anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum putem evita roaming-ul accidental

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Neata!

Intrucat cred ca ar fi util tuturor celor care s-au confruntat vreodata cu o taxare de roaming, cand erau in trecere printr-un oras de la granita, am decis sa deschid acest topic, in ideea de a-i ajuta si pe altii sa nu mai fie taxati fara voia lor.

Metode de evitare a roaming-ului accidental:
1. setezi telefonul pe selectie manuala de retea.
In felul asta, telefonul nu se va mai conecta automat la o alta retea (indiferent de retea).

2. activezi serviciul de roaming doar atunci cand ai nevoie.

3. verifici reteaua pe care esti inainte sa incepi sa suni sau sa dai mesaje.
Asta se poate aplica doar daca telefonul nu are Data Roaming activat deja, caz in care cel mai probabil aplicatiile vor face trafic pe fundal. Sau daca primesti apeluri/sms-uri taxabile. Altfel spus, daca taxarea nu e facuta intentionat de tine.

4. mesajele de notificare primite de la operator.
In general, in momentul in care se face trecerea la un operator de roaming, se trimite un mesaj de notificare, ca sa stii ca folosesti alta retea decat a operatorului tau. Altfel spus, ca esti in roaming.

Sursa: https://infocentru.ancom.ro/roaming-involuntar-de-granita/#1544386701168-e068ee00-b2f7
Client Orange
10 Răspunsuri 10

svetalex
Senior certificat
mulțumim pentru informații! P.S. poate ar fi util să detaliezi puțin și cum se poate seta telefonul pe selectie manuala de retea

DanielaH
Moderator
@arsradu, mulțumim mult pentru topic! L-am mutat în subcategoria "Roaming" pentru a fi mai facil de găsit.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
M-am gandit si eu la asta... :) Problema e ca, intrucat Android-ul are foarte multe variante, si locatia setarilor se poate modifica de la o versiune la alta, e posibil ca pasii respectivi sa nu se aplice la toata lumea, sau sa nu se mai aplice pe viitor. De-aia am preferat sa-l las asa, si fiecare stie unde sa intre pe telefonul lui. :) De asemenea, se poate ca unii sa aiba telefonul in Romana, altii in Engleza, altii in mai stiu eu ce alta limba. Si atunci, e o variabila in plus care poate sa duca la confuzie, pentru ca setarile nu mai au acelasi nume. Dar, ca idee, la telefoanele mele, optiunea se regaseste aici: 1. la Android (versiunea 12) Setari > Retea si Internet > Retea mobila > Selectie automata de retea > Oprit/Off. 2. la iOS (versiunea 16) Configurari > Conexiune Celulara > Selectare Retea > Automat > Oprit/Off. Edit: mersi frumos, Daniela! 🙂
Client Orange

Vio73
#StarMember
Salutare! Dacă îl dezactivezi din My Orange, nu cred să ai vreo problemă. Eu l-am dezactivat și zilele acestea, când am fost pe granița cu Ucraina ( de la Negrești Oaș, la Sighet) și anul trecut, când am fost pe Clisura Dunării. Cred că dacă te taxează pe rețele non SEE, e cam grav. Foarte bun topicul! Mulțumim, Radu!

svetalex
Senior certificat
@Vio73 foarte bună și facilă și varianta propusă de tine și nu diferă în funcție de modelul telefonului.

Pololică
#StarMember
Daca aprinde macar un beculet si cei care nu stiu (sau nu sunt atenti) le trezeste interesul sa verifice inainte de a ajunge in zonele de granita, inseamna ca topicul are efect!

delfinas
#StarMember
Sper că vor înțelege mai mulți cum trebuie făcut ca să nu te mai plângi ulterior că ai făcut extracost in roaming, neștiind că ai trecut pe lângă țări non UE, că de ce nu îți închide Orange automat romingul ca să nu faci tu extra cost deși e treaba ta să te protejezi.

mihai_13
Maestru
delfinas - pot fi 20 de topicuri preventive de genul asta si tot ai sa vezi clienti Orange care nu stiu ce si cum si cu ce se "mananca" roaming-ul - si mai si ameninta cu anpc-ul sau cu(,) camera deputatilor (cum am vazut intr-un topic precedent) ;)))) te "doare" mintea ce idei au unii 🙂

Razvan
#StarMember
Eu opresc datele pe roaming, ca să nu am surprize apoi, mai ales la graniță cu Moldova/Ucraina. La ei rețelele bat mai mai mult ca ale noastre si de aceea apar conectari ne dorite in roaming Non SEE.

arsradu
#StarMember & February's Problem Solver
Asa e. Datele se taxeaza cel mai mult. De-aia si sunt oprite in mod normal. Pentru restul (apeluri/SMS), si daca se taxeaza, n-ar trebui sa fie la fel de mult. Dar la date, si mai ales daca telefonul face trafic mare intr-un timp scurt...o sa cam faca gaura in buget. Daca mai esti si la o granita cu o tara non-SEE...si mai si.
Client Orange