anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Amintiri din începuturile internetului: dial-up, BNC, hub-uri și calculatoare vechi

Radutuby
#StarMember

Salutare, dragi colegi de forum!

Deschid acest thread în speranța că mai sunt printre voi unii care au trăit, la fel ca mine, poate cei mai frumoși ani ai evoluției tehnologiei, ai calculatoarelor și, mai ales, ai conexiunilor la internet. Astăzi, acestea au ajuns la un nivel la care, în urmă cu aproximativ 27 de ani, nici măcar nu visam.

Prin 1999, conexiunea dial-up începea să devină tot mai populară în România. Tot în acea perioadă am început să îmi construiesc prima rețea de calculatoare în bloc.

Pe atunci locuiam în Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, lângă „Șapca lui Ceaușescu”, în blocul V17. Fără prea mult know-how, pentru că nu știam foarte multe despre rețele, am construit prima rețea între patru calculatoare folosind cablu coaxial și plăci de rețea cu mufe BNC.

Rețeaua funcționa fără adrese IP, folosind protocolul IPX/SPX, iar între calculatoare aveam o conexiune de 10 Mbps. Legăturile erau realizate în serie, iar la capetele rețelei foloseam acele celebre mufe cu terminatoare de 50 ohmi.

Inspirația pentru construirea rețelei am găsit-o, dacă vă vine să credeți, la Armată. La acea vreme am fost în vizită la mama mea, care era cadru militar, și acolo am văzut cum era realizată o astfel de rețea. Toată informația pe care am reușit să o aflu mi-am notat-o într-un caiet, pentru ca mai târziu să pot reproduce ceea ce văzusem.

Și așa am făcut. Am construit rețeaua, iar eu și câțiva prieteni, cam de aceeași vârstă, aveam în sfârșit propria noastră rețea locală. Ne puteam juca împreună și puteam face foarte ușor schimb de fișiere.

Unul dintre jocurile pe care le jucam era Transport Tycoon și, dacă nu mă înșel, parcă aveam și o versiune de Age of Empires, deși nu mai sunt sigur. Au trecut ceva ani de atunci. 🙂

La un moment dat ne-am dat însă seama că ne lipsește ceva... 😄

Conexiunea la internet!

Mama avea deja, la Armată, un modem US Robotics cu o conexiune de 14,4 kbps și eram pur și simplu uimit de ceea ce însemna accesul la internet în acea perioadă. Așa că nu am stat prea mult pe gânduri și, după multe căutări și drumuri, am reușit să îmi cumpăr un modem de 56,6 kbps, pe care l-am achiziționat, dacă bine îmi amintesc, de la Flamingo Computers din Mărăști.

Intenția era să folosim acea conexiune pentru toate calculatoarele din rețeaua noastră.

Pentru că, evident, pe vremea aceea nu aveam un router, am cumpărat un calculator second-hand — dacă memoria nu mă înșală, un Pentium MMX la 166 MHz — pe care am instalat o versiune de Windows 2000 (sper să nu greșesc) și pe care l-am transformat într-un fel de server de internet pentru întreaga rețea.

După anul 2002 am reușit, în sfârșit, să scăpăm de dial-up, când compania Astral a început să ofere servicii bazate pe tehnologia DOCSIS în România. Am reușit să achiziționăm un abonament de 128 kbps, pe care ulterior l-am mărit la 1 Mbps.

Odată cu această schimbare, am început să extindem și rețeaua. Am renunțat la cablul coaxial și am trecut la cablu UTP. În loc de switch-uri, la început foloseam hub-uri, iar rețeaua se bloca destul de frecvent din cauza lor. Mai târziu, când am început să avem acces la switch-uri, o mare parte dintre problemele acestea au dispărut.

În câțiva ani, ceea ce începuse ca o mică rețea între patru prieteni a ajuns să aibă câteva sute de abonați. Privind în urmă, este incredibil cât de repede au evoluat lucrurile.

Tot în acea perioadă am crescut și noi, odată cu tehnologia: mIRC, Hi5, BorgChat, DC++, Winamp și multe altele. Fiecare dintre ele face parte, într-un fel sau altul, din amintirile unei generații care a prins începuturile internetului adevărat în România.

Când mă gândesc acum la toate acestea, îmi dau seama cât de mult s-au schimbat lucrurile. De la modemurile care făceau acele sunete inconfundabile la conectare, de la 14,4 sau 56,6 kbps, cabluri coaxiale și mufe BNC, până la conexiunile de astăzi, de sute de Mbps sau chiar câțiva Gbps.

Și totuși, parcă perioada aceea avea un farmec aparte. Totul era nou, totul trebuia descoperit și, de multe ori, învățam singuri cum să facem lucrurile. Nu existau tutoriale YouTube pentru orice problemă, nu aveam ChatGPT și nici forumurile nu aveau răspuns la toate întrebările. 😄

Dacă mai sunt printre voi cei care își amintesc acele vremuri, mi-ar face mare plăcere să vă citesc poveștile. Cum v-ați construit primele rețele? Ce calculatoare aveați? Ce jocuri jucați în rețea? Ce viteze de internet aveați? Ce ISP-uri foloseați? Vă mai amintiți de primele modemuri, de mIRC, DC++, hub-uri, FTP-uri, Winamp, Hi5 și toate celelalte lucruri care ne-au definit începuturile pe internet?

Dacă mai aveți și fotografii, capturi de ecran, reclame, reviste sau orice alte materiale din acea perioadă, vă rog să le împărtășiți cu noi.

Ar fi frumos să reconstruim împreună, din amintiri și imagini, perioada aceea de început a internetului românesc.

Mulțumesc și abia aștept să citesc poveștile voastre! 🙂2026-09-24_14h06_18.png2026-09-24_14h06_31.png2026-09-24_14h06_46.png2026-09-24_14h06_59.png2026-09-24_14h07_22.png

2026-09-24_14h06_00.png

<> Where light can travel, communication knows no boundaries.<>
17 Răspunsuri 17

Radutuby
#StarMember

Printre altele, îmi amintesc ce aventură frumoasă era instalarea unui Windows, și aici mă refer la Windows 95, pe care îl pregăteam în arhive perfect împărțite din Total Commander, pe care ulterior le scriam pe multiple dischete de 1.44 MB, iar din păcate mai erau situații când una din dischete avea date corupte sau, din ceva motive, nu putea fi citită și trebuia să o iau de la capăt cu instalarea. Aici, mai târziu, am făcut rost de o unitate CD și de un Windows 95 împrumutat. Copia era originală!

CD-ROM teac de 2X 😄

14096.jpg

Nu mai stiu daca e 95 sau 98, dar sigur mai retin serialul care incepe cu FCKGW-............

😆😆😆 Toată lumea avea același Windows copiat cât juma de populația țării „FCKGW-RHQQ2-xxxx xxxx xxxx🤣🤣🤣

Catalin_P
Explorator

Am inceput cu dial-up de la Xnet (actualul Vodafone) unde trebuia sa te conectezi dupa 22:00 dar nu mai tarziu de 22:03 ca apoi suna ocupat. Daca trageai un MP3 cu 6 KB/s era sarbatoare. Cand luai o melodie in 15 minute era bine. As mentiona aici si descarcarea de MP3-uri de pe canalele de mIRC. Nu existau unitati de stocare USB, CD, DVD, etc. Copiam jocuri in arhive RAR pe dischete de 1.44 MB sau pur si simplu scoteam HDD-uri din calculator si il instalam la altcineva. Tin minte ca am luat un joc de un prieten, parca ca Star Wars Racer pe 16 dischete. Ultima discheta mi-a data CRC error asa ca tot efortul a fost in zadar.  Apoi incepuse sa apara Ethernetul, cam orice placa de baza noua avea port de retea, oricum incepusa sa apara si placile Ethernet pe PCI. Mergeam cu tot cu unitate si monitor la cate un prieten acasa si facem un fel de Lan Party cu NFS Porsche si Doom in retea. Ulterior au inceput sa apare unitatile CD-ROM si era plina piata la taraba cu CD-uri cu compilatii de jocuri, MP3-uri si filme XXX. Dupa aparitia CD-ROM-ului au inceput sa apara placile video cu accelerator grafic. Tin minte ca am cumparat de la cineva o placa S3 cu 16 MB memorie, apoi GeForce 265, GeForce 3, etc. Mentionez si placile de sunet dedicate, cine a dat macar un chef in liceu cu combina audio conectata prin AUX la un Sound Blaster Pro. Prima data m-am conectat la retea de cartier cand am venit la facultate, trageam maxim cu 200 Kb/s din Internet de pe DC, mi se parea asa cum pare azi Iphone-ul pliabil :). Apoi hub-urile DC si share-ul local din caminele din Regie unde gaseai tot ce avea omul prin calculatoare, de la muzica la poze personale, etc. Ulterior au explodat retelele de cartier conectate la Internet si nu te mai tinea in loc decat lipsa de vointa si curiozitate.  

