anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Statistica ANCOM piața telecomunicatii din România pentru anul 2019

FaraUnID
Campion certificat

„O veste buna din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a vazut, de altfel, și pe parcursul starii de urgența care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibra optica, au susținut cu succes cererea excepționala de trafic. Nicicând în istorie rețelele de comunicații electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcționarii societații noastre, a nevoilor noastre sociale, educaționale, economice sau de alta natura, ca în aceste ultime doua luni – sa folosim Ziua Comunicațiilor pentru a le mulțumi și a-i felicita pe cei care au facut posibil acest lucru, de-a lungul timpului” a declarat președintele ANCOM, Sorin GRINDEANU, cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor, sarbatorita în fiecare an pe data de 17 mai. Infografic aici.

 

Iata câteva dintre cele mai relevante informații cuprinse în raport:

 

1. INTERNET FIX

 • 5,3 milioane de conexiuni la internet fix la sfârșitul anului 2019 (+4% evoluție anuala), dintre care 3,9 milioane, adica 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteza.
 • Traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/luna, cu 14% mai mult fața de anul precedent.
 • Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodarii a fost de 64% la nivel național în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar în mediul rural de 49%.
 • În funcție de numarul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2019, RCS&RDS avea o cota de piața de 53%, Grupul Telekom 21%, ceilalți furnizori însumând 26%.

 

2. INTERNET MOBIL

 • 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creștere anuala), reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din țara noastra.
 • Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/luna, cu 41% mai mult fața de anul precedent.
 • În funcție de numarul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2019, Orange avea o cota de piața de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.

 

3. TELEFONIE MOBILA si FIXA

 • 22,7 milioane de cartele SIM active de telefonie mobila, dintre care 58% pe baza de abonament și 42% pe baza de cartele preplatite.
 • Traficul mediu de telefonie mobila efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 44 minute/luna, respectiv de 44 SMS-uri/luna; nivelurile sunt în ușoara scadere, pe fondul creșterii utilizarii aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale.
 • În funcție de numarul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2019, Orange avea o cota de piața de 39%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 31%.
 • Telefonia fixa continua sa scada: 8 minute/luna reprezinta traficul mediu efectuat de un locuitor de pe telefonul fix, în scadere anuala cu 17%.
 • În funcție de numarul de abonați la telefonie fixa de la sfârșitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cota de piața de 40%, RCS&RDS 35%, ceilalți furnizori însumând 25%.

 

4. TELEVIZIUNE

 • 7,6 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,4 milioane erau abonamente prin cablu.
 • În funcție de numarul de abonați de la sfârșitul anului 2019, RCS&RDS avea o cota de piața de 53%, Grupul Telekom 17%, ceilalți furnizori însumând 30%.

 

5. VENITURI DIN SECTORUL TELECOM

 • Veniturile din sectorul telecom au crescut cu 3% în anul 2019, ajungând la 16,5 miliarde de lei, adica 3,5 miliarde de euro.
 • Segmentul de telefonie mobila a generat 39% din totalul veniturilor din piața, segmentul de internet fix și mobil a generat 30%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 17%.
 • În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 71 lei per locuitor.
 • În funcție de veniturile obținute în 2019, Orange avea o cota de piața de 26%, Grupul Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.

 

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

 

Sursa - https://www.ancom.ro/statistici-ancom-trei-sferturi-dintr...

2 Răspunsuri 2

Jay
Campion certificat
Foarte detaliat raportul ANCOM.. Suntem dependenti de conexiuni.. din cele umane, mai putin.. :) Si cred ca, acum, cand s-a vazut ca se poate, nu se va reveni exact la ce a fost inainte.. La mine, telefonul fix, e piesa de mobilier de multi ani..

Vio73
#StarMember
Îl citisem. Ce mi se pare relevant este că, Orange avea la finele anului trecut o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, iar restul 31%, în funcție de conexiunile active de internet mobil, ceea ce arată că Orange este lider incontestabil în continuare, pe acest segment, la mare distanță de ceilalți. Mulțumim de prezentare!