anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Echipamente disponibile la fibră de 1000 pentru ONT pur (bridge mode pur)

spino
Vizitator

Salutare, 

Am vorbit cu un agent orange pentru instalarea unui abonament tv+net1000, dar doresc neapărat ca echipamentul să fie din start doar ca ONT, și să folosesc routerul existent pentru setări avansate de port forwarding, firewall, șamd.

Aveți idee ce echipamente sunt disponibile pentru 100% ONT (fără wireless, fără nimic, doar să convertească de la RJ45 de 1gbps la fibră?

Am citit că standard se instalează un ZTE F6605R care foarte greu poate fi trecut în mod bridge, și nici atunci nu e bridge pur care să nu introducă latență și să micșoreze viteza, dar am citit că se mai folosesc niște echipamente Huawei care suportă bridge pur.  Aș dori să aflu ce modele sunt, pentru a discuta cu instalatorul să cer expres acel tip. 

Mulțumesc!

17 Răspunsuri 17

Radutuby
Cunoscător certificat

Salutare,

Din informațiile pe care le am, Orange nu oferă în prezent un ONT simplu, fără alte funcționalități. În acest moment sunt disponibile doar modelele ZTE F6605R și ZTE F6600.

Modelul ZTE F6605R poate fi trecut în modul bridge fără probleme în majoritatea cazurilor, însă există și situații izolate în care trecerea în bridge nu funcționează din prima sau pot apărea mici inconveniente, care se rezolvă ulterior.

Mulțumesc mult pentru răspuns, trecerea este în bridge pur? Adică să nu facă NAT, nici DHCP, și nu routează nici un pachet, pur și simplu face doar conversie GPON - Ethernet.

Mulțumesc.

Radutuby
Cunoscător certificat

Da, ONT-ul de la Orange funcționează în modul bridge pur dacă este trecut corect în modul bridge. El nu face NAT, nu alocă DHCP și nu routează niciun pachet. Se ocupă doar de conversia GPON la  Ethernet.

Viper
Junior entuziast

Eu sunt un caz izolat (dar nu cred, din ce am mai citit) in care au reusit sa treaca ONT-ul montat, ZTE F6605R in mod bridge, dar doar pentru IPv4, dupa o zi de la cerere si insistente si prin alte medii de comunicare.

Dar de IPv6 se ocupa in continuare ONT-ul, nu au reusit "cei de la tehnic" sa descifreze partea din manual sa-mi ofere si un amarat de prefix prin DHCPv6-PD pe router-ul meu. Sesizarea inca e deschisa de pe data de 9 ianuarie in legatura cu acest aspect, insotita acum si de o cerere de reziliere din aceasta cauza. Care se rezolva prima, vedem.

Multa, multa rabdare iti doresc!

Mulțumesc de răspuns și îmi pare rău că trebuie să pierdeți atât timp și energie pentru o situație care ar trebui să fie foarte simplă și ușor de rezolvat. Sper totuși să fie doar lipsă de timp a personalului calificat, și nu o problemă de incapacitate tehnică sau de politici. 

Nu știu dacă înțeleg bine dar dacă se ocupă în continuare de IPv6 înseamnă din ce știu eu că nu e în mod bridge, ci doar simulează, adică face în continuare routare de pachete. La IPv4 aveți toate datele (IP public, datele de conectare PPPoE) în routerul dvs?

Ilie43
Cunoscător

Salut!

Atenție la denumirea corecta a echipamentelor: Modelul ZTE F6605R - capabil să gestioneze viteze de internet prin fibră optică de până la 2.5 Gbps, fiind utilizat pentru abonamentele superioare (cum ar fi Fibra 2300 de la Orange).

Modelul ZTE F6600R este limitat la viteze de intrare de până la 1 Gbps si se oferă la pachetul Extra (Fibra 1000) fix pentru ceea ce ai scris tu "pentru instalarea unui abonament tv+net1000". Pentru fibra 1000 vei primi (cel mai probabil) ZTE 6600R, cu profil martie 2025. 

Mulțumesc pentru lămurire, aveți idee dacă acest model - 6600R poate fi trecut în mod bridge pur (fără NAT, DHCP, routări de pachete, doar conversie GPON - Ethernet? Mulțumesc.

Viper
Junior entuziast

Nu stiu ce ai citit si pe unde de iti pui asemenea intrebari.

Cand se instaleaza serviciile de la Orange esti trecut automat pe profil DS-Lite (Dual Stack Lite) (IPv6 nativ + IPv4 printr-un CGN). Pentru liniste sufleteasca se face cerere de trecere de la DS-Lite la Dual Stack normal (nu IP FIX care costa extra!), adrese IPv4 si IPv6 native alocate dinamic. Cand se face cerere si de trecere a ONT-ului in mod Bridge, O ADRESA IPv4 dinamica iti este alocata prin DHCP pe primul dispozitiv conectat in ONT, care ar trebui sa fie un router, orice altceva mai conectezi in el nu va primi inca o adresa IPv4. Dar atentie, acea adresa nu este alocata de DHCP-ul de pe ONT, acel server DHCP de pe ONT trebuie sa fie dezactivat daca cumva le-a scapat celor de la suportul tehnic, desi nu cred ca le scapa asa ceva. Cat despre IPv6 .. la fel ar trebui sa functioneze, sa ti se aloce un prefix la prima cerere de pe primul dispozitiv, inca nu stiu cum functioneaza din pacate, ONT-ul meu fiind in continuare router pentru IPv6 🙄

Problema cu IPv6, am aflat azi, e că ONT-urile de la orange au firmware care trec TV-ul prin IPv6 și probabil că nu-i interesează soluții custom (deși ar trebui, având în vedere că nu e o rețea de cartier, ci ditamai multinaționala). 

Din acest motiv modul bridge e făcut doar pe IPv4, deci parțial. Pe IPv6 se păstrează modul de router. 

Ar fi normal să ofere și echipamente care să funcționeze separat, să poți avea și IPv4 și IPv6 în bridge dacă dorești, dar probabil că încă mai "merge și așa".

Viper
Junior entuziast

Nu stiu cine ti-a spus partea de TV ca ar trece prin IPv6, poate IPTV deși nu stiu sa ofere asa ceva, nicidecum semnalul care iese prin conectorul CATV care nu este altceva decat un semnal transmis prin aceeasi fibra trecut printr-un amplificator din ONT. Dar ne intindem prea mult 😄

Păi eu asta am înțeles că motivul e nevoia de control pe IPTV, de unde IPv6 e blocat în mod router. Sau cealaltă variantă - firmware-ul ONT nu suportă Dual Stack (sau e dezactivat).

Viper
Junior entuziast

Exclus, nu mai folositi ChatGPT pentru problema asta 😅

Este un coleg pe aici care are functional si IPv4 si IPv6 in mod Bridge, deci .. concluziile le poti trage singur.

Cu plăcere, se poate dar cel mai bine este sa îți confirme agentul cu care ai vorbit. Îl rogi sa sune la tehnic, de fațǎ cu tine, dacǎ este posibil. Sǎ ai o confirmare oficială de la ei, eu nefiind angajat Orange, îți spun doar din experiența mea. 

Mulțumesc, așa voi face.