anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Despre anomaliile echipamentelor (de exemplu: televizor) și consumul de energie

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Am prezentat pe acest topic utilizarea dispozitivelor SMART în locuința proprie, cu avantaje și dezavantaje. Nu știu în ce măsură ați analizat  (sau dacă ați avut această ocazie / preocupare) pentru acest aspect (motiv pentru care încep să cred că NU e bine să știi/vezi prea multe). 😉

Problema în sine este referitoare la consumul de energie, în cazul de față: un televizor SMART. Nu e un model extra nou (are cam 7-8 ani), și nu a pus probleme din punct de vedere al consumului de energie electrică. Consumă în medie 45-50Wh în timpul funcționării, și <1Wh în standby. Totul OK (se poate vedea și în foto1). Dar de câteva zile, acest TV, subit, începe să aibă un consum în standby (cu o curbă de sarcină constantă și fără variații în timp) de 17Wh (dacă ar fi pe 24 de ore (o zi) 17x24= 408Wh - un consum enorm pentru un echipament în standby). De ce enorm? Pentru că ajunge la aproape jumătate din consumul unui frigider (atunci când nu este deschis sau supraîncărcat). NOT OK. De ce nu e ok? Pentru că în standby consumul nu ar trebui să depășească 15-20Wh într-o zi întreagă, iar până la 400Wh... e o diferență majoră, aproape că ar consuma cât în timpul funcționării. Ca să înțelegeți... vedeți cealaltă foto (foto2) cu consum constant când se dormea și TV-ul era doar în standby. 

Mențiune: monitorizarea este exclusivă pe TV, deci nu e cauzată de alte echipamente (alți consumatori). Idei? Păreri? Anomalii? Probleme de ... căldură? 🤣

Screenshot_20240715-113131_Tapo.jpg

Screenshot_20240715-113419_Tapo.jpg

23 Răspunsuri 23

Anonim
Neaplicabil

Contorul (fizic) de energie ce indică comparativ cu lunile trecute?🙂

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Contorul general indică un consum global al locuinței, iar la ordinul de mărime în kWh, când consumul unor echipamente precum frigider sau AC este crescut (”iarna nu-i ca vara”), 400-500Wh sunt nesemnificativi, comparativ cu 4-5kWh consumați zilnic de AC și 1-2kWh de frigider. 

delfinas
#StarMember

Cine masoara, o priza "inteligenta"?

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

La această întrebare nu pot răspunde decât cu aceiași întrebare: ”cine măsoară energia înregistrată de contorul imobilului și montat de către distribuitorul de energie electrică”? Ca să îțelegi, partea de măsurare este ”soft”, la fel ca la contoarele digitale.

Ca idee, prin resetare revine la comportament normal, dar după prima utilizare (pornire TV), modul de consum în standby revine la ....anomalie. Încep să cred că nu sunt atât de fiabile precum par.... aceste prize.

Si eu cred ca priza a luat-o un pic razna, poate de la caldura si masoara aiurea.

Anonim
Neaplicabil

Daca diferența de 10 - 15  kWh nu este sesizabila la sfârșit de lună atunci poți aștepta până la iarna.🙂

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Cu 10-15kWh lunar (140-160kWh anual) prefer să-i consum altfel, fiind de altfel cât 2 luni de energie electrică pierdută (consumată inutil). Deci mulțumesc, dar ”așteptarea” nu reprezintă o soluție, ci o plată crescută a unei facturi de energie electrică.

Anonim
Neaplicabil

Ai incercat aceste măsurători și pe un alt televizor?

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Da. Am montate pe mai multe echipamente din casă (chiar și la alt TV care deocamdată e ok) și până acum părea să fie normal (ca un consum în standby). 

Iarăși, ceea ce este ciudat NU priza consumă (deconectarea TV-ului din priză conduce priza pe ZERO consum înregistrat) ci faptul că se consumă atât de mult în standby: cum menționam, de peste 20 de ori mai mult decât ar fi normal.

Anonim
Neaplicabil

Realizează un schimb de prize și verifica cum se comporta.

Eu am impresia că știi deja răspunsul însă încerci să ne testezi.😁

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

În cel mai rău caz, dacă nu se va remedia de la sine, o voi reseta sau dacă nu montez o alta. Pe cele funcționale le păstrez unde sunt montate pentru o păstrare / înregistrare a unui istoric real. 

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

NU, dar speram în experiențe similare, idei și cauze de manifestare a unor astfel de anomalii și eventual soluții pentru evitare sau remediere.  Nu e test, dar recunosc, nu e o întrebare despre cât de albastru e cerul senin. Acest răspuns îl știam deja.

Și pentru că ai pomenit,  astfel de situații ar putea exista la fiecare, dar în lipsa unor măsurători și verificări periodice se ignoră fenomenul și se plătește oricât arată indexul contorului de energie. De aceea am și menționat: "ceea ce nu se știe nu ne afectează".

Punctual, am facut astfel de masuratori. Am ajuns la concluzia ca un Panasonic Toughbook avea un bug de firmware si, oprit fiind, consuma bateria - era un consum mic venit de la placa de wifi, parca. Dar acolo ma durea, voiam sa am zero consumatori pentru o durata de viata maxima a bateriei.

In rest, este scump sa imi instalez prize inteligente si sa masor energia consumata de fiecare aparat din casa. Investitia initiala nu se va amortiza, ba in plus am o problema cu prizele inteligente care se conecteaza la cloud. Nu vreau sa imi instalez spioni sau potentiale surse de DDoS in casa si nu am incredere in furnizorii de astfel de echipamente. Desigur, daca nu au nevoie de acces in cloud atunci suntem prieteni, dar... modelele alea sunt putine. Le pun intr-un wifi doar al lor, deconectat fizic de la internet.

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Am înțeles și este oarecum funny. Bineînțeles, nici un echipament nu este un ”perpetum mobile”, adică inclusiv contorul imobilului este consumator de energie, doar că aceasta este contorizată separat, pe un circuit de ”consum general”, care nu implică pe client, dar asta e altă poveste și nu vreau să fiu prea tehnic acolo unde nu interesează subiectul.

Bau-bau-ul din cloud e puțin cam exagerat. Aș înțelege dacă ai avea un dispozitiv de importanță strategică și inclusiv comunicat ca identitate. Dar când în spate poate fi conectat orice (ceea ce numai tu știi), și totul este doar o simplă verificare, până la ”DDoS”... cale lungă. Chiar aș fi curios să citesc despre ”prima priză care și-a luat un DDoS” :))

Pe de altă parte, echipamentele SCADA ale distribuitorilor de energie cum sunt conectate? bineînțeles, nu la un server chinezesc, dar modulul de comunicare este .... the same.