anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Încărcat cu 51 euro pentru ca am fost pe Clisura Dunării

patrick14970
Junior

Cum e posibil că fiind în România să fiu încărcat cu 51 euro pe roaming.

Am fost pe Clisura Dunării cu Waze activ și m-a rupt.

Rezultă că Orange are servicii foarte proaste și lasă abonații să fie furați. Nu e posibil că pe teritoriul României, deși am selectat Orange că operator să îmi intre automat rețea străină.

Rezultă că e o mânărie a Orange că să te încarce la factură.

Mi-e scârbă deja și am să părăsesc această rețea daca nu se rezolva cumva

33 Răspunsuri 33

arsradu
#StarMember

Salut Patrick,

Bine ai venit in Comunitate!

Undele radio nu se opresc la granita. Valabil pentru orice tara. 🙂

Ceea ce raportezi tu se numeste roaming accidental. E un fenomen cunoscut, si, pana la un anumit punct, normal.

Ai aici cateva sfaturi prin care speram sa eviti astfel de situatii pe viitor.

De asemenea, pentru navigatie, iti recomand descarcarea si folosirea hartilor in regim offline. In felul asta, nu mai ai nevoie de date mobile, ci doar de GPS.

 

Client Orange

delfinas
#StarMember

Important e ca atunci cand nu iesi din tara, sa blochezi accesul la roaming, mai ales cand mergi in zone de granita.

Muchalucha
Explorator entuziast

Este foarte ciudat pentru ca de regula la bulgari eu depasesc vama si tot in reteaua din Romania raman legat. Anul trecut am facut cumparatura la 4km de granita in Bulgaria si eram suparat ca nu am intrat deloc in reteaua bulgara. Nici mesaj cu bine ati venit in Bulgaria nu am avut. Doream sa testez Orange in Roaming si nu am avut norocul. De exemplu sunt interesati ca semnalul romanesc sa fie puternic aici asta inseamna Giurgiu - Ruse sau Vama Veche - Durankulak. 

Dar zona aia cu Serbia este prost acoperita si de alti operatori romani, releele sarbesti acapareaza tot in anumite zone pentru ca semnalele romanesti sunt extrem de slabe.  Si in Delta risti sa intri pe releele de Ucraina.

Nu inteleg de ce cu Ungaria si Bulgaria semanul romanesc este super cel putin 4-10 km de granita nu intri in retelele lor, iar unde roamingul este scump si neinclus in abonamente te legi repede si usor la ele in mod automat. 

nu te legi  automat"  decat daca ai roamingul deschis !!   - este ca si cum te duci in benzinarie si tu aprinzi tigara  😁   

Muchalucha
Explorator entuziast

Daca ma pornesc de la Bucuresti catre Timisoara conduc cu navigatia pornita. In timp ce sunt la volan nu stau sa inchid datele mobile. National am internet nelimitat. Nu am depasit granita. Asa ca uit sa inchid datele mobile sau roamingul. Cred ca multi fac ca mine. Legarea la anumite abonamente cu Roaming inclus in SEE trebuie sa se faca automat. Mai ales ca Orange probabil are si el preferatii lui in Bul\garia sau Ungaria. In rest nu trebuie sa pierzi semnalul national nici macar cand esti pe Cheile Dunarii. Asta daca operatorii romani pun un semnal decent in aceste locuri. 

@Muchalucha: De ce ai trece spre Timișoara de la București prin Alexandria, Corabia, Craiova, Orșova etc.... mai ales când drumul cel mai scurt este prin Pitești - Sibiu - Deva (pe autostradă chiar)? Doar dacă nu dorești să mergi de la București spre Timișoara prin Ruse - Sofia - Belgrad, iar atunci este de înțeles. Nu cred că merită zgâriată urechea stângă cu mâna dreaptă 😉

Muchalucha
Explorator entuziast

Nu mai arunca in derizoriu ceea ce am scris numai ca sa te afli in traba. Este drum public, este zona turistica si trebuie semnal bun acolo. Ce treaba sa am eu cu Deva, daca eu poate am treaba prin Slatina? Imi mai faci si traseul. 

@Muchalucha: Atunci descrie că pornind din București vrei să vezi Dunărea, mergând de-a lungul acesteia, nicidecum că vrei să ajungi la Timișoara prin Bulgaria. În fine, o zi bună, lipsită de roaming!

Muchalucha
Explorator entuziast

Tu crezi ca nu as opri sa vad Dunarea? Eu am vorbit despre experienta mea. Postrea este despre Cheile Dunarii si este zona turistica, dar prost gestionata de operatori si daca imbunatatesc ei semnalul acolo nu va mai intra Serbia cu usurinta. Acopera Serbia cam toata zona aia. 

Indiferent de traseu, e interesul tau să-ți limitezi costurile și să te păzești de roaming accidental, închizând accesul atâta timp cât ești în țară. De ce sa tii roamingul activ, daca nu ai nevoie? Nu te aștepta să te păzească operatorul, nu e interesul lui ăsta. E că atunci când vrei sa te prevalezi de necunoașterea legii, nu te poți justifica susținând că nu știai legea.

De la ANCOM citire: https://infocentru.ancom.ro/roaming-involuntar-de-granita/

Din cate stiu, zona de granita are anumite restrictii privind amplasarea de constructii si antene radio (de fapt, o zona de protectie privind interferentele (prea mari) cu dispozitivele de comunicatie specifice vamii/granicerilor).

