anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

ANCOM consulta public editia actualizata a Tabelului national de atribuire a benzilor de frecven...

adrian87n
Cunoscător
adrian87n_8-1691581363537.png

 


Comunicat de presa
Data: 03.08.2023

ANCOM consulta public editia actualizata a Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio

ANCOM a publicat astazi spre consultare proiectul de decizie privind aprobarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio (TNABF). TNABF este un instrument esential de management al spectrului radio, iar normele internationale pe care se bazeaza acesta, aflate in continua actualizare ori adaptare ca urmare a progresului tehnologic si a avansurilor inovative in acest domeniu foarte dinamic al comunicatiilor electronice, fac ca aceasta reglementare tehnica sa fie in permanenta ajustare.

Modificari propuse

Proiectul de decizie lansat in consultare publica are ca obiectiv aprobarea TNABF in temeiul actului normativ ce reglementeaza domeniul comunicatiilor electronice, anume Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, proiectul urmareste si implementarea unor reglementari tehnice internationale si europene.

In elaborarea proiectului de modificare a TNABF, ANCOM a tinut seama de prevederile in vigoare ale Regulamentului Radiocomunicatiilor al UIT – editia 2020, care include deciziile ultimei Conferinte mondiale de radiocomunicatii (desfasurata in anul 2019), de deciziile Comisiei Europene (CE/UE) si ale Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT/ECC) privind conditiile tehnice armonizate de utilizare a unor benzi de frecvente pentru diferite sisteme si aplicatii radio si de recomandarile CEPT/ECC aparute ulterior adoptarii TNABF in vigoare, precum si de Raportul ERC 25 – Tabelul comun european al atribuirilor de benzi de frecvente si al aplicatiilor in gama de frecvente cuprinsa intre 8,3 kHz si 3000 GHz (Tabelul ECA - European Common Allocations Table), editia actualizata la data de 10 martie 2023.

Astfel, in conformitate cu reglementarile internationale si europene aparute in perioada trecuta de la ultima revizuire a TNABF, au fost operate modificari ale informatiilor cuprinse in mai multe benzi de frecvente.

Un exemplu este introducerea in banda 5925 – 6425 MHz a Deciziei de punere in aplicare a Comisiei (UE) 2021/1067 din 17 iunie 2021 privind utilizarea armonizata a spectrului radio din banda de frecvente 5945-6425 MHz pentru instalarea sistemelor de acces pe suport radio, inclusiv a retelelor locale cu acces pe suport radio (WAS/RLAN), precum si a Deciziei ECC/DEC/(20)01 privind utilizarea armonizata a benzii de frecvente 5945-6425 MHz pentru sisteme de acces pe suport radio, inclusiv retele radio locale (WAS/RLAN) si actualizarea corespunzatoare a coloanei Aplicatii posibile prin introducerea aplicatiei WAS/RLAN.

TNABF va fi aprobat prin decizie a presedintelui ANCOM, cu avizul conform al Comisiei Interdepartamentale pentru Radiocomunicatii.

Procesul de consultare publica

Proiectul deciziei Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii privind aprobarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 01.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

 

Persoana de contact:  Anca Gabriela CALIN,  Sef serviciu Comunicare, tel. 0372.845.414

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei si inovatiei pe pietele comunicatiilor electronice si serviciilor postale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotatie si resurse tehnice asociate), incurajarea investitiilor eficiente in retele si infrastructuri si promovarea conectivitatii ultra-rapide. 

Daca doriti sa nu mai primiti informatii sau comunicate de presa din partea ANCOM, va rugam sa trimiteti un e-mail cu subiectul: "dezabonare" la adresa pr@ancom.ro.

_________________________________________________________________________________________________

Adresa: Str. Delea Noua nr. 2, Telefon: + 40 372 845 417, E-mail: pr@ancom.ro, Web: www.ancom.rowww.portabilitate.rowww.netograf.ro

 

 

3 Răspunsuri 3

adrian87n
Cunoscător

din comunicatul de mai sus, unul din aspectele importante de retinut este :

Procesul de consultare publica

Proiectul deciziei Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii privind aprobarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente radio poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 01.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

adrian87n
Cunoscător

eu am ales sa fac o sesizare /sugestie de imbunatatire.. daca si voi aveti ....

adrian87n_0-1691583145326.png

 

adrian87n
Cunoscător
COMUNICAT DE PRESĂ - 18.08.2023
 
ANCOM prelungește consultările publice pentru actualizarea reglementărilor privind securitatea rețelelor și serviciilor și a TNABF
 
Procesele de consultare publică privind „Proiectul de decizie privind securitatea rețelelor publice de comunicații electronice și a serviciilor de comunicații electronice destinate publicului” și „Proiectul de decizie privind
aprobarea Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio” se vor
extinde până la data de 8 septembrie 2023, respectiv 15 septembrie 2023, ca
urmare a solicitării părților interesate.
Autoritatea a lansat în consultare publică cele două proiecte de decizie în data de 1
august 2023, respectiv în data de 3 august 2023. ANCOM extinde perioada de consultare
publică pentru Proiectul de decizie privind securitatea rețelelor publice de comunicații
electronice și a serviciilor de comunicații electronice destinate publicului până la data de
8 septembrie 2023, iar pentru Proiectul de decizie privind aprobarea Tabelului național
de atribuire a benzilor de frecvențe radio până la data de 15 septembrie 2023.
Cele două proiecte de decizie pot " consultate aici. Persoanele interesate sunt invitate să
formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 08.09.2023, respectiv
până la data de 15.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2,
sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor
regionale ale Autorității. Observațiile pot " transmise și prin fax la numărul +40 372 845
402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.
 
ANCOM este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei si
inovatiei pe pietele comunicatiilor electronice si serviciilor postale,administrarea pro-competitiva a
resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotatie si resurse tehnice asociate),incurajarea investitiilor
e%ciente in retele si infrastructuri sipromovarea conectivitatii ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre
activitatea ANCOM vizitati www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza
calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a
localitatilor, drumurilor nationale si judetene din Romania,accesati www.aisemnal.ro .
Persoana de contact: Anca Gabriela CALIN, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.414
 
Cele doua proiecte de decizie pot fi consultate aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 08.09.2023, respectiv pana la data de 15.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.
 

Adresa: Str. Delea Noua nr. 2, Telefon: + 40 372 845 417, E-mail: pr@ancom.ro, Web: www.ancom.rowww.portabilitate.rowww.netograf.ro