Doamne, ce chin era după ora 22:00 pe rețeaua Romtelecom...😁 Sunetul ăla de conectare mi-a rămas întipărit în minte pe viață. Legat de plăcile video, cine avea placă video dedicată era boier. Eu, mai târziu, am reușit să îmi cumpăr o placă video second-hand pe un sistem AMD K6 cu 32 MB RAM. Placa video era un Matrox G200 cu 4 sau 8 MB memorie video... o praștie dacă mă întrebi de performanțe, dar tot era mai bine decât nimic. Bogații aveau Voodoo Banshee 3dfx...🤣

3DFX cu racire activa. Aveam procesor Cyrix x86MII (MMX). Pe vremea aia nu aparuse AMD si pe acelasi slot rulau si procesoare Intel si Cyrix.

Vai, socket 7, clasicul socket 7. AMD a apărut mai târziu și a mers mai departe pe platforma asta clasică, căreia i-au zis Super Socket 7, până la apariția procesoarelor Athlon și Duron.

Suntem un fel de dinozauri pentru tinerii din ziua de azi. Nu vreau sa vorbesc ca un batrin, am doar 40 si un pic, fiimea e clasa a 6-a. Tinerii din ziua de azi nu mai au entuziasmul si dorinta de cunoastere din perioada noastra. Eu un clasa a 5-a i-am convins pe ai mei sa imi cumpere un CD-ROM la calculator, iar peste un an in clasa a 6-a m-am rugat cateva luni de ei sa imi cumpere un HDD de 10 GB ca incepusem "contrabanda" cu CD-uri si nu mai aveam spatiu de stocare.

Păi da, pentru că noi am prins și perioada în care nu aveam mai nimic, iar tehnologia era mult mai puțin accesibilă. Când am descoperit-o, entuziasmul a fost ieșit din comun pentru mulți dintre noi. Din fericire, nu reușeam să ne plictisim atât de repede de lucrurile noi, poate și pentru că fiecare noutate ni se părea ceva extraordinar. La fel este și băiatul meu. Cred că pentru generația lor schimbările nu mai sunt la fel de spectaculoase, pentru că au crescut direct cu tehnologia și pentru ei multe dintre lucrurile care nouă ni se păreau uimitoare sunt pur și simplu normale. 🙂

Legat de hard disk-urile purtate la prieteni, mai ții minte că, pe lângă faptul că foloseau cabluri ATA sau PATA, aveau și niște jumperi pe care trebuia să îi configurezi ca master sau slave când îl conectai în alt calculator? Cât efort pentru copiat date! Mai tragic era când începeau să aibă bad-uri de la atâtea scrieri sau șocuri. Așa, ca fapt divers, primul meu HDD avea 650 MB.😆

Normal ca aveau BAD-uri, il scoteam la 2 zile din calculator, il bagam in buzunar si plecam cu bicicleta la prieteni sa schimbam fisiere, iti dai seama cate socuri lua. Primul meu PC avea buton de Turbo, Windows 3.1. Facea boot in DOS si trebuia sa scrii win.exe sa intri in Windows. Fix ca in poza asta era, doar ca nu aveam Floppy B.

Daaa,  😊 butonul de overlook avea mama un 486 dx2  la serviciu cu frecventa stock parca de 33 mhz si cu turbo 66?

Wow, eu nu am apucat dischetele de 5,25 inchi, știam de ele că arătau ca un disc de carton. .

Am cautat putin pe internet poze similare cu unul din PC-urile mele si l-am găsit pe unul din ele....IBM 330...😅. Parcă asta aveau și un miros specific... 

Configurația avută P1 75 MHZ 8 MB RAM 650 MB HDD...

14100.jpg

14102.png