PS: daca vrei sa-mi aduci aminte ca Romania are granita si cu alte State membre UE, iti pot da un exemplu de doua tari in care o lege, desi este scrisa diferit (practic, invers una fata de cealalta), efectul este identic: legile antidrog din Romania si Polonia. In legea romaneasca, drogurile sunt numite (cu "nume si prenume", deci, ce nu se afla in lege, este permis). In legea poloneza sunt numite doar substantele permise (practic, ce nu este trecut in lege, este interzis). UE cere ca rezultatul sa fie similar, nu neaparat si forma.

Revenind la antenele din Serbia: daca retin bine zona Cazanelor, malul sarbesc este munte/deal inalt, deci montajul de antene ar fi necesar pentru acoperirea localitatilor zonei respective (nu le cunosc legea privind amplasarea de antene in zonele de granita sau daca au comunicatiile mobile declarate ca interes national si sa primeze in fata altor legi, deci nu ma pot pronunta cat de legitime sunt).

Muchalucha
Explorator entuziast

Nu va mai chinuiti sa justificati o aberatie. Intrati prin vamile cu Bulgaria si veti vedea ca mergeti mult si bine prin Bulgaria pana sa treceti la operatorul bulgar. Si camd vin din Bulgaria intra greu Romania. Operatorii romani au probleme la granita cu Serbia ca semnalul nostru este prost si al sarbilor puternic. In deal sau in vale romanii se cupleaza la Sarbi si nu este normal. Nu eu trebuie sa am grija, atata timp cat sunt pe teritoriul Romaniei. 

Am rugamintea sa definesti cuvantul "aberatie". N-as vrea sa se inteleaga ceva gresit. 

Un telefon va sta legat la o antena pana cand conexiunea va fi indeajuns de slaba sa fie "obligat" sa se lege la alta.

Si la fel de normal este ca in zone cu relief care nu este optim pentru propagarea undelor hertziene sa te astepti sa ai dificultati de receptie sau conectare la alte retele?

Totusi, reamintesc ca in zona Giurgiu-Ruse, in urma cu 7 ani, Digi avea semnal in orasul Ruse (e un parc aproape de malul Dunarii), ceilalti 3 (Orange, Vodafone si Telekom) nu avea niciunul... Nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp, dar, asa cum Digi avea semnal acolo, cred ca e normal sa afirmi ca si receptia pe malul romanesc poate fi la fel pe intreaga frontiera.

Si o intrebare la care nu ma astept la un raspuns: semnalul unei retele mobile ar trebuie sa se termine la frontiera sau in zona de "no man's land"?

Muchalucha
Explorator entuziast

O cartela romaneasca trebuie sa stea destul timp pe acele relee romanesti atat timp cat au semnal puternic romanesc. Asta se intampla in Bulgaria la Ruse si la Vama Veche. Nu deranjeaza pe nimeni atat timp cat roamingul este inclus in tara vecina.  Problema este la granita cu Serbia unde roamingul nu este inclus si implica costuri suplimentare. 

Nu are importanta daca la granita cu Bulgaria avem pe toata granita semnal constant ca nu asta este discutia si avem roaming inclus si operatorii romani si bulgari isi permit sa redea un semnal fluctuant alternativ pe toata lungimea granitei atat timp cat traficul facut cand la romani sau la bulgari nu conteaza ca este inclus. 

Problema ramane la granita cu Serbia. Singurul argument care ar ramane ar fi sa le demonstrati ca si sarbi care trec prin zona pe malul celalalt fac trafic la romani, dar asta nu justifica lipsa semnalului romanesc pentru romani si prezenta semnalului sarbesc pentru romani pe anumite zone din Clisura Dunarii. Semnalul sarbesc este atat de puternic pe o lungime considerabila incat traficul facut conteaza la cost. Cand mergi cu AppleCar Play sau Android Car faci trafic si atentia ta este la condus nu la a inchide telefonul. Daca o iei la pas pe malul romanesc al Dunarii faci costuri deja mai mari ca ramai mai mult timp legat de operatorii sarbi. Cauza este lipsa semnalului romanesc puternic si stabil. 

Personal eu pe Clisura Dunarii inchid telefonul ca stiu ca romanii au semnal prost, ocolesc zona pe cat posibil.Asa fac si in delta inchid telefonul ca stiu ca romanii au semnal prost si Ukraina intra usor in delta cu semnalul ei puternic si stabil in zona.  Asta este o solutie dezastru pe care ne-o dau operatorii romani.

Ambele maluri sunt inalte la Clisura Dunarii, dar una este sa fie puternic si stabil intr-o zona turistica si alta sa fie alternativ pun eu roman semnal puternic aici si tu sarb pui acolo. Acolo este destul de mult nu o nimica toata. 

Avem zone turistice aproape de Serbia si de Ucraina, dar lipsesc cu desavarsire din oferta de roaming inclus. Semnal prost, dar nici inclus ceva in roaming. 

IMG_4405.jpeg

Deci, pana la urma ce te deranjeaza, ca nu am prins-o? Te deranjeaza tarifele mari cu tarile din afara SEE sau semnalul din zona de granita? Inca nu am inceput utopia Star Trek (care, apropos, cred ca era destul de aproape a ceea ce s-ar fi vrut comunismul: egalitate totala si muca pentru necesitatile vietii... fara bani).

Cum ziceam (cu link de la ANCOM), recomandarea in zonele respective este dezactivarea roamingului, tocmai pentru a evita undele hertziene straine. Gandeste-te ca intr-o zi prinzi semnal de la sarbi, dar a doua zi, in acelasi loc, semnalul nu mai apare. Motivele pot fi multiple (poate chiar o "conspiratie" a operatorilor sarbi care mai dau putere semnalului sa ii tarifeze pe romani, ca prea au bani de cheltuiala).