la 28-10-2022 09:03 AM - editat ultima oară la 08-11-2022 09:17 AM de DanielaH
Salut,
Ești gata pentru o nouă provocare?
De Halloween, ai șansa să câștigi o nouă colecție de badge-uri pe care le poți adăuga profilului tău personal.
În perioada 28 Octombrie - 4 Noiembrie, acordăm aceste badge-uri personalizate tuturor utilizatorilor care vor îndeplini următoarele condiții:
Iată și câteva lucruri interesante despre sărbătoarea de Halloween, care este celebrată de milioane de oameni cu costume, trick-or-treat sau petreceri tematice, dar puțini dintre ei cunosc originile acestei tradiții.
Sărbătoarea de Halloween își are rădăcinile în străvechea sărbătoare celtică Samhain (un cuvânt gaelic pronunțat „ȘAH-win”), o sărbătoare religioasă pentru a întâmpina recolta la sfârșitul verii, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a alunga fantomele. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca un moment de onorare a sfinților- All Saints’ Day sau Ziua tuturor Sfinților. Seara dinaintea Zilei Tuturor Sfinților a fost cunoscută sub numele de All Hallows Eve, iar mai târziu, Halloween.
Jack-o'-Lantern
Tradiția de a sculpta dovleci - așa numiții Jack-o'-Lanternes - își are originea în Irlanda. Se presupune că se bazează pe o legendă despre un bărbat pe nume Stingy Jack care l-a prins în capcană în mod repetat pe Diavol și l-a lăsat să plece doar cu condiția că Jack să nu meargă niciodată în Iad. Dar când Jack a murit, a aflat că nici în Rai nu era binevenit, așa că a fost forțat să rătăcească Pământul ca o fantomă pentru veșnicie. Diavolul i-a dat lui Jack un bulgăre de cărbune aprins într-un nap cioplit ca să-i lumineze drumul. Localnicii au început în cele din urmă să-și sculpteze fețe înfricoșătoare în propriii lor napi, deveniți dovleci ulterior, pentru a speria spiritele rele.
Negru și Portocaliu
Culorile tradiționale de Halloween, de negru și portocaliu, provin și ele de la festivalul celtic Samhain. Pentru celți, negrul reprezenta „moartea” verii, în timp ce portocaliul simbolizează sezonul recoltei de toamnă.
Trick or Treat
Există multe dezbateri cu privire la originea acestei tradiții. Una dintre variante, însă, susține că originea sărbătorii moderne americane este o sărbătoare germano-americană, “belsnickeling”, în care copiii se îmbrăcau în diverse costume și apoi îi chemau pe vecini să vadă dacă aceștia recunoșteau identitatea celor deghizați. În cazul în care nu erau descoperiți, copiii primeau recompense în mâncare și dulciuri.
Spor la badge-uit!
la 28-10-2022 09:36 AM
👻🎃
la 28-10-2022 11:37 AM
La noi mi se pare inca destul de controversata aceasta sarbatoare, fiind si destul de comerciala, iar unii tind sa duca la extrem si sa conteste tot ce tine de Halloween si uita ca si atunci cand eram mici se sculptau dovleci fara a sarbatori Halloween. Ca sa nu mai spun de alte traditii autohtone din aceasta perioada, de exemplu Luminatia care se sarbatoreste de 1 noiembrie in Ardeal si se merge in cimitir unde se pun flori si se aprind lumanari, dar uneori se impart si dulciuri celor mici, necostumati ce e drept.
In acelasi timp copiii abia asteapta sa se costumeze (nu trebuie sa fie neaparat ceva monstruos), daca se poate sa se intalneasca si cu alti copii costumati si sa sculpteze dovleci.
Anul trecut s-au distrat decupand bucati de hartie alba in forma de fantome, pe care au desenat cu marker negru diverse figuri fantomatice, mai vesele sau fioroase, inspirati de emoji, si pe care le-au prins cu magneti de usa.
PS Acum imi dau seama de username-ul pe care il am aici, in ton cu sarbatoarea prezentata :))
la 28-10-2022 12:11 PM
De acord cu tine. Cand ai spus "comercial" cred ca se intelege si de ce se bucura de atata popularitate. Nu stiam de Luminatia. 🙂 Multumesc.
la 28-10-2022 12:15 PM
Daca tot vorbim de zona religioasa, oltenii merg de inviere la Cimitir (cred ca sunt singurii care merg traditional). Este de inteles la sate (motive evidente: biserica este, de obicei, langa cimitir), dar traditia este tinuta si in orase.
Tot legat de Halloween, tin minte ca in anii "90 se tineau ceva petreceri tematice, dar cred ca aveau rol mai mult de marketing.
la 28-10-2022 02:12 PM
Mersi frumos, Nicky! Nu stiam toate chestiile astea! 🙂
28-10-2022 05:11 PM - editat 28-10-2022 05:13 PM
Salutare!
Nici eu nu știam și nici nu mă dau în vânt după prea multe chestii de genul, dar dacă am intrat în hora asta, trebuie să jucăm! Eu am dat și like-rile corespunzătoare colegilor, ca să fie de Halloween.
Mulțumesc!
30-10-2022 09:57 AM - editat 30-10-2022 10:05 AM
Salut!
Eu nu ma înghesui la sărbătorile împrumutate.. Avem destule tradiții pe care am putea sa le sărbătorim, sa le facem cunoscute, dar, nah.. se pare ca mulți prefera copiatul..
P.S. pentru ca in noul format se readuc în fata topicuri de pe vremea când se potcovea puricele, eu nu am văzut acest topic.. mi s-ar părea mai ok, ultimele topicuri chiar sa fie ultimele sa nu mai fie umbrite de cele vechi.. parerea mea, dar, dacă sistemul asta are mai mulți fani, aia e.. desi, avand in vedere numărul mic de răspunsuri la acest topic, as zice ca le-a scăpat si altora.. sau, cum spuneau alți colegi, o notificare pentru topicurile noi postate.. pentru ca pana nu raspuzi la el nu primești notificari si daca nu-l vezi, n-ai cum sa răspunzi..
Si app, 3 soluții intr-o saptamana?!.. pff 🙄
Pardon.. minim 3 😁😈
Buhuhuu..
30-10-2022 10:16 AM - editat 30-10-2022 10:17 AM
30-10-2022 04:33 PM - editat 30-10-2022 04:35 PM
Mulțumesc, Radu..
Oricum, consider ca asta at trebui sa fie setarea implicită.. în functie de data postatii..
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor