anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Studiu ANCOM: Ce stiu si ce nu stiu cetatenii despre radiatiile electromagnetice (EMF) si despre 5G

FaraUnID
Campion certificat

„În contextul creșterii interesului acordat noilor tehnologii și radiațiilor electromagnetice, am realizat un studiu pentru a afla gradul de informare și percepțiile cetățenilor față de aceste subiecte.

Am aflat, printre altele, că doar un sfert știu că nivelul radiațiilor este măsurat permanent în România. În plus, 55% dintre cei care au auzit de tehnologia 5G apreciază că probabil o vor utiliza în următorii 2-3 ani, astfel că lansăm astăzi pagina web 5G pe înțelesul tuturor pentru a le oferi celor interesați informații obiective și verificate despre noua tehnologie mobilă”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM, în cadrul unui workshop.

 

Poziționarea față de tehnologie și EMF

În timp ce 37% dintre respondenții studiului ANCOM se declară pasionați de tehnologie, 14% sunt tehnofobi, iar 49% se poziționează neutru față de aceasta. Respondenții au identificat telefoanele mobile, antenele de telefonie mobilă și liniile electrice de înaltă tensiune drept principalele surse de radiații electromagnetice (EMF). Aceștia au indicat vitezele tot mai mari de internet, apariția 5G și pandemia de coronavirus drept motivele principale ale preocupării lor față de radiații.

Totodată, studiul a arătat că, în România, principalele surse de informare cu privire la efectele posibile ale radiațiilor sunt televizorul sau radioul (64%), diverse pagini de internet (54%) și discuțiile cu familia sau prietenii (40%) sau rețelele sociale (39%).

 

5G pe înțelesul tuturor

„Studiul a arătat, de asemenea, că notorietatea 5G a ajuns la 62%, dar și că 48% dintre respondenți consideră că rețelele 5G radiază semnificativ mai mult decât 4G, deși cei mai mulți cunosc că tehnologia 5G folosește frecvențe deja utilizate în prezent pentru comunicații. Și la puteri chiar mai mici, după cum arată standardele și măsurătorile noastre.

Mai interesant, peste 60% dintre cei care au auzit de 5G sunt îngrijorați de răspândirea știrilor false cu privire la noua tehnologie mobilă.” Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.

Măsurarea radiațiilor electromagnetice (EMF)

Potrivit studiului ANCOM, 55% dintre români nu știu că nivelul radiațiilor de câmp electromagnetic este măsurat permanent în România, de peste 10 ani.

 

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic generat de stațiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV şi de telefonie mobilă (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de către alte stații de radiocomunicații utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicații electronice.

Cei 150 de senzori ficși de monitorizare ANCOM sunt amplasați în București și alte 103 localităţi din țară, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Senzorii funcționează permanent, transmițând rezultatele măsurătorilor către platforma http://www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore, afișate sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile în peste 2.400 de puncte de măsură, ale căror rezultate sunt accesibile aici.

 

Rezultatele măsurătorilor efectuate de peste 10 ani de ANCOM cu cele două tipuri de sisteme (echipamente) arată că emisiile din România se situează cu mult sub limitele maxime stabilite la nivel național și european.

 

Studiul realizat pentru ANCOM este disponibil integral aici https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/files/220_ro

Pagina 5G pe înțelesul tuturor - https://infocentru.ancom.ro/category/5g/

 

Sursa https://www.ancom.ro/-studiu-ancom-ce-537tiu-537i-ce-nu-5...

 

0 Răspunsuri 0