anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Tentativa de frauda Kredyt Inkaso?

VeeB
Junior

Buna ziua!

Am primit acum vreo 2 luni un mesaj  de la KYRO că mi-a fost preluată creanța de la ORANGE ROMANIA S A de către Kredyt Inkaso. Am sters mesajul. Acum alt mesaj cu o suma  concreta pe care au preluat-o de la ORANGE, cu un nr de contact, 0372309922 care apare si pe un site pe care acest Kredyt Inkaso îl au. N-am nici o datorie de la Orange de care sa stiu eu. 

35 Răspunsuri 35

Salutare!

Kredyt Inkaso este o firma de recuperare creante. Am vazut la mai multi colegi de comunitate ca au primit astfel de mesaje de la ei (cu datorii catre Orange).

Recomandarea ar fi sa verifici daca ai, intradevar, restante la Orange si sa suni la numarul de pe site (Kredyt Inkaso) pentru lamuriri. 

Da, vad ca s-au activat recuperatorii in perioada asta.... foame mare... 😉

Gheorghe, daca stii ca ai restante la Orange de mai putin de 3 ani, e o problema, va trebui sa iei legatura cu acesti recuperatori. Daca nu ai datorii deloc sau sunt mai vechi de 3 ani, ignora-i!

Mario543
Junior

Ca să răspund tuturor care au treabă cu firmele de creanțe pentru Orange sau fostul Telekom Fix:

Conform art. 1578 din Codul Civil, debitorul (adică tu) trebuie înștiințat în scris că datoria a fost cesionată, iar notificarea trebuie să conțină numele, suma și actul de cesiune. Până nu primești notificare oficială, se consideră nulă orice tentativă a lor de comunicare. De asemenea, dacă ai primit cerere acasă, legal ai dreptul să soliciți dovada contractului original cu Orange, factura presupusă restantă și actul lor de cesiune semnat cu Orange (altfel din nou, se consideră nulă). 

Conform art. 2501 din Codul Civil, termenul general de prescripție este de 3 ani. După 3 ani de la ultima factură/scadență din acel contract, dreptul de a cere plata în instanță se prescrie (adică în termeni românești, nu se mai recunoaște datoria de tribunal/judecătorie și numai au niciun drept să o revendice).

Altă chestie, executarea silită de acești șmecherași (ACOD - pentru fostul Telekom sau KYRO - pentru Orange), este ilegală că ei n-au vreo dovadă că tu ai figura cu datorii. Se întâmplă mai ales la portare, dacă ai trecut de perioada de contract (12 sau 24 luni), portarea este gratuită și nu se mai pot băga facturi extra cum se aplica uneori la fostul Telekom, facturi de 2000 lei pe taxa de reziliere pe contract de 24 luni, desființat după 6 ani (adică mult mai mult).

Numai picați în plasa acestor excroci, Orange vă notifica și vă dă preaviz aproape 3 luni până reziliează contractul când este cazul de neplată. 

Buna ziua,

Anul acesta am primit pe telefon, 3 sms-uri, in 30 mai, 3 iulie, apoi in 7 nov, ca am o restanta neachitata la ORANGE, in valoare de 45,82 lei. In mesaj mi se spunea sa achit aceasta suma pentru a evita demersurile juridice si am primit un nr de telefon ,semnat de Kredyt Inkaso.
Ieri, 27.11.2025, m-a sunat cineva,care s-a prezentat ca fiind de la o firma de recuperari. Mi-au spus ca am o datorie la Orange. Ideea este ca m-au surprins, deoarece, nr meu de telefon este pe numele unei firme de foarte multi ani (cel putin 20). Imi stiau adresa, numele. Ceea ce nu inteleg si i-am intrebat, este de ce nu m-a contactat Orange. Mi-a explicat doamna de la telefon ca am avut un contract cu orange in 2020 si l-am inchis in dec 2020, iar ultima factura din ian 2021 nu am mai platit-o. Am cerut factura, insa nu mi-a spus decat ca ei recupereaza restante.
Dar de ce nu au spus nimic timp de 4 ani si ceva, de ce nu au trimis o notificare cei de la orange. Ieri,la telefon ,dna mi-a spus ca trebuie sa platesc pana pe 1.12.2025 pentru a evita ca dosarul meu sa ajunga in instanta. Initial m-a speriat, nu vreau sa stiu ca am datorii sau restante, insa nu inteleg, de ce Orange nu m-a sunat , nu mi-a dat mesaj atata timp. Este posibil sa fi avut un nr pe o tableta, la care am renuntat, insa eu stiu ca am platit toate facturile si mi se pare ciudat, ca dupa atata timp sa mi se trimita sms ca am restanta.
Am citit mesajul dvs si inteleg ca trebuia sa primesc o notificare in scris si ca dupa 3 ani orice datorie se prescrie.
Este adevarat? M-a speriat faptul ca  mi-a zis ca daca nu platesc incep procedurile juridice.
Ce trebuie sa fac?

