anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Întâmplările mele pe plan cibernetic, episodul 2

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Acesta este al doilea episod din Întâmplările mele pe plan cibernetic. Pentru episodul 1, vedeți aici

Într-o zi, am ascultat un videoclip de muzică, de o oră, de la un canal numit "Muzica Romaneasca" (scriere literală). Îmi plăceau atât de mult melodiile alea... mă apucau transpirațiile, așa de minunate erau!

Dar era o problemă: Shazam-ul nu le găsea nicidecum. Mă gândeam că erau postate doar local, adică artiștii sunt plătiți să cânte exclusiv pentru acel videoclip. Ascultam acele melodii iară și iară, fără să mă mai satur.

Apoi mi-a străfulgerat un gând, conform căruia această melodie ar fi fost generată folosind un model lingvistic mare (cred că știți la ce mă refer: cu inteligența artificială!).

Dar acel gând a fost înăbușit repede, fiindcă eu credeam că muzica făcută cu AI este complet fără emoții. Ca un robot din ăla de citire vocală automată. (Eu nu am ascultat până atunci niciodată muzică făcută cu AI)

Apoi, după muulte ascultări ale acestui videoclip (de cele mai multe ori ale melodiilor specifice care mi-au plăcut), am zis să văd descrierea videoclipului; poate acolo va spune cine a cântat, la ce moment, și poate chiar vreun link către melodiile specifice.

Dar, când am citit descrierea, ce să văd? Descrierea era aceeași ca și titlul! Cum?? Cu niște voci așa de "profunde" și "emoționante", "companie" care angajează artiști pentru a cânta în cadrul acestor videoclipuri, să nu spună nimic, dar NIMIC despre artiștii care au cântat? Ce, o fi așa cum se zvonește că face Temu, că ia deținuții din închisori ca să îi forțeze să facă treabă în slujba lor? O fi și asta posibil, cine știe...

Apoi, am început să citesc comentariile. Primul comentariu era, desigur, de la canal. Acolo să fi fost creditele pentru artiști. Nah, doar acest mesaj (citat literă cu literă): "Abonați-vă la canal, susține cu un like și spune-le prietenilor tăi, mulțumesc mult, aceasta ajută la dezvoltarea canalului💙💛❤️". Ce părere aveți?

Am continuat să citesc și celelalte comentarii. Am găsit utilizatori care întrebau de unde este melodia «x, y, z», și cine o cântă, etc. Continuând, am găsit următorul comentariu care m-a marcat: "inteligenta artificiala". Și, știți ce a răspuns canalul? Nu vă veți aștepta la asta: "❤️". 😂😂😂

Țin să dau un detaliu important: la toate comentariile răspunde cu asemenea emoji. 

- Cine o cântă?

-❤️😽

- Ce frumoasă!

- ❤️💚

- inteligenta artificiala

- ❤️

Ce canal iubitor... răspunde și la comentariile de "love" și "hate" la fel: «❤️» bun gest, dar fără explicații? De ce?

Revenind la acel comentariu: acest comentariu (ghiciți voi care) mi-a dat răspunsul la muulte întrebări.

Shazam-ul nu găsește pe nicăieri? AI.

Fără explicații la videoclipuri, în descriere și în comentarii? AI

Atunci, devenind din ce în ce mai curios, m-am uitat la videoclipurile recente. Și ce să vezi: acum 8 ore, acum o zi, acum două zile, acum 3 zile, ș.a.m.d. Varianta cu închisorile devine ceva mai fezabilă, însă și prea crudă, în timp ce clasicul răspuns: AI, devine din ce în ce mai hotărât.

Am spus familiei despre posibila corelație a acestei melodii cu inteligența artificială, deși nici eu nu aș fi crezut că niște melodii atât de minunate, în care cântărețul parcă ar cânta din inimă, ar putea fi realizate cu AI.

Apoi, am început să caut pe internet vreo aplicație cu care să verific melodiile generate cu inteligența artificială, și între timp, am găsit o postare de pe reddit, tradusă cam în acest fel:

"Am ascultat mai multe melodii generate cu AI, și pot să spun că am găsit următoarele:

[...]

- În muzica generată cu AI, se aud deseori două voci în același timp

- Iar genul acestor persoane este destul de neutru, fiind greu de identificat prin vocea lor

[...] "

Și pot să spun că una dintre aceste melodii, chiar preferata mea din acest videoclip, avea aceste două caracteristici, dacă era analizată îndeaproape.

Am reușit să găsesc un site web care să le verifice, numit SubmitHub, unde am pus acel videoclip, unde m-a obligat să îmi creez un cont ca să o verifice, ca mai apoi să văd că... videoclipul este prea lung. Bun! 😡 O adresă de email și o parolă puse degeaba în managerul meu de parole – Proton Pass, dacă îl știe cineva 😉

Apoi am văzut un loc unde se pun înregistrări din telefon. Să o înregistrez? Dar .m4a nu cred că funcționa. Doar mp3 și altele.

Eh, am lăsat-o așa. Ce ziceți? Este această melodie generată cu AI sau nu? Dacă da, cum de părea să fie atât de trăită? Să fi furat de la cântăreții reali până și emoțiile? Dacă nu, cum de Shazamul îmi arată că nu a găsit nimic? Să fi făcut ca și cei de la temu? Să ia deținuți și să-i forțeze să cânte? Mmm... nu știu ce să zic. Varianta cu AI ar fi mai fezabilă.

Voi ce părere aveți? Scrieți la răspunsuri 🙂

P.S. Mai e încă o întrebare suplimentară: Ce să facem dacă e generată cu AI? Să raportăm canalul? Dar cei 20 de mii de oameni care au ascultat aceste melodii se vor supăra. Să nu îl raportăm? În felul acesta încurajăm în mod indirect înlocuirea artiștilor cu AI. Dacă doriți, să dați și un posibil răspuns la o asemenea întrebare. Apreciez fiecare comentariu primit.

1 Soluţie acceptată‚

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Actualizare: observ, după vreo lună, că acum canalul încă există pe platformă, totuși ultimul videoclip-muzică a fost postat acum 7 zile, restul fiind "acum 9 zile" "acum 10 zile" etc.

Există două ipoteze posibile:

* Canalul a renunțat la youtube datorită faptului că nu făcea prea multe vizionări pe videoclipuri sau

* Youtube a păstrat canalul public, însă nu a mai lăsat proprietarul canalului să mai posteze (eu țin să o cred pe asta).

Voi ce credeți?

Vizualizare soluţie în postul original

3 Răspunsuri 3

Trixen
#StarMember

nu prea stiu ce sa raspund... nu am testat, sunt adeptul melodiilor pe care le cunosc 🙂
citind insa postarea ta si pentru a raspund in spiritul ei, zic doar atat:

Trixen_1-1753558985017.png

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Am făcut treaba murdară: l-am raportat. E alegerea youtube dacă îl vor bloca, după cum li se pare de cuviință. (Apreciați dacă am făcut bine, nu apreciați dacă am făcut rău 😉

Dimitrie569
Cunoscător certificat

Actualizare: observ, după vreo lună, că acum canalul încă există pe platformă, totuși ultimul videoclip-muzică a fost postat acum 7 zile, restul fiind "acum 9 zile" "acum 10 zile" etc.

Există două ipoteze posibile:

* Canalul a renunțat la youtube datorită faptului că nu făcea prea multe vizionări pe videoclipuri sau

* Youtube a păstrat canalul public, însă nu a mai lăsat proprietarul canalului să mai posteze (eu țin să o cred pe asta).

Voi ce credeți?