anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Clonare SIM (Sim Swapping)

BogdanOtrava
Vizitator

Bună seara! Aș dori să știu ce măsuri de securitate pot implementa pentru a preveni clonarea cartelei SIM sau un atac de tip SIM swapping. Dacă, să zicem, cineva are informații despre mine, cum ar fi numele complet, localitatea în care locuiesc și poate chiar alte date personale obținute dintr-o comandă plasată online, poate avea posibilitatea sa sune la servicii clienti, sa se dea drept mine si sa obtina o cartela cu aceeasi numar, o clona a acesteia? Si sa zicem ca mi-am pierdut si buletinul si are acces la CNP si toate celelalte date sensibile. Există opțiunea de a seta o parolă suplimentară de securitate la Orange, astfel încât modificările să fie permise doar cu o confirmare suplimentară? Dacă da, cum pot activa această măsură și ce alte recomandări de securitate aveți pentru a-mi proteja contul? Mulțumesc.

1 Soluţie acceptată‚

@BogdanOtrava: Având PPY, e simplu: posesorul SIMului este utilizatorul de drept al numărului. Deci chiar dacă s-ar prezenta cineva solicitând un nou SIM pe motiv că a fost pierdut, pe lângă cartea de identitate i se vor solicita și alte date de siguranță pentru certitudinea identității. Un topic similar regăsești aici. O seară plăcută. 

BTW: Dacă vrei siguranță mai mare, atunci folosește un eSIM și un telefon cu acces prin amprentă/ cod și sigur nu va avea nimeni acces la SIM /număr, nici cu telefon pierdut/furat.🙂

Vizualizare soluţie în postul original

16 Răspunsuri 16

Pololică
#StarMember

Salutare! 

Mergând pe scenariul extrem (pierdere buletin și cunoaștere număr se mobil), șansele să se poată modifica ceva telefonic sunt foarte mari. Dacă îți pierzi buletinul, modificarea imediată a datelor ar fi indicata.

Ca recomandări... Ai grijă cui oferi acces la informațiile tale și verifică periodic eventuale modificări. Un astfel de atac necesită timp și destule informații despre tine. 

Cu cine pot vorbi ca sa ma asigur ca asta nu se va intampla niciodata, cum ar fi sa las vorba ca daca cineva doreste sa primeasca o alta cartela, sa stie ca nu sunt eu la telefon. Si prin "eventuale modificari", dupa ce anume ar trebui sa fiu atent? 

mai mentionez ca nu am abonament, ci doar cartela cu numar, reincarcabila

@BogdanOtrava: Având PPY, e simplu: posesorul SIMului este utilizatorul de drept al numărului. Deci chiar dacă s-ar prezenta cineva solicitând un nou SIM pe motiv că a fost pierdut, pe lângă cartea de identitate i se vor solicita și alte date de siguranță pentru certitudinea identității. Un topic similar regăsești aici. O seară plăcută. 

BTW: Dacă vrei siguranță mai mare, atunci folosește un eSIM și un telefon cu acces prin amprentă/ cod și sigur nu va avea nimeni acces la SIM /număr, nici cu telefon pierdut/furat.🙂

Daca este PrePay cartela, stiu cei de la Orange ca eu sunt utilizatorul de drept? Astea nu pot fi cumparate de oricine si instalate direct, fara nume, date, etc? Adica probabil daca m-ar intreba si pe mine despre acele date de siguranta, nici eu nu as sti care sunt. Posibil activitati recente?

Am menționat deja: cine are SIMul asupra lui este utilizatorul numărului. Altfel, doar utilizatorul de drept cunoaște ce numere a apelat, ce resurse aferente utilizat preponderent, ce opțiune avea activată, etc. Și da, "activități recente". Nu se "pierde" un număr așa de ușor, decât în filme.

Problema a inceput fiind sunat de un curier care probabil a incurcat numerele sau poate voia sa faca un scam. Nu am raspuns si l-am sunat dupa 10 ore sa intreb despre colet dar mi-a cerut adresa ca sa poata sti care ar fi comanda (spunand ca a incheiat programul de lucru). Ma asteptam la un colet dar nu atat de devreme. Evident ca nu am dat adresa, ci doar judet si localitate, la care mi-a raspuns cu "Ok, este greseala atunci". Numarul de pe care sunase era un Telekom presupun, in niciun caz etiopian. A fost o greseala din neatentie din partea mea as fi putut sa il intreb in ce zona a livrat astazi si nu mai trebuia sa ii dau localitatea. Dar atat stie despre mine, nimic mai mult. Acum, daca la Orange va fi intrebat "in ce zona obisnuiti sa folositi cartela?" si sa raspunda cu zona mea, ar fi o problema

Daca astea sunt toate informațiile pe care le are despre tine atunci ești în siguranță.🙂

Posibil. Sunt mai paranoic de fel si deja am intrat intr-un spiral de filme cum ca e mare hacker, a spart comenzile de pe emag ca tot e black friday, a luat fix datele mele (norocul meu) si o avea si adresa si ce am comandat :)) who knows. Dar deja am eliminat 2FA pe nr de telefon de pe aplicatiile importante, trecut pe authenticator, deci orice ar fi, cred ca pot sta linistit. Am vrut doar sa aflu cam cat de usor s-ar "sparge" un sim

Cum menționai, e din "filme". Iar acestea au doar o fărâmă de adevăr și o multitudine de impresii artistice. 🙂

Am inteles. Va multumesc, baieti. Ce-i drept, de conturile bancare nu-mi faceam griji, problema o aveam cu social media, intrucat aveam la mai toate aplicatiile verificare SMS, dar cred deja am rezolvat chiar si-n cel mai extrem caz.O sa stau mai linistit acum

M-am interesat intensiv pe YouTube legat de verificarea SMS si cred ca voi renunta pe viitor la ea, just in case

Și eu am prepay, și aplicații bancare pe el. Dar nu e cu acces la oricine, nici măcar din familie. Deci nu se obține accesul atât de simplu, iar metode și chei de verificare există suficiente pentru a nu fi la îndemâna oricui, exceptând utilizatorul de drept.

O seară plăcută și te mai așteptăm în Comunitate și cu alte întrebări. 

În cazul "curierului" ,chiar și strada dacă o menționezi nu e o problemă. Un curier nu caută destinatarul după număr de telefon. Și chiar numele menționat nu era problemă. 

Exemplu: Comunici cuiva numele și contul bancar IBAN. NU va avea cum să retragă bani, nici dacă ar fi titularul contului, fără a justifica băncii identitatea, iar aceștia să verifice datele.