Va multumesc! 

Eu nu voi face nmic. Nici nu voi suna. Cand voi merge la sediul Orange voi intreba concret. Daca ati avut acea tableta, banuiesc ca abonamentele veneau pe aceeasi factura. Faptul ca au date concrete, poate fi o sifonare de la un angajat, nu va face datoare. Cel mai bine ar fi sa mergeti la un sediu Orange. Nu stiu care este valabilitatea legala a acestor notificari. Daca tot au adresa, ar fi trebuit sa vina o notificare scrisa, explicită. De unde știu eu ca sunt de la Inkaso? Dintr-un SMS? Intreb retoric.

Bine, va multumesc. Am sa intreb la un sediu Orange despre aceasta situatie. Nu am primit nicio notificare scrisa, desi am constat ca au adresa mea, mi-a spus-o dna de la telefon.
Greseala mea, de care mi-am dat seama imediat, este ca m-a intrebat anul nasterii pentru identificre si eu l-am spus. Nu stiu, de ce, cred ca din prostie.
Mi s-a parut ciudat ca abia dupa 4 ani si ceva am primit sms ca am o restanta.  

Nu se merită bătaia de cap să mergi la Orange să întrebi. Contractul fiind reziliat, ei numai au nicio obligație legală față de tine și de asta s-au vândut datele la recuperatori de creanțe precum Kredyt Inkaso. Kredyt Inkaso plătește factura aia a ta supusă neplătită la Orange și după aia vine să-ți ceară ție suma de 10x mai mare.

Salut!

Ei au datele tale cumpărate dintr-o bază de date de la Orange cumpărată care conține date cu clienții vechi care au reziliat din diverse motive. Ei se folosesc de datele acelea foarte mult la persoanele care s-au portat la alt operator sau au reziliat abonamentul și bagă scuza că s-a reziliat înafara celor 12/24/36 luni cât era contracul (la Orange de obicei sunt 2 ani trebuie să fi legat de ei). Na, ei se folosesc de datele acelea (adresă, nr. de telefon, date de naștere, CNP, ș.a.m.d) să sune lume că au restanțe pe la Orange (unii mai și au, dar majoritatea 90% din cazuri, nu au). 

Te sună o tanti, îți spune să plătești o sumă (de obicei mizeră, cuprinsă între 50-200 lei, spunând mai apoi că așa eviți tribunalele) totuși, se va întâmpla fix opusul. Tu dacă plătești suma aia, ei vor face îndreptare de eroare materială și vor zice că n-ai avut între 50-200, ai avut de 10x mai mult (adică între 500-2000 lei) și că alea ar fi ceva penalizări, în fine. Și de acolo, numai ai scăpare trebuie să le dai banii, că altfel te vor executa silit (chiar dacă e pe nedrept, tu ai recunoscut datoria plătind aceea sumă infimă).

Deci da, datele le au de la Orange, dar ce fac ei cu ele e partea a 2-a.

Salut!

Conform art. 2501 Cod Civil, dreptul creditorului de a solicita plata în instanță se prescrie în 3 ani de la data scadenței ultimei facturi. 

Dacă ultima factură ar fi din ianuarie 2021, termenul de prescripție s-ar fi împlinit în ianuarie 2024. După această dată, creanța nu mai poate fi executată silit și nici recuperatorul nu mai poate obține o hotărâre judecătorească pentru obligarea la plată.

Ei acum încearcă să te facă să plătești suma aia ca după să te execute silit pe o sumă de 10 ori cât aia. Crede-mă, câți nu au pățit așa! Dacă cumva te vor da în tribunal, îți iei un avocat și îi explici treaba, el va știe ce să facă și se va anula procesul. Nu este legal, dar ei încearcă să te forțeze pentru a-și umple buzunarele.

Altă noțiune, conform art. 1578 Cod Civil, în caz de cesionare a creanței debitorul trebuie notificat în scris, nu prin SMS sau telefon. Adică tu trebuie să primești de la ei o hârtie cum că ai figura, degeaba te sună ca disperații de pe acolo. De asemenea, foarte bine ai făcut că ai cerut factura. Ei trebuie să aibă și facturile care ar fi neplătite de tine la Orange, nu doar să "bată" din gură că nu impresionează pe nimeni. 

Deci pe scurt, nu plătii și dacă te deranjează cu apelurile, blochează-le. Nu au niciun drept de a mai cere o creanță deoarece au trecut deja mai mult de 3 ani.

Mulțumesc pentru răspuns. Înțeleg că nu trebuie sa merg la Orange și nici să plătesc în contul pe care mi-l-au trimis. 

I-am blocat. Ieri m-am speriat foarte tare și sincer eu nu îmi aduc aminte sa fi rămas cu o factura restantă, dar dacă era așa, de ce nu mi-au trimis cei de la Orange atunci nimic? Am întrebat, dar dna de la telefon nu a răspuns nimic, a continuat, că dacă plătesc până pe 1.12.2025, să ii sun și să îi anunț, să se închidă dosarul.
De frică, am spus că nu este o sumă mare și că nu e vorba că nu o plătesc , dar unde și în baza a ce? Apoi m-a întrebat unde vreau să plătesc, nu am înțeles din prima la ce se referă, a zis : revolut, BRD, și încă două (nu le-am reținut), iar la explicații  sa trec numărul dosarului. Eu am întrebat dacă au Raiffeisen, dna a continuat să mă întrebe la care dintre cele enumerate și am spus BRD. A continuat, că trebuie să o anunț când efectuez plata, sa inchida dosarul, in caz contrar incep procedurile . După ce am închis mi-au trimis SMS cu contul și nr dosarului, dimineață din nou, același mesaj.
Ce proceduri încep în caz de neplată, nu știu, nu am întrebat.
Am închis cu gândul că voi plăti, nu mor cu 45 lei (deși nu voiam sa ii dau).
Dimineață, m-am gândit că voi căuta firma Kredyt Inkaso pe net, nr dosarului spus de ei că ar fi al meu și voi suna la Orange.
Am găsit pe net ce ați scris dvs și am îndrăznit să vă scriu.
Va mulțumesc din nou pentru răbdarea de a-mi răspunde și a mă asculta.

Am uitat sa va spun că nu am platit nimic astăzi și nu voi plăti.

aanda
Începător

acelasi lucru mi s-a intamplat. eu m am trezit cu poprire pe conturi, asa am si aflat de fapt.  

aanda
Începător

am sunat la ei sa vad despre ce e vb si au zis ca e datorie neplatita, a fost si un proces prin care se cerea executarea, care ulterior a si fost pusa in practica. am platit 1200 de lei si nici nu stiu pt ce. 

Ai grijă că s-ar putea să mai vină pe lângă ăia 1200, să mai ai de plată încă de vreo 5 ori atâta că așa fac. Trebuia luat un avocat și bătut în instanță că ei se bazează pe faptul că datoria e veche și numai ține omu minte, după 3 ani cum am zis anterior, se prescrie.

asta urmeaza sa contactez un avocat, ei sustin ca e o datorie din 2020-2021, si ultima notificare ar fi fost in 2022. intre timp a fost proces si tot tacamul. am achitat sa imi ridic poprirea de pe conturi dar clar trebuie sa recuperez paguba