anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Probleme IP dinamic

shuttershades
Începător

Am avut in trecut pentru o perioada IP fix pe care l-am platit binenteles pentru ca am inteles ca by default acesta nu se ofera gratis clientilor. Asta s-a intamplat pe cand eram la Telekom.

Dar in noiembrie 2022 am renuntat la Ip-ul fix, deci logic era sa trec inapoi la cel dinamic.

Problema e ca inca am IP fix, chiar daca spun cei de la Orange ca la ei apare ca am IP dinamic.

Am restartat routerul, l-am resetat, l-am scos din priza si o zi, dar tot nu se schimba IPul.

In urma insistentelor  mi s-a comunicat ca este IP dinamic doar ca se schimba la 6 luni :d.

Doar pentru acest fapt eu am drepul sa rup contractul cu ei in momentul de fata.

Voi sunteti intr-o astfel de situatie, exista o rezolvare? Pentru ca sincer internetul este ok chiar daca cursul valutar este de 7.5 RON/Euro 😄

1 Soluţie acceptată‚

Anonim
Neaplicabil

Solutia este sa te muti la Digi, acolo se schimba IP-ul la fiecare reconectare PPPoE.

Vizualizare soluţie în postul original

8 Răspunsuri 8

FLo1
#StarMember

@shuttershades: Ce tip de abonament folosești? FO sau ADSL? Banuiesc că fiind ”net fix moștenit” nu e abonament 4G. IP-uri fixe nu există decât în cazuri speciale și nu cred că la PF. În rest.... IP dinamic. Fiecare societate gestionează în mod propriu adresele de IP. Te încurcă într-un anume fel dacă IP-ul este dinamic și nu este fix?  

Am internet prin fibra, sunt persoana fizica., si DA, am nevoie sa fie dinamic.

teacher_
#StarMember

Salut! Eu mereu am avut ip dinamic, nu am avut nici o problema cu asta, și nici cu viteza de net. 

Trixen
#StarMember

Salut!
Din punct de vedere contractual, atata timp cat ai acces la internet, Orange (ORC sau OROC) isi indeplineste atributiile. Daca vrei conditii speciale (precum IP fix) si acestea sunt oferite, poti solicita sa beneficiezi de acestea. Atata timp cat ceea ce iti doresti nu este in oferta, nu poti face nimic - Orange e acoperit.
IP-ul dinamic nu este o optiune pe care o poti avea, ci lipsa optiunii de IP fix. (prin comparatie: frigul in casa nu este o optiune pentru care platesti la furnizorul de gaz, ci lipsa unui contract cu acesta sau lipsa banilor pentru a plati gazele 😅)
IP-ul si modul de alocare al acestuia vor fi intotdeauna definite de solutia tehnica folosita de furnizor. Spre exemplu, eu am atat serviciile prin fibra de la ORO cat si pe cele de la OROC. La OROC am situatia ta si, de bine, de rau, am un IP public. Nu platesc pentru a nu se schimba, dar nu mi s-a schimbat in ultimele luni. La ORO nu am deloc IP public pentru ca se foloseste IPv6 Dual Stack Lite, iar IP-ul pe care il vad este al unui agregator la nivel de regiune (imi apare ca fiind de Cluj desi eu sunt in Timisoara; o perioada mi-a parut ca fiind Bucuresti). Singura optiune care imi garanteaza ceva e cea de IP fix. Din punctul asta de vedere sunt mult mai fericit cu solutia OROC. 😊

Pot intreba care este scenariul pentru care ai nevoie de un IP care sa se schimbe mai des sau la nevoie? Singurele alternative pe care ti le pot oferi sunt sa folosesti solutii de VPN sau de Proxy, insa si acestea functioneaza doar in anumite scenarii. Desigur, iti poti face singur o solutie de Proxy cu un server in cloud, iar acolo iti pui adresa publica si nu o rezervi: la fiecare oprire si pornire a serverului vei primi o alta adresa din pool-ul disponibil in acel moment. Te costa mai mult, dar ai o solutie tehnica functionala.

Cat ai scris :d...poate ne ajuti cu o traducere pentru abrviatiile (ORC sau OROC).

Insusi Orange si alti memberi spun ca by default Ipul trebuie sa fie dinamic https://comunitate.orange.ro/t5/internet-fix/internetul-fix-prin-fibra-de-la-orange-este-cu-ip-stati...

Daca eu am IP fix in mod fortat inseamna ca sunt discriminat si nu mi se ofera acelasi conditii/servicii ca result abonatilor. Nu inteleg de ce nu trimit o ochipa sa investigheze sau poate au preluat infrastructura telekom si acum sunt probleme.

De ce am nevoie de IP dinamic? Pai pentru ca lucrez in securitate si automatizari.

 

 

Eh.. Defect profesional: scriu mult 🙂

ORO = Orange Romania (Orange cum ii stiam pana acum)
OROC sau ORC = Orange Romania Communications (fostul Telekom)
Nu stiu daca sunt abrevierile standard, eu insa am ramas cu astea.

Legat de IP-ul dinamic: iti inteleg perfect nevoia. In locul tau si eu as cauta o solutie gratis. Zic doar ca solutia tehnica aleasa (sa reconectam/sa dam restart la router) nu este neaparat o solutie profi - pentru asta revin la ideea de proxy cu un server privat (spre exemplu: cel mai ieftin server linux rulat in Azure; ii pui Public IP si nu il rezervi, iar la fiecare pornire a computerului vei primi o alta adresa din pool-ul Microsoft) sau VPN.
Legat de Orange, contractual ti se garanteaza doar accesul la internet. In plus, la modul in care si-au construit reteaua nu o sa iti aloce un IP public la fiecare reconectare (din cate stiu, doar Digi face inca asta; ramane de vazut daca va continua sa o faca). Daca esti pe infrastructura proprie Orange atunci nu primesti deloc un IP public pe router, ci iesi prin agregatoare. Din cand in cand (la cateva saptamani) iesi prin alt agregator si ti se schimba IPul. La infrastructura fostului Telekom eu inca primesc un IP public. Acesta nu imi este dedicat contractual, deci e dinamic din perspectiva mea (nu am controlul si nu pot tine Orange responsabil pentru modul in care isi administreaza pool-ul de IPuri). In ultimele 7 luni parca s-a schimbat o data, dar nu sunt sigur. Ar fi interesant si poate o propunere de imbunatatire a serviciului sa iti ofere optiune de IP public dinamic care sa se schimbe la fiecare reconectare. Daca e ceva ce te ajuta, "like si share" cum s-ar zice. Poate sunt suficienti utilizatori in aceeasi situatie si Orange va pleca urechea.

Anonim
Neaplicabil

Solutia este sa te muti la Digi, acolo se schimba IP-ul la fiecare reconectare PPPoE.

shuttershades
Începător

Asta am sa fac