la 10-04-2026 01:31 PM
Salut.
Aș vrea să înțeleg cum să calculează zilele de Roming. Am primit mesaj ca mâine mi se aplică tarifele suplimentare de roaming deoarece am folosit cartela mai mult în roaming decât în România. Dar eu în ultimele 123 de zile am folosit cartele cu totul 8 zile, toate în SEE într-adevăr. Înainte am fost într-o țară în afara SEE și am folosit o cartelă locală. La întoarcerea în Europa, unde voi sta o lună înainte de întoarcerea în România, mi-am activat serviciul roaming. Nu înțeleg de ce după doar 8 zile, deja imi spun ca am folosit prea mult cartela în Roaming. Nu am ajuns nici la jumătate din cele 123 de zile. Cum se calculează exact zilele?
mulțumesc,
teo
la 10-04-2026 11:37 PM
Modul de intelegere al consumului este "Ne uitam la ultimele 4 luni. Ai folosit telefonul mai mult in tara decat in SEE cu optiune? Daca da, atunci consumi in continuare din optiuni. Daca nu, atunci platesti din credit"
Am pus poza cu continuarea din PDF-urile pe care le adaugasem la mesaj:
Cum nu ai folosit cartela in tara deloc, zilele de utilizare sunt 0 in ultimele patru luni. Asta inseamna ca vei plati tot traficul. Partea buna e ca abia dupa primirea SMSului ar trebui sa inceapa sa te taxeze, deci daca l-ai primit dupa 8 zile, ai castigat 8 zile de optiune, sa zic asa...
Pot sa inteleg de ce e neclar si suparator, insa in ultima vreme macar au incercat sa explice mai bine cum calculeaza zilele...
10-04-2026 02:51 PM - editat 10-04-2026 02:52 PM
Salut,
Din ce inteleg, problema e exact ca nu ai folosit cartela in Romania in ultimele 3 luni. Politica spune ca e necesar consumul din Romania sa fie mai mare decat cel din SEE. Daca nu ai folosit servicii in Romania, chiar daca nu ai folosit deloc (fie ca nu ai fost conectat, fie ca nu ai avut apeluri, mesaje sau net deloc), intra pe ramura cu costuri suplimentare:
https://www.orange.ro/newsletter/pdf/Ghid_Roaming_Abonament.pdf
https://www.orange.ro/newsletter/pdf/Ghid_Roaming_PrePay.pdf
la 10-04-2026 10:45 PM
Mulțumesc pentru răspuns. Nu știu ce zic. Limbajul folosit este “cartela PrePay a fost folosită”. Deci dacă această cartelă nu a fost folosită, contorul celor 123 de zile nu ar trebui să meargă. Mulțumesc
la 10-04-2026 11:37 PM
Modul de intelegere al consumului este "Ne uitam la ultimele 4 luni. Ai folosit telefonul mai mult in tara decat in SEE cu optiune? Daca da, atunci consumi in continuare din optiuni. Daca nu, atunci platesti din credit"
Am pus poza cu continuarea din PDF-urile pe care le adaugasem la mesaj:
Cum nu ai folosit cartela in tara deloc, zilele de utilizare sunt 0 in ultimele patru luni. Asta inseamna ca vei plati tot traficul. Partea buna e ca abia dupa primirea SMSului ar trebui sa inceapa sa te taxeze, deci daca l-ai primit dupa 8 zile, ai castigat 8 zile de optiune, sa zic asa...
Pot sa inteleg de ce e neclar si suparator, insa in ultima vreme macar au incercat sa explice mai bine cum calculeaza zilele...
11-04-2026 12:48 AM - editat 11-04-2026 12:51 AM
Mersi de explicații. Apreciez timpul și efortul acordate. Însă nu sunt de acord. Dacă cartela nu a fost folosită în ultimele 5-6 luni (a stat practic într-un buzunar al bagajului), atunci nu se poate considera nici prezența în SEE, nici prezența în România. Eu în ultimele 123 de zile calendaristice, am folosit cartela 8 zile în SEE. Atât. Și acum văd mai bine ca scrie în text clar ca nu se iau în calcul zilele în care telefonul este inchis, ceea ce e echivalentul a “a nu folosi cartela”. De aceea sunt nemulțumită.
la 11-04-2026 01:40 AM
Iti inteleg perspectiva si nemultumirea, insa intrebarea a fost clara, iar raspusurile documentate.
Am facut un exercitiu pentru a vedea ce fac alti operatori:
- Orange: verifica utilizarea telefonului in tara in ultimele 4 luni. Daca in SEE folosesti mai mult, atunci taxeaza. Exact ce s-a discutat aici.
- Vodafone:
https://www.vodafone.ro/business/solutii-de-business/conecteaza-ti-afacerea/roaming/roaming-in-spati...
- Digi (in contract):
- O2 Germania (ca sa alegem si un exemplu din afara tarii): https://www.o2online.de/assets/blobs/pdfs/berechnung-fair-use-policy/ - pare a fi copy-paste cu Digi de la noi.
Am verificat ce zice REGULAMENTUL (UE) 2022/612 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI. Acesta face trimitere la REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/2286 AL COMISIEI pentru regulile propriu-zise de aplicare:
Concluzia la care am ajuns eu este ca operatorii din UE au cam dat copy-paste la regulamentul UE. Acolo zice clar ca utilizarea preponderenta sau exclusiva in roaming este considerata abuz (ultima subliniere), iar situatia asta este exact situatia pe care ne-ai descris-o: nu ai folosit deloc serviciile in tara in ultimele luni, iar in roaming s-a considerat direct ca fiind utilizare abuziva.
Imi pare rau ca platesti mai mult si neasteptat, insa situatia ta a fost prevazuta explicit in dreptul UE in vigoare.
la 10-04-2026 02:56 PM
Salutare!
Perioada de 123 de zile este folosită de Orange pentru a verifica dacă serviciul de roaming SEE este utilizat conform Politicii de utilizare rezonabilă.. Aceasta nu înseamnă că poți sta 123 de zile consecutive în străinătate fără restricții, ci că Orange analizează comportamentul tău de utilizare pe o perioadă continuă de 123 de zile calendaristice.
Mai exact:
Dacă, în ultimele 123 de zile, ai avut mai multă prezență și consum în roaming SEE decât în România, sistemul detectează o utilizare abuzivă și trimite o notificare de avertizare. De aceea, poți primi mesajul chiar și după doar câteva zile de roaming, dacă în perioada analizată ai fost mai mult plecat sau ai consumat mai mult în afara țării decât în România.
După primirea notificării, dacă nu revii cu utilizarea majoritară în România, se pot aplica tarife suplimentare până când SIM-ul este folosit din nou preponderent în țară.
Pe scurt: nu e vorba de 8 zile, ci de cum arată ultimele 123 de zile în ansamblu. Sistemul vede tot istoricul recent, nu doar perioada actuală de călătorie.
Mai multe detalii in link-urile de mai jos:
https://www.orange.ro/docs/roaming/pdf/01-2026/Ghid_Roaming_Abonament-ianuarie-2026.pdf
https://www.orange.ro/docs/roaming/pdf/01-2026/Ghid_Roaming_PrePay-ianuarie-2026.pdf
la 10-04-2026 10:38 PM
Mulțumesc pentru răspuns. Inteleg, dar tot mi se pare ca nu e corect și orecum abusiv. De ce s-à oprit contorul dupa 8 zile și nu dupa 5 sau 15? Pare un pic arbitrar. Să nu mai zic ca am plătit 12 euro fix pentru acest roaming care nu știi niciodată când se oprește. Din punctul meu de vedere, felul în care se calculează consumul este netransparent. Și o persoană ar trebui să știe dinainte câte zile de roaming mai ar disponibile. Este imposibil de calculat? Sau e o lipsă de transparență? Când am activat din nou cartela în UE și am încărcat-o, nu se putea trimite o notificare - atenție mai aveți 8 zile de roaming doar? Sau este menționat undeva și mi-a scăpat? Mulțumesc
la 10-04-2026 10:57 PM
Având în vedere că SIM-ul nu a fost utilizat deloc în România, cele 8 zile par arbitrare, probabil atât a durat până când operatorul a rulat verificarea și a trimis notificarea.
Ai putea contacta serviciul clienți prin chatul din aplicatia my orange si sa vezi daca se poate face ceva in cazul tau.
la 10-04-2026 11:36 PM
Mulțumesc. Există un chat cu o persoană reală? Eu am dat doar peste Djingo care înțelege doar cereri simple de 3-4 cuvinte. Nu am reușit să comunic cu el, mi-a spus ca nu înțelege ce vreau. De asta am scris aici. Am căutat peste tot cum pot să scriu sau să vorbesc online cu cineva, dar nu am găsit.
mersi încă o dată pentru sprijin!
la 10-04-2026 11:40 PM
E ok. Văd ca dacă insiști cu djingo, te poate transfera către un consultant. Mersi încă o data @MihaiC99
11-04-2026 12:52 AM - editat 11-04-2026 12:53 AM
Odata ce vei fi transferata catre un operator uman, descrie problema. Cel mai probabil vor raspunde maine dupa ora 8:00.
la 10-04-2026 03:36 PM
Salutare!
Dacă foloseai mult timp înainte în țară acest prepay era valabil să funcționeze maxim 123 zile. Dacă l-ai utilizat mai puțin, normal că poți să-l folosești mult mai puțin în condiții normale. Altfel, va trebui să încarci cu credit și te rupe!
Dacă vrei un sfat, folosește cel mai mult wifi și ceva local din țara unde te afli și acest prepay îl folosești doar strict când este nevoie!
Baftă!
la 10-04-2026 10:50 PM
Mulțumesc pentru răspuns și sfaturi.
problema nu e de faptul ca e normal sau nu, ci ca nu ai toate informatiile. Daca sunt intr-un loc de unde nu pot sa imi procur o cartela locala și am nevoie neaparat de internet mobil? Daca e o situație de urgență? Ar trebui să știi dinainte câte zile de roaming mai ai disponible. Cum am întrebat și într-un alt răspuns mai sus, de ce se dezactivează roamingul (sau se plătesc prețuri mai mari) după 8 zile și nu după 5 sau 15? Pare un pic arbitrar. Este vreun calcul disponibil clienților? Mulțumesc
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor