anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Se poate utilza reteaua Orange 5g cu un telefon Pixel 4a 5g?

patric
Junior
Buna ziua,
Exista vreo posibilitate de a utilza reteaua Orange 5g cu un telefon Pixel 4a 5g? Operatorii de la call center mi-au spus ca Orange nu garanteaza functionarea retelei 5g pentru telefoane care nu au fost achizitionate de la Orange, ceea ce inteleg, dar vreau sa stiu daca exista vreo restrictie tehnica pentru care nu ar putea functiona sau nu.
Am un telefon de acest tip pe abonament 5g iar conectarea nu se face decat 4g.
Multumesc,
Patric
14 Răspunsuri 14

FaraUnID
Campion certificat
1. In momentul de fata in Romania 5G-ul este o gluma proasta. Sau, mai bine spus, din punct de vedere legsilativ, acest 5G nu exista. Din moment ce nu exista nu poti avea pretentii de utilizare. 2. Opetarorii ti-au bagat-o pe aia clasica "Daca produsul nu este achizitionat de la noi, nu putem garanta functionarea lui" pentru a se spala elegant pe maini si pentru "a te trimite la plimbare". 3. Telefoanele Pixel nu au fost niciodata aduse in Romania pe canale oficiale, prin urmare nu poti avea o garantie asupra faptului ca sunt armonizate cu frecventele din tara noastra. 4. Sunt utilizatori care au achizitionat telefoane 5G direct de la Orange si nu le pot folosi in reteaua 5G pentru ca nu sunt armonizate cu benzile utilizate de Orange. Toate aceste pentru ca, la ora actulala, nu avem un cadru legal care sa impuna standarde in materie.

FLo1
#StarMember
Stare de fapt la Orange: ... știm că nu asigurăm suport pentru funcționarea rețelei în spectrul 5G, dar măcar să vindem niște telefoane compatibile 5G la scoruri pe măsura 5G-ului.

Neaplicabil
In ce oras? Din cate am putut eu sa vad, momentan acoperirea 5G e foarte redusa. In plus, trebuie vazut pe ce banda emite Orange. Ca si cu 4G-ul la lansare, reteaua nu e gata, telefoanele nu sunt gata. Mai e mult de lucru. Iar asta e unul dintre dezavantajele de a fi "early adopter". Ma uitam, ca si comparatie, pe site-ul Orange: https://www.orange.ro/tehnologii/5g/. Si am comparat un Pixel 4A 5G cu Huawei Mate 40 Pro, un telefon care pe site-ul respectiv zice ca ar fi compatibil 5G. Ai aici comparatia: https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10385&idPhone2=10528 Are cateva benzi in comun, dar acuma depinde de ce banda ai nevoie pentru 5G de la Orange. In general Pixel-urile stau foarte rau la capitolul suport la noi. Nu ai VoLTE/VoWIFI, si aparent 5G-ul nu prea e nici el facut sa functioneze pe benzile noastre. Cel putin nu la Orange. Si nici nu pot sa testez chestia asta pentru ca n-am un telefon 5G, un abonament 5G, sau acoperire 5G. Asa ca, in ceea ce ma priveste, o sa zic pas 5G-ului. Si mi-ar placea ca Orange sa faca mai multe eforturi pe infrastructura existenta, si sa acopere ca lumea 4G, decat sa-si focuseze toate resursele pe 5G. Dar evident ca asta n-o sa se intample niciodata, pentru ca toata lumea vrea 5G.

Vio73
#StarMember
Salutare! Teoretic, ar trebui să-ți funcționeze, dar pratic, trebuie stat de vorbă cu cineva de la Departamentul Tehnic, care te poate lămuri exact. Succes!

Anonim
Neaplicabil
Nu functioneaza pe telefoanele Pixel intrucat astea au alt regim, asemanator certificarii de catre Apple pentru produsele lor. Pixel fiind un produs al Google, e acelasi stil de marketing. 🙂

Razvan
#StarMember
Îți va funcționa doar pe banda N78, aka 3500-3800 MHz, în schimb pe N1 funcționează doar Huawei P40 Pro, IPhone 12 și Samsung S21, care au implementate setările specifice Orange.

Neaplicabil
Razvan, exista undeva genul asta de informatii? Am intrebat pe chat zilele trecute ce banda foloseste Orange pentru 5G. Si mi s-a spus: Banda C (daca am retinut eu bine aprox 3500-3800 MHz). Dar "banda C" oricum. Acuma, eu cand ma uit pe gsmarena, nu am niciun fel de "banda C". Pentru Pixel 4A 5G de exemplu, eu vad urmatoarele benzi: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 28, 41, 66, 71, 77, 78 Sub6, mmWave (market dependant). Deci nicio banda "C". Exista vreo corespundenta intre ele? De unde "banda C"? De asemenea N78 este banda "78 sub6" din lista de mai sus? Iar N1-ul de care ziceai, este acelasi lucru cu banda 1 de pe gsmarena? Orange(.com) are o pagina dedicata pentru 5G, dar eu unul n-am reusit sa gasesc niciun fel de informatii in sensul asta: https://radio-waves.orange.com/ro/retele-si-antene/5g/ Deci mie personal nu mi-e clar. Daca vreau sa-mi iau un telefon care nu e in lista Orange de "compatibile" (aka testate), nu pot sa-mi iau pentru ca nu stiu ce banda ar trebui sa aiba? Atata timp cat telefonul suporta banda pe care emite Orange, n-ar trebui sa-mi mearga? Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu sunt mare fan al chestiilor de genul: "daca vreti sa va mearga X tehnologie, cumparati de la noi." Well, experienta mea spune ca, cel putin pentru 4G, nu trebuie sa cumperi telefonul de la Orange ca sa ai 4G. De ce ar fi diferit pentru 5G? Nu tine de producator daca telefonul are sau nu banda respectiva? Si daca stii de ce banda ai nevoie, nu poti sa verifici singur daca telefonul are sau nu banda asta? Si ca sa revenim la telefonul din subiect, daca N78 este "78-ul" de pe gsmarena, asta nu inseamna ca Pixel 4A 5G ar trebui sa functioneze ok pe 5G-ul de la Orange, atata timp, evident, cat exista semnal 5G in zona?

patric
Junior
Ca sa tragem o concluzie: nu se poate. Pe larg, deoarece intre timp am stat si am citit tot ce am gasit: - 5G este un standard care specifica un set de benzi de frecventa pe care se poate face comunicarea. Orange nu specifica care dintre aceste benzi le foloseste, dar in mod clar nu le foloseste pe toate din standard. - Raspunsul "oficial" Orange, pe care l-am primit pe mai multe canale, inclusiv in scris, a fost "nu garantam ca merge decat pe telefoane cumparate de la Orange". Aceasta informatie nu se regaseste absolut nicaieri in oferta comerciala (screenshot de pe site). - Anexa contractuala pe care am primit-o nu contine nicarieri termenul "5G": viteza de conexiune este descrisa ca ";internet national nelimitat la viteze 4G+/3G+ de 355,6/38,04 Mbps download si 47,5/5,04 Mbps upload, in functie de capabilitatile telefonului folosit.;" In concluzie, 5G din reclama este de fapt o reclama mincinoasa. Standardul nu este implementat complet deocamdata iar Orange nu se angajeaza in nici un fel sa furnizeze trafic de date la viteze specifice 5G. Banuiala mea e ca departamentul comercial (vanzari) a fost mult mai zelos decat cel tehnic, si s-au grabit sa anunte ce-au inainte sa aiba, intr-un mod foarte tipic pentru corporatii. Din fericire, personalul angajat se pare ca intelege asta, deoarece mi-au facut deja cererea de reziliere a abonamentului "5G" inutil fara comentarii. Asta e, sa-mi fie invatatura de minte sa fiu "early adopter" si sa cred toate minciunile scrise pe site-uri 🙂

Neaplicabil
Da...anexa aia trebuie updatata, si e clar ca inca nu a facut nimeni chestia asta, in ciuda faptului ca se vand in continuare abonamente "5G". Pacat...pacat ca nu merge. Si pacat ca trebuie sa ajungi sa reziliezi abonamentul pentru lipsa de comunicare pe partea Orange. Chestia aia cu "nu garantam functionalitatea pe telefoane care nu sunt cumparate de la Orange" e un basm. E o metoda foarte delicata de "spalare pe maini". In realitate, nu garanteaza nimeni nimic, pe niciun telefon. Pentru ca nu toate lucrurile depind de Orange. De exemplu, pentru VoLTE, e irelevant daca Orange suporta serviciul. Daca producatorul decide sa scoata suportul din soft, nu ai ce face. Nu e suficient ca Orange sa aiba suport pentru VoLTE. Trebuie ca si producatorul sa aiba suportul implementat pe partea de soft. Sunt telefoane care sunt cumparate de la Orange si care nu au (sau nu mai au) suport VoLTE. Si sunt telefoane care nu sunt cumparate de la Orange care au. Concluzia o poti trage singur. Inteleg ca "nu poti GARANTA" functionalitatea pentru telefoane care nu sunt comercializate de tine, ca operator. Dar nu-mi da impresia ca daca o sa cumpar de la tine o sa fie totul ok, cand stii bine ca functionalitatea serviciilor alora nu depinde doar de tine. Deci, mai pe scurt, oricum nu poti garanta nimic, pentru ca nu tine doar de tine. Si asta indiferent daca telefonul e sau nu cumparat de la tine.

FLo1
#StarMember
Cine seamănă ploaie culege furtună. 5G-ul este un miraj care vinde bine, desi există doar în basme. Fiecare are libertatea să își aleagă povestea. @arsradu: Să nu grăbim concluziile despre VoLTE și VoWIFI. Am obosit pe tema subiectului tratat indiferent chiar și în Comunitate. Revin întrucât contrazic mențiunea ta referitoare la VoLTE, pentru că și Orange e factor decident în funcționarea VoLTE. Știi de ce? Îți spun eu: Te condiționează fie să ai fie un abonament minim cu resurse 4G, fie să încarci (în cazul prepay) cu opțiune de minim 5 euro. Doar așa beneficiezi de VoLTE. Altfel Orange îți transmite ”să-ți pui VoLTE-n qui”. Nu mă crezi? Întreabă-i! Eu am testat verificat și lămurit. Trist este că nu se scrie nici cu ”litere mărunte” această excepție importantă. Dar deja marfa furnizorului e cunoscută.

FaraUnID
Campion certificat
@arsradu "experienta mea spune ca, cel putin pentru 4G, nu trebuie sa cumperi telefonul de la Orange ca sa ai 4G." Absolut corect! "De ce ar fi diferit pentru 5G?" Pentru ca in cazul 4G exista o legislatie si niste standarde in materie. Aceste standarde sunt adoptate la nivel de legislatie EU, care mai apoi sunt transpuse in legislatia nationala. In momentul de fata, in Romania nu exista un cadrul legislativ care sa implementeze functionarea 5G, adica, din punct de vedere legal 5G-ul nu exista. Acest topic reprezinta studiu de caz: Ai abonament si terminal 5G si intampini o problema legata de functionarea serviciului. Cui te adresezi si in baza carui cadrul legal este analizata si rezolvata plangerea ta !?!?!? Prin urmare bisnitarii de la noi, printre are si reteaua numarul 1 merg pe principul descris de @Flo_1, putin mai sus: "Stim ca nu exista o reglementare 5G in acest sens, dar, daca reusim sa prostim niste prosti sa contracteze abonemante 5G la preturi de 20 - 25 euro pentru 24 luni si carora sa le aruncam si niste telefoane de +1000 euro, de ce sa nu o facem" "Daca apar probleme ne spalam elegant pe maini ca nu asiguram suport pentru un servicu care nu exista in mod legal si lasam fraierul sa-si smulga parul din cap si sa se dea cu tartacuta de pereti" @patric Cred ca problema asta ar trebui expusa catre ANCOM / ANPC si sa vezi care este punctul lor de vedere.

patric
Junior
Nu am de gand sa fac scandal la ANCOM/ANPC, Orange s-a retras din poveste cand am reclamat ca nu merge, asa ca n-am nici un prejudiciu. Faptul ca isi fac reclama falsa nu ma mira, toate corporatiile vand pielea ursului din padure, si sper ca la un moment dat vor reusi sa faca 5G ca lumea. Etica corporatista (sau mai degraba lipsa ei) e un subiect mult prea larg pentru forumul asta :), sa nu intram acolo 🙂

Razvan
#StarMember
@arsradu, N1 este echivalent cu B1 pentru 3G și 4G, aka 2100 MHz. Banda C, o fi visat operatorul noaptea la ea, nu am auzit/întâlnit de o astfel de abordare. @patric, orice telefon 5G cumpărat îți va funcționa pe N78 în rețeaua ORO, mai puțin în banda N1 care este preponderent în capitală și va merge doar cu cele 3 telefoane enumerate mai sus.

Neaplicabil
@Razvan, mersi frumos de informatii. Exista undeva documentate toate chestiile astea? Sunt date tehnice, intr-adevar, dar nu cred ca sunt atat de tehnice cat sa nu fie intelese de cineva cu inclinatii tehnice. Spre exemplu, daca tu esti un user de pe strada, vrei sa-ti iei un telefon 5G, ai acoperire de la operator in zona ta (cel putin la nivel teoretic), ai toate conditiile, cum stii daca telefonul respectiv va functiona pe 5G la Orange RO, fara sa apelezi la metoda "cumpara de la noi daca vrei sa-ti mearga"? Este suficienta informatia de pe gsmarena? Sau recomanzi si alte surse de informare?