08-07-2026 12:48 PM - editat 08-07-2026 01:03 PM
Salut!
Dupa nenumarate tentative de a instala fibra si lipsa de interes din partea orange de a trimite un tehnician cu echipament (toti care au venit au avut doar fibra si router) am decis sa imi trag singur fibra si ei sa vina doar ca sa o conecteze in cutie. Problema e ca nu gasesc nicaieri informatii despre ce echipamente foloseste orange.
Asadar:
1.) ce tip de conectori foloseste orange? Din ce am vazut pentru ont folosesc sc/apc dar nu stiu daca folosesc tot apc sau upc pentru cutia de jonctiune, si ce model (sc/lc/fc)
2.) ce tip de fibra folosesc? Am inteles ca ei vin cu rola sau pigtail. As cumpara direct pigtail, doar ca pe piata din ce am vazut se gaseste doar pigtail sm g657a (intreb ca sa fie compatibila cu conectorii lor)
3.) cam ce lungime se lasa in plus de obicei? (nu vreau sa ma trezesc ca vine la fix si in caz ca apare o problema si trebuie taiata sa cumpar alta
Multumesc!
Pe langa asta, am vazut ca noul ont wifi 7 are doar 2 mufe, una de 2.5 si cealalta de 1 gbps. Aici mai am 2 intrebari:
1.) daca e trecut in bridge functioneaza doar mufa de 2.5 ca la routerele vechi cu 4 mufe sau functioneaza ambele
2.) e adevarata chestia ca la routerul asta nu mai trebuie sa vina tehnicianul, doar il conectezi tu si gata.
la 08-07-2026 01:26 PM
Salutare, Orange folosește conectori SC/APC.
Dacă îți pui tu singur conectorii, aici ai un tutorial:
Legat de noul ONT, dacă va fi trecut în bridge, cu siguranță va fi folosit portul de 2.5. Eu folosesc un switch de 2.5 Gbps în spate.
La noi în scară, cutia de joncțiune fibră este sudată și, teoretic, la acea cutie doar persoanele autorizate ar trebui să aibă acces.
la 08-07-2026 01:29 PM
Salutare!
Pentru primele 3 intrebari nu cred ca sunt informatii scrise undeva, doar daca stie vreun client mai multa tehnica de specialitate. Doar la partea de lungime stiu ca se mai lasa destul de putin (nu cred ca se depaseste 1 m din motive legate de locul de montaj). Eu (Digi) am deasupra usii de la intrase toate cablurile care necesita conexiuni interne si cred ca la fibra am maxim jumatate de metru (nu stiu cat este pe canalul de la "priza" lor pana la mine).
Totusi, pentru ultimile doua intrebari:
08-07-2026 01:43 PM - editat 08-07-2026 01:55 PM
Intrebam daca raman active ambele ca as vrea ca pentru camere si celelalte aparaturi “statice” sa le zicem sa setez un router separat. Faza e ca toate au nevoie de un ip deja setat dar modelul de mesh pe care il am nu suporta sa configurez retea iot cu ip static (nici nu cred ca te lasa sa setezi ip din ce tin minte). Nici nu pot adauga inca un router mesh pe retea pentru ca preia setarile de baza din principal.
Ideea e ca am pe cineva care lucreaza cu date sensibile si astia care monitorizeaza bazele de date cer niste configurari foarte stricte ca sa iti dea autorizatie, configurari care nu sunt compatibile cu camerele si celelalte lucruri. Solutia ar fi un switch, dar nu mai am loc pentru el in cutie
08-07-2026 01:58 PM - editat 08-07-2026 02:01 PM
Tu ai vrea, de fapt, două porturi in bridge la două routere separate. In realitate orice port din ONT se poate configura in bridge, practic nu cred că Orange oferă opțiunea asta.
la 08-07-2026 02:05 PM
Deci până la urmă vrei încă un router sau un switch pe portul de 2.5? Un switch nu este atât de voluminos ca si un router.
Uite aici un switch TENDA de 2.5 gbps de dimensiuni reduse.
la 08-07-2026 02:31 PM
@mirelstoica wrote:[...] cineva care lucreaza cu date sensibile si astia care monitorizeaza bazele de date cer niste configurari foarte stricte ca sa iti dea autorizatie [...[
Accesul la date sensibile se face printr-un VPN securizat modern de pe un singur dispozitiv de pe care se lucrează efectiv. N-ar trebui să-i doară capul de restul ce ai pe acolo. Așa ar fi ideal cel puțin.
Mod Bridge = un singur echipament conectat după.
Nu cred că Orange poate oferi două abonamente pe același echipament, ar trebui să faci două abonamente, două fibre, două ONT-uri separate dacă chiar se dorește separare completă, dacă chiar se cere așa o absurditate. Dar neștiind cerințele exacte, nu m-aș pronunța despre soluția ideală, poate doar n-au fost explicate cum trebuie.
Echipamentul Mesh propriu poate fi setat în mod router probabil, caz în care ai nevoie de un singur port și faci separarea doar la nivel de rețele wireless cu izolare între ele (dacă folosești doar dispozitive wireless și este suficientă această separare).
la 08-07-2026 01:41 PM
Am uitat să menționez, când se instalează echipamente noi, trebuie să vină tehnician pentru că trebuie înregistrat echipamentul nou în rețea (serial number ),De asemenea, tehnicianul verifică nivelul optic al legăturii dintre ONT și OLT pentru a se asigura că semnalul este în parametri.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor