anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Modem vs. router - care sunt diferentele?

NicolaeL
Angajat Orange

Desi foarte multa lume le confunda, exista diferente intre un modem si un router, chiar daca utilitatea lor este aceeasi, si anume de a ajuta la furnizarea serviciilor de internet.

 

 

Modemul este un dispozitiv care converteste (moduleaza/ demoduleaza) semnalele analogice primite prin diferite cai (cablu coaxial, DSL etc) in semnale digitale, astfel incat acestea sa poata fi percepute de catre terminalul pe care dorim utilizarea serviciului de internet (PC, laptop etc).

 

721052b9941e6782_modem1_100.png 

 

Routerul transmite conexiunea de internet catre toate dispozitivele prin rutarea pachetelor de date catre acestea, folosind o singura retea fizica (aceasta venind de la operatorul de internet). Routerele au incorporate switch-uri, astfel incat putem sa conectam simultan mai multe device-uri prin cablu UTP, in functie de numarul de porturi LAN disponibil, si, de asemenea, putem conecta dispozitive si prin wireless (telefoane, laptopuri tablete etc.).

 

51903823e6efe44d_router1_100.png

 

 

In prezent, majoritatea dispozitivelor comercializate de catre toti furnizorii de servicii de internet sunt de tipul « 2 in 1 » , avand incoporate atat modemul cat si routerul. Un astfel de dispozitiv este modelul Huawei B311 (https://www.orange.ro/magazin-online/modemuri/huawei-b311_221-flybox-4g-white). Acest router demoduleaza semnalul GSM primit, il transforma in semnal digital si il transmite catre toate dispozitivele conectate la reteaua sa.

 

 

Un alt exemplu de dispozitiv de tipul “2 in 1” este modemul wi-fi Huawei E5573B Airbox (https://www.orange.ro/magazin-online/modemuri/huawei-e5573b-airbox), acest dispozitiv avand atat functia de demodulare a semnalului, cat si cea de routare a acestuia catre mai multe dispozitive. Diferenta dintre acest modem si routerul Huawei B311 este ca poate fi utilizat atat intr-o locatie fixa, cat si ca dispozitiv portabil, fiind alimentat de un acumulator si avand dimensiuni reduse.

 

 

Orange Romania mai comercializeaza si modemuri de tip USB, precum Huawei E3372 (https://www.orange.ro/magazin-online/modemuri/huawei-e3372h-4g). Acest tip de modem are incorporata doar functia de demodulare, se conecteaza in sloturile USB ale laptopurilor sau calculatoarelor si poate fi folosit doar in dispozitivul in care este introdus.

 

Voi ce astfel de dispozitive folositi?

8 Răspunsuri 8

Neaplicabil
Eu am un router care e doar router, de la TP-Link, wireless a/b/g/n/ac, dual-band, si sunt cat se poate de multumit de el. Pe de alta parte, netul fix e de la un alt provider, nu de la Orange. Dar da, am vazut si eu ca apar din cele mai multe astfel de dispozitive "2 in 1". Nu stiu cat de reliable sunt. Nu am avut ocazia sa testez niciunul pana acum. Dar ca si idee, da, mi se par interesante.

TheSpecialist
Maestru
Interesanta expunere și explicita. Eu folosesc un router Huawei, sunt mulțumit de el, își face treaba și la 40 de grade și la - 20, conexiunea e stabila, nu am avut probleme cu el.

FaraUnID
Campion certificat
Ca idee generala si pe intelesul novicilor fara a intra in detalii tehnice: Router-ul este mult mai destept decat modem-ul, plus ca un router ofera posibilitati de personalizare atat ale echipamentului in sine cat si ale retelei mult peste cele ale modem-ului.

FLo1
#StarMember
In functie de nevoie vine si dotarea. M-am jucat mai mult cu varianta simpla (router si atat), dar este interesant de configurat si un router cu functie de modem. Personal am testat unul cu posibilitatea conectarii modemului pe USB-ul routerului (la un router cu 3G) si a functionat chiar mai bine decat modemul conectat la USB-ul PC-ului. Varianta de router cu modem incorporat la care sa-i "aplici" doar SIM-ul nu am incercat-o. Oricum, pentru cazurile in care se doreste internet mobil pe mai multe dispozitive si unde nu exista (nu renteaza) o solutie fixa, aceasta varianta mobila este o solutie recomandata. Totusi recomand ca partea de router sa fie stabila (un router mai performant), altfel chiar daca modemul e ok, blocarea routerului duce la lipsa semnalului dorit (asteptat).

Vio73
#StarMember
Am și modemuri și rutere de mai multe feluri. Din punctul meu de vedere, modemurile sunt cele portabile (am Huawei E 5776, 5786, etc), iar rutere sunt cele cu porturi lan ( am Huawei E 5172, B 310, B 525).Am mai avut și modemuri din alea gen stick ( E 372 parcă și alte modele, dar erau praf). Mulțumim pentru prezentare!

Ascary
Campion certificat
Eu folosesc un Huawei B 310 si un ZTE MF283V. _______ @Nicolae foarte relevante explicatiile. Multumim. Ai putea sa ma ajuti aici te rog? https://comunitate.orange.ro/questions/2233512-ajutor-setare-port-forwarding-router-zte-mf283v

teacher_
#StarMember
Și eu am primit la abonamentul de net un modem portabil Huawei E5786 de care am foarte mare grija de câțiva ani și care se comporta foarte bine. Sunt interesat daca a apărut ceva nou in domeniul acestor modemuri portabile...

Vio73
#StarMember
E printre cele mai bune acel modem.