la 17-10-2025 08:44 PM - editat ultima oară la 17-10-2025 09:13 PM de DanielaH
În această seară voi scrie despre această înșelătorie (o puteți numi și Întâmplările mele pe plan cibernetic, episodul 3 😉 ).
Concluzie: nu vă recomand să vă băgați la joburi part-time de pe Telegram în cadrul unor grupuri nesolicitate în care ați fi băgați (indiferent dacă cere numai IBAN-ul sau mai puține informații sensibile); e o părere personală; nu știu dacă aceasta este o înșelătorie adevărată în unele cazuri, însă eu vă recomand să nu vă riscați!
Trecem la povestire; întâi voi cita ceea ce am scris în raportul meu către hackout.ro + imagini, apoi comentarii către comunitate. Apropo, totul s-a întâmplat chiar azi:
"Azi am fost adăugat într-un grup de telegram. Acesta este un grup care face un "proiect YouTube" care cere creșterea artificială a aprecierilor unor canale de youtube în schimbul unor sume de bani ("job part-time pe grupuri Telegram"). Această campanie promite venituri de până până la 1500 de lei pe zi.
Țin să mai menționez și că acest lucru (adăugarea) mi s-a mai întâmplat în trecut, dar sub alte forme (recenzii false imdb, comentarii pe canalele de WhatsApp ș.a.m.d.)
Mai jos voi afișa niște capturi de ecran făcute cu telefonul (nu sunt cenzurate, așa că s-ar putea să trebuiască să cenzurați voi dacă găsiți informații sensibile (ale persoanelor "de rând/nevinovate" din grup; restul nu strică, deoarece pot fi folosite ca dovezi), însoțite de comentarii, pentru context:
Imaginea 1:
1. Titlul grupului este rusesc;
2. Un cont a adăugat o grămadă de persoane în grup, după care a fost șters (probabil pentru a nu lăsa urme);"
Comentariu înainte să continui citarea: titlul nu a fost rusesc de fiecare dată în care am fost băgat în asemenea grupuri. De altfel, este chiar prima dată când se întâmplă ca titlul să fie în rusă 😅
"Ca referință, voi arăta și traducerea în română a titlului de grup (imaginea 2):
1.Nu știu dacă această traducere este ciudată din cauza Google Translate, sau titlul este chiar lipsit de sens acolo (ori este vreo altă limbă slavică – știu eu?)
Imaginile 3-5:
"
Comentariu: O persoană alfabetizată digital și-ar da seama repede că este o înșelătorie prin metoda: «Dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu este [adevărat]»
Continuând:
"Imaginile 7 și 8:
1. Nu știu dacă printre acestea sunt și conturi false, care le promovează punând imagini false sau chiar sunt conturi reale, iar recompensa de 20 de lei este cu adevărat primită; eu sunt mai aproape de ideea că aceștia chiar primesc cei 20 de lei, dar voi veți decide 😉 ;
Imaginea 9:
1. Aici, deja a început "managerul" să îi menționeze personal, poate mai agață pe cineva;"
Comentariu: deja începea să aibă relații inter-personale, ca o afacere căreia îi pasă de clienți (oare?)
"De asemenea, nu am observat niciun link malițios, atașament malware sau ceva asemănător.
De obicei, pentru a câștiga mai mult, membrilor li se solicită contactarea privată. Așadar, de acolo nu mai știu nimic.
Vă rog să analizați minuțios acest subiect, să anunțați public acest timp de înșelătorie, dacă rezultatul este pozitiv, și să îmi dați de știre de rezultat, dacă e posibil. Mulțumesc anticipat și o zi bună!"
Sper că v-a plăcut raportul meu. L-am adus și aici pe comunitate ca să-l discutăm și să-l analizăm împreună.
Și acum, aș aprecia dacă răspundeți la cel puțin una dintre următoarele întrebări:
* Este aceasta o înșelătorie, sau iarăși mă ia gura (sau mâna) pe dinainte? 😉
* Există și alte campanii de informare mai cunoscute unde să raportez această (posibilă) înșelătorie?
* Doriți să mai postăm asemenea lucruri la "Responsabilitate socială" în comunitate?
la 17-10-2025 09:08 PM
Salutare!
Nu știu dacă este înșelătorie sau nu, pentru că nu utilizez așa ceva. Mie și faptul că știu de unde provine Telegram îmi provoacă o stare de disconfort. Din punctul meu de vedere, pot fi pe acolo conturi false, troli, boți și tot felul, deci multe lucruri dubioase.
Nu știu dacă este nevoie să mai postezi, dar sigur, dacă sunt lucruri elocvente, pot fi postate, pentru a ajuta și pe alții.
Succes!
la 17-10-2025 09:33 PM
Știu că Telegram au fost acuzați că nu blochează nici grupurile cu abuz de... știți voi cine.
Ei chiar sunt promotori ai libertății 😅
Bine, trebuie să vezi și partea plină a paharului: atâta timp cât criminalii o consideră o zonă sigură pentru ei, înseamnă că e și bun din punct de vedere al confidențialității. Cu alfabetizare digitală și informare, se poate folosi cum trebuie. 🙂
la 17-10-2025 09:43 PM
O fi, nu te contrazic. Eu nu am avut de-a face și nici nu am de gând!
la 18-10-2025 10:57 AM
Abuzurile se comit in ambele sensuri. Sunt numai interese în spate.
la 17-10-2025 09:23 PM
Salutare,
Unde mă înscriu și eu la 1500 lei pe zi? Nu de alta, dar până de Crăciun îmi fac salariul pe vreo 3 ani întregi.
Revenind la seriozitate: poți reclamă la Telegram, dar se va deschide alt cont cu alt grup. Nu mi-aș bate capul. Important e că ai pus o informație și ne putem informa despre diverse moduri de operare (Telegram e cunoscut pentru astfel de grupuri).
la 17-10-2025 09:27 PM
Am reclamat la Telegram, întrebarea e dacă și când vor acționa.
la 17-10-2025 09:40 PM
Îmi e greu să răspund. Nu am cont de telegram și răspund doar din auzite: unele raportări sunt luate în seamă, altele nu. Nu mă aștept să mă întrebi care ar fi "algoritmul" întrucât nu îl știu.
la 18-10-2025 10:33 AM
Cu siguranță ar trebui sa postezi in continuare.
Informațiile oferite sunt foarte utile, deoarece îi pot ajuta pe viitorii utilizatori ai acestor platforme să nu creadă orice informație pe care o întâlnesc.
la 18-10-2025 04:00 PM
Mda... mi s-au mai dat de multe ori în trecut și mesaje private de la "femei" care ziceau lucruri de genul "Hi, i am going for bussiness in Romania" sau "Sunteți profesor în România?" sau celebra "bună ,vrei să lucrezi la un loc de muncă cu jumătate de normă?" Le-am ignorat pe toate și le-am raportat ca spam până acum. Însă poate dacă mai prind unul o să-i fac scambaiting (ca să mai râdem și noi puțin; în context educațional, știți voi) 😉
la 18-10-2025 04:13 PM
Am urmărit mai multe videoclipuri de scam baiting pe YouTube și mi s-au părut foarte amuzante. Ar fi interesant de văzut la ce s-ar preta acești indivizi pentru a obține informațiile dorite, mai ales când sunt provocați.🙂
la 18-10-2025 04:31 PM
Din aceste videoclipuri aflăm ce industrie a înșelătoriei se află în India😅
la 18-10-2025 07:51 PM
Continuarea poveștii:
Cum am fost eliminat din grup (poveste în imagini):
Context: "managerul" a trimis un mesaj, ceva de genul ăsta: "pentru a lua mai multe sarcini, contactează-ne la această adresă"; eu am luat această pricină pentru a face niște scambaiting (care a durat mai puțin decât mă așteptam; aceasta s-a întâmplat în aceeași zi cu introducerea în grup, seara);
Să începem:
(ExplicațieImagine="unde ducea link-ul primit")
(mesaj_șters="Încă nu am primit răspuns la întrebare😅")
(Comentariu1="Mai vorbesc și corect gramatical😅")
Sper că v-a plăcut această povestire în imagini 😉
la 27-10-2025 03:21 PM
Oh nu, nu din nou!🫣
Colac peste pupăză, după ce am raportat la Telegram, am trimis următorul mesaj pe grup: "Este posibil să fie o înșelătorie! Vă rog să nu vă riscați!" Și m-a dat afară în 20 de secunde 🥲
la 27-10-2025 04:43 PM
Trebuie sa apreciezi faptul că sunt pe faza.🙂
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor