Mda...nu stiu. Poate sunt eu paranoic, dar nu-mi suna prea bine. Am tot vazut incercari de genul asta de frauda in ultima vreme. De-aia sunt atat de sceptic. O cunostinta de-a mea era cat pe ce sa fie furata de cateva sute de lei pe OLX printr-un site de phishing. Asa ca...stii cum se zice, sufli si in iaurt. :)) Ca idee generala, IBAN-ul e destul de "safe" de dat. Dar sunt alte chestii care imi ridica semne de intrebare.
Plus ca, din nou, nu ar avea nevoie de nimic din partea ta. Ai achitat online, deci au deja pe ce sa faca stornare, in caz de ceva. Si nu ar avea de ce sa te intrebe de numarul de comanda. Ar trebui sa-l stie deja, pentru ca pentru comanda aia te-au sunat in primul rand!
De asemenea, unde anume ar trebui sa trimiti datele respective? Ai o adresa de mail sau ceva? Daca da, uita-te la domeniul adresei respective de mail (partea de dupa @). Ar trebui sa fie ceva de genul @orange.com. Nimic gen @orange-shop123.info, @orng.ro, @oringi.ro sau mai stiu eu ce combinatie. Mare atentie la domeniu. Si vezi sa fie domeniul legitim, nu "numele" de afisat.
Diferenta este urmatoarea:
poti avea o adresa de mail cu numele de forma "prenume.nume@orange.com" (care altfel ar putea fi legitima), dar in spate, adresa efectiva sa fie de fapt "123awew4eqwasdasn4323@scamrightnow.tech". In functie de clientul de mail folosit, poti sa vezi care e de fapt adresa de mail catre care se trimite acel mesaj.
Client Orange