anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Orange România a încheiat un contract de achiziție de energie regenerabilă pe termen lung cu Engie

FLo1
#StarMember

panou-fotovoltaic-76545678-840x420.jpg

Comment: Pentru că Orange are planuri pe termen lung în România, pentru că Orange este preocupată de domeniul sustenabilității și a energiei verzi, pentru că este mai important cum consumi energia, decât unde consumi, pentru că Orange România nu înseamnă doar comunicații și atât. Voi aveți preocupări în domeniul energiei verzi și a sustenabilității?

Prin acest contract, semnat pe o perioadă de 6 ani, Orange, în România, își va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrică cu energie verde provenită din tehnologie solară.

“Prin semnarea contractului vPPA, Orange și ENGIE Romania s-au asociat într-un proiect comun care sprijină companiile Orange din România în atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2040, ținta stabilită prin planul strategic al Grupului Orange – Lead the Future. Prin acest demers, România se alătură celorlalte țări din perimetrul Europe7, unde, în 2023, Orange a asigurat un volum solid de 80% de energie verde (Spania, Belgia, Luxembourg, Slovacia, Polonia, România, Moldova)” arată comunicatul.

„Suntem aliniați la obiectivele Grupului Orange și continuăm să integrăm sustenabilitatea în centrul acțiunilor noastre, pentru a ne reduce impactul asupra mediului. Decarbonizarea și utilizarea mai multor surse de energie regenerabilă și durabilă reprezintă o prioritate pentru noi, alături de folosirea resurselor în mod eficient, prin reutilizare și reciclare. Astfel, semnarea contractului de tip vPPA cu ENGIE Romania este încă un pas important din angajamentul pe termen lung pe care Orange și l-a asumat, de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a societății. Acest demers a implicat multă muncă din partea echipelor noastre, pe care le felicit”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange România.

„Suntem bucuroși să sprijinim companiile Orange din România în procesul de decarbonizare a activității lor și de atingere progresivă a obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon, unul care ghidează și activitatea ENGIE. Contractele de tip vPPA, așa cum este cel semnat între ENGIE Romania și Orange, sunt o exemplificare a strategiei grupului nostru de a le propune clienților energie electrică verde și de a le oferi predictibilitate asupra costurilor cu energia, fiind un bun exemplu despre cum, într-o piață cu fluctuații mari de prețuri cum este aceea a energiei, companiile se pot asigura, prin acest tip de contract, că desfășoară o activitate sustenabilă economic și din perspectiva obiectivelor de mediu”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Virtual PPA (vPPA) este un contract pe termen lung semnat între un dezvoltator de energie regenerabilă și un cumpărător interesat. Prin acest demers se acoperă riscurile de tranzacționare viitoare legate de fluctuațiile de prețuri pe piața de energie (hedging) și, în același timp, se oferă garanția (prin transferul de certificate de garanție de origine de la dezvoltator) că energia alocată cumpărătorului provine din surse regenerabile.

În 2022, Orange România a lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani prin care va instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea și pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date. La acest moment, pe 3 centre de interconectare din Constanța, Brașov și Timișoara au fost instalate aproximativ 650 de panouri solare și 133 de site-uri de rețea au deja funcționale panouri solare.

Sursa: https://www-economica-net.cdn.ampproject.org/c/s/www.economica.net/orange-romania-a-incheiat-un-cont...

22 Răspunsuri 22

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Am văzut știrea de ieri și este bine că începe să utilizeze din ce in ce mai mult energie verde produsă de panourile solare. Și eu mi-am pus un sistem fotovoltaic de 6 kw în casa de la țară, unde am devenit prosumator. Concluzia este că trebuie să folosim din ce în ce mai mult energie verde la scară cât mai mare, atât companiile mari, cât și noi ceilalți, pentru un mediu cât mai puțin poluat și o viață mai sănătoasă, unde responsabilitatea să fie pe primul plan!

În concluzie, Orange face ceva extraordinar, care este de apreciat!

Mulțumim pentru știre!

Mă bucur @Vio73 pentru tine și mai ales pentru decizia luată. Este o investiție care în timp se va amortiza și chiar și pentru tine, cel puțin nu te lasă dependent 100% de energia electrică din sistem. Este un trend cu creștere exponențială la acest moment, chiar săptămânală/lunară. Marea majoritate sunt cei pe joasă tensiune, puțini care se încumetă pe medie tensiune și încă nici un prosumator național la nivel de înaltă tensiune. Acolo deja mulți, prin sporul de putere devin producători independenți, o variantă (ca să o numesc așa) mai avansată a Prosumatorilor. 

Sfat: dacă poți, un spor de putere măcar peste 10kW ți-ar asigura și o cantitate sigură de livrat în sistem.

Pentru mine, locatar la bloc, mai dificil cu astfel de investiție. Dar acolo unde ai o porțiune de teren propriu, cu atât mai mult dacă ai și casă acolo, ar fi fost păcat să nu profiți de context. 🙂

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Mi-au spus că pot merge extinde până la 8 kw, pentru curent monofazat. Invertorul ip am de 8kw și probabil că voi extinde. Am zis să văd cum stă treabă, pentru inceput. În aproximativ o lunâ, am produs vreo 700 kw.

Mulțumesc!

Cat te-a costat investitia? Ce ti-ai luat?

Poate n-ar fi rau, daca ai timp, sa deschizi un topic dedicat cu asta? Eu unul as fi curios sa-l citesc. 😄 Si probabil ca nu doar eu.

Gen: ce te-a determinat sa faci alegerea asta, ce ti-ai luat (model/putere etc), cat a costat, cum te-ai descurcat cu instalarea, idei, chestii de evitat, lucruri la care sa fim atenti daca vrem sa facem chestia asta noi insine.

Client Orange

Ar fi interesant dacă ar interesa Comunitatea și aceste aspecte "cu și despre tehnologie", nu doar comunicații.

@Vio73: Ți-au schimbat contorul cu unul "inteligent"? 😅😅 Astfel poți urmări permanent producția de energie și curba de sarcină aferentă. De fapt "internetul" era o condiție necesară a instalării și msi ales a conectării "on grid".

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Da am contor cu 2 sensuri, care îți arată ce iei din rețea și ce bagi.

🙂 Super. Și conectat obligatoriu la internet?

@arsradu: În general, un îndrumător (ghid) găsești pe pagina oricărui furnizor de ee, dar în special distribuitor. Nu m-au interesat detalii la Enel (Banat, Muntenia Sud, Dobrogea), CEZ (Oltenia) sau EON (Moldova), având referința de bază: Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) cu cele trei zone(Transilvania Nord și Sud) și MunteniaNord(la Vio). Detaliidespre prosumatori, poți începe de aici. Spor la lectură. 🙂

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Chiar daca sunt in Muntenia, eu am făcut contractul cu CEZ, iar de distribuție se ocupă Distribuție Oltenia, ambele cu sediul în Craiova.

 

@Vio73: e mai la îndemână. Furnizorul poți să-l schimbi, însă distribuitorul NU. Argeș e cu Vâlcea.... granița CEZului cu DEER Muntenia Nord (Ploiești) și ENEL Muntenia. 

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Am 11 panouri Jinko Solar de 535 W și invertor Growatt de 8 KW. M-a costat fix 5000 de euro sistemul.

Mda @Vio73, din păcate "joasa" pe monofazat e puțin cam limitată și datorită curenților care ar tranzita rețeaua (P=U×I) nu e prea ok. Pe trifazat ar fi fost diferită problema. Dar tot e bine și atât.

arsradu
#StarMember

Neata!

Sa inteleg ca in felul asta nu mai trebuie inchise anumite frecvente noaptea...? Ar fi o treaba buna.

Oricum, suna bine proiectul.

Client Orange

Mersi @arsradu. Corectat. Ar putea fi o decizie în acest sens. Dar deocamdată, se pare că această calitate de Prosumator nu e exploatată la maxim, însă asigurarea cu energie pe termen lung face posibilă achiziția energiei la tarife reduse, astfel încât furnizorul să nu-ți ofere energia la cel mai mare tarif obținut din PZU (Piața pentru Ziua Următoare).