la 07-01-2026 09:14 AM - editat ultima oară la 08-01-2026 08:44 AM de DanielaH
Salutare si La Multi Ani!
De aproximativ o luna viteza 5G scade in Cluj la 1-4MBs. Isi revine la viteze normale (de la 300MBs in sus) doar daca dau restart la telefon sau il pun in mod avion.
Telefoane pe care se manifesta: S25 Ultra + iPhone 15 personale, iPhone 16 + iPhone 15 Pro Max ale unor prieteni.
Mentionez faptul ca toate numerele de pe cele 4 telefoane au fost trecute la abonamentul Smart (reducerea de 4 Euro) in luna noiembrie 2025. 2 numere au fost trecute din Yoxo, 1 numar de pe Vodafone si unul de la Digi. Nu stiu cat de relevant e acest detaliu. La inceput, dupa activarea abonamentelor, vitezele au fost in regula, dar ulterior, incepand din decembrie a inceput cosmarul. Pe toate cele 4 numere se manifesta aceste fluctuatii de viteza, de cateva ori pe zi trebuie activat si dezactivat mod avion deoarece sunt inutilizabile cand viteza scade. Momentan, am setat pe 4G telefoanele personale si merg ok, isi pastreaza vitezele intr-o plaja de 50-300MBs.
Multumesc pentru eventualele sfaturi si sugestii.
07-01-2026 10:28 AM - editat 07-01-2026 11:08 AM
Salutare!
Nu ești singurul, problema este reală și cunoscută, mai ales pe 5G în orașe mari. Am întâmpinat și eu aceași problema in diferite zone și metodele de rezolvare au fost trecerea în modul avion sau selectarea rețelei 4G. Problema este configurarea proasta rețelei in zona sau congestionarea ei.
Poți încerca și o resetare a setarilor de rețea, însă având în vedere că problema se manifesta pe toate dispozitivele este greu de crezut că va rezolva ceva.
Poți face de asemenea o sesizare către ei, însă vor reacționa doar daca vor exista sesizări multiple.
la 07-01-2026 10:40 AM
Salutare!
Mă gândesc că poate fi și de la faptul că este folosit din ce in ce mai mult 5g-ul, și trebuie să dai restart pentru că este aglomerată rețeaua.
Vezi să nu existe și limitări. Încearcă să faci teste de viteză pe aplicații gen Nperf sau Fast, ca să îți dai seama ce se întâmplă și eventual, în alte locații decât cele folosite în mod uzual.
Baftă!
07-01-2026 03:35 PM - editat 07-01-2026 03:40 PM
5G-ul pe frecventa N78 nu are treaba cu congestia nici pe departe cum se impotmolea 4G-ul, altele sunt problemele aici mai mult ca sigur (cum au si problema nerezolvata de ani de zile unde au instalat banda N1 pe Huawei si parametrul SSB e setat la valoarea 3 care inca da batai de cap la unele telefoane cu deconectarea 5G si caderea in 4G intermitenta).
Ciudat ca fenomenul se manifesta atat pe RAN //Ericsson la Cluj cat si RAN //H pe la Constanta.
In Iasi pe //Ericsson inca merge bine, sper sa nu se beleasca si aici.
la 07-01-2026 04:13 PM
Sunt totuși curios dacă nu există administratori de rețea care să monitorizeze această infrastructură. Îmi este greu să cred că nu au ingineri capabili să rezolve astfel de probleme. Realitatea este că doar câțiva pasionați de tehnologie observă aceste deficiențe; utilizatorii obișnuiți, care folosesc aplicații precum TikTok, Waze sau YouTube, probabil nu le vor sesiza niciodată.
Sper sincer ca, la un moment dat, să intervină cineva cu o abordare profesionistă și să corecteze configurarea deficitară a rețelei. Totuși, nu știu nici măcar dacă are sens să mă plâng, având în vedere că am întâlnit rețele chiar mai slab configurate și în alte țări din Uniunea Europeană.
Este posibil ca aceste probleme să fie cauzate de constrângeri de cost. Cine știe… Sper totuși ca, în cele din urmă, să se facă optimizările necesare și ca echipamentele să fie configurate corect, atât pentru banda N1, cât și pentru N78.
la 07-01-2026 04:17 PM
Masuri se iau atunci când se aduna mai multe sesizări într-un timp mai scurt. După cum spui, daca majoritatea nu sesizează înseamnă că este în regula și așa.
la 07-01-2026 04:21 PM
Vedem daca or beli-o si in Iasi, daca da urmărim niște parametri pe modem poate gasim unde e buba.
la 07-01-2026 10:50 AM
Am postat pe "comunitate" în speranța că poate vede cineva din cadrul companiei și că se vor face niște verificări măcar. Nu am cunoștințele necesare și nici n-am de gând să fac eu ceea ce ar trebui să facă departamentul lor tehnic. Eu plătesc un contract de furnizare de servicii iar ei trebuie să furnizeze măcar minimul menționat în acel contract. Sunt client Orange de zeci de ani și asta e prima problemă serioasă cu care mă confrunt. Sper să se sesizeze cineva, dacă nu, mai sunt și alți operatori.
la 07-01-2026 11:11 AM
Pentru a exista o șansă să se facă verificări, trebuie sa faci o sesizare in acest sens. Astfel de sesizări nu se fac in comunitate deoarece ți se vor cere date de identificare și detalii suplimentare despre problema întâmpinată.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor