clarificat: ori ai roaming gratis în toată UE deja de aproape 2 decenii sau e cu plata via opţiuni scumpe cu roaming inclus şi tăierea roamingului când nu mai ai credit! Unde s-a mai pomenit să fii taxat pt. apeluri primite în 2026??? Şi apropo, eu personal (dacă Dv. m-aţi  vizat în mod special) nu sunt rezident permanent în altă ţară dar nici nu am de gând să dau raportul ca la poliţie sau să mă controleze un operator mobil cât timp vreau să stau în străinătate! Operator ale cărui servicii eu le plătesc destul, că nu îmi oferă nimic gratis! Fie că e o lună, două sau cât vreau eu să stau! Şi se taie roamingul că nu mai am opţiunea lor scumpă activă pe cont sau creditul a ajuns zero şi să nu mai pot fi sunat urgent din România, ceva care mi se pare grav! Că nu mai suntem înainte de 1989 (pt. cine nu a apucat perioada)! Vă doresc o zi frumoasă!

Salutare!
Normativele Europene sunt obligatorii pentru tarile membre (pot diferi in modul de exprimare, dar rezultatul implementarii este acelasi). Mai jos linkul cu site-ul Comisiei Europei.

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_ro.htm

Si Tratatul de la Maastricht, care este baza Uniunii Europene:

https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/ro/in-the-past/the-parliament-and-the-treaties/maast...

Aplicarea nu este optionala tarilor membre.

Revenind la problema pe care o intampini. Comisia Europeana nu impune, ci lasa la libera alegere a operatorilor sa decida ce se intampla (si aici intervine impunerea/limitarile):

• Operatorul poate impune taxe pentru utilizarea suplimentara, intr-un cuantum maxim (aici este impunerea UE: taxarea nu poate depasi X pe unitate consumata, unde X are o formula clar afisata pentru internet si minute)
  • Operatorul poate limita accesul daca clientul consuma preponderent in roaming SEE daca acest consum il depaseste pe cel national intr-o perioada de 123 de zile (4 luni) consecutive.

Si ca o completare politica: UE are un sambure de comunism in interiorul ei (in sensul de circulatie comuna fara restrictii pe perioade scurte).

PS: restrictia de timp si utilizare impusa se UE este data de protejarea operatorilor locali: cum ar fi ca un neamt sa vina in Romania sa-si faca abonament la Orange sau Digi si sa stea in Germania? Operatorii isi compenseaza consumurile intre ei, la care se adauga faptul ca sunt costuri diferite privind mentinerea si comercializarea serviciilor mobile (comparam salariile din Germania cu cele din Romania?).

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

sorrin
Junior entuziast

Bună ziua. Eu nu am nevoie de date: pot folosi internetul mobil de la operatorul local fără să mă încurc cu cei 16 sau 19 GB cât oferă cu ţârâita operatorul din România! Pe mine mă interesează să pot fi apelat din ţară şi nu să fiu lăsat în aer tocmai când nu mă aştept şi am mare nevoie aflat pe aiurea (noroc că am şi un SIM local). Eu am făcut referire strict la faptul că mi se pare grav să fii lăsat complet fără roaming, fără măcar a fi anunţat în prealabil (apropo, unde sunt cele 14 zile 'pentru a clarifica situaţia' după ce m-ar contacta operatorul când nu m-a contactat absolut nimeni - ca să citez din textul pe care l-aţi prezentat via link?!). Şi nici nu văd vreo referire in text la taxarea apelurilor primite! De asemenea, nu văd nicio legătură cu Maastricht-ul asupra problemei sus menţionate, la vremea aceea nici nu exista telefonia mobilă!

Operatorii au posibilitatea sa decida ce se intampla daca clientul depaseste utilizarea rezonabila (si este subliniata rezonabila).

Legat de Tratatul de la Maastricht: este "Constitutia" UE si are legatura cu Directivele emise de catre Consiliul European.

PS: stii cand a fost trimis primul SMS din lume? La final de 1993, perioada cand Tratatul intra in vigoare. Daca nu a specificat direct telefonia mobila, cu siguranta a fost baza de plecare pentru viitoarele servicii din Piata Comuna.

Revenind la problema: fiecare operator decide ce se intampla cand clientul depaseste alocarea lunara: permite acces contra cost, taie accesul sau va permite pe o perioada limitata accesul contra cost, urmad sa fie taiat daca nu se face consum national.

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

sorrin
Junior entuziast

Apropo, 'ştii' că am lucrat 30 de ani la Politică Externă în cea mai mare agenţie de presă publică din România?! Mulţumesc dar nu am nevoie de lecţii! 2) Eu personal nu am depăşit nicio limită lunară alocată! Dar Dv. sunteţi liber să înţelegeţi ce/cum doriţi! Punct. O zi frumoasă, în continuare!

Cred nu este nevoie de depasire a limitei lunare pentru a intra in taxare. Puteti consuma 2GB din 100GB pe luna si toti 2GB in SEE. Cosnumul intra sub incidenta Politicii de Utilizare Rezonabile.

Sper ca acum m-am exprimat mai clar acum.

PS: lectiile le ofer doar daca sunt cerute. Poti fi elev de clasa a XII, poti fi pensionar la 80 de ani cu 100 de experienta. Pun semnul egal cand o problema este ridicata si necesita rezolvare.

sorrin
Junior entuziast

Dv. sunteți angajat Orange de continuați cu atâta înverșunare?! Nu sunt 'pensionar de 80 de ani'! Se pare că înțelegeți doar ce vă convine! Eu nu am consumat nici date și nici voce din moment ce am pt. asta un alt SIM local! Ba din contră mi-au rămas date neconsumate și până și sute de minute de roaming nefolosite! Poate ar fi trebuit să citiți mai atent despre ce e vorba și de unde a apărut problema: m-am trezit cu roamingul tăiat fără măcar a fi avertizat! Alte explicații nu văd de ce ar trebui să vă mai dau că oricum nu mă ajută cu nimic!