16-09-2025 10:04 PM - editat 21-09-2025 04:53 PM
Salutare!
Am decis sa testez puțin Serviciul Chat messages oferit Orange clienților ce dispun de telefoane android compatibile.
Acest serviciu folosește standardul Rich Communication Services (RCS), permițând funcționalități avansate, similare cu cele din aplicațiile de mesagerie populare (WhatsApp, Messenger), dar direct prin intermediul aplicației de mesaje Google Messages folosind datele mobile sau o conexiune wifi
Am testat acest serviciu folosind telefoane Xiaomi cu sistem de operare android HyperOS. Pentru a testa serviciul a trebuit sa instalez aplicația Google Messages din magazin play. De menționat că telefoanele mele Xiaomi au propria aplicație de mesagerie nativa fapt pentru care a trebuit sa setez aplicația Google Messages ca aplicație implicita pentru SMS/mesaje.
Setarea aplicației Google Messages ca aplicație prestabilită pentru mesaje se face foarte ușor. Odată deschisă aplicația ni se va solicita sa acordam permisiunea aplicației de a deveni implicita pentru sms-uri.
Activarea/dezactivarea chat messages se poate face astfel: accesam aplicația Google Messages - apăsăm iconiță cont Google - setări mesaje - generale - Chat RCS - activam bifa chaturi RCS
De reținut:
Dacă atât expeditorul, cât și destinatarul au activat serviciul Chat RCS, acest lucru este vizibil prin eticheta conversației, unde va apărea mențiunea Chat RCS
In caz contrar va apărea ca în imaginea de mai jos
Ce poți face cu Chat Messages:
Am trimis între dispozitive câteva videoclipuri si fișiere și nu am întâmpinat probleme totul decurgând rapid. Pentru fișiere exista o limita de 105 MB. Fișierele mai mari nu pot fi trimise.
Contactele pot fi trimise direct din agenda atât ca text cat și in format fișier ceea ce permite salvarea contactelor direct in agenda. Am testat trimiterea in format fișier a unui contact și pot să confirm că totul a funcționat fără probleme.
Locația este transmisă sub forma unui link ce ne trimite către aplicația Maps de la Google. Poate fi selectată locația curenta sau o altă locație dorita.
Exista posibilitatea programării trimiterii mesajelor însă va trebui sa existe o conexiune la net permanenta.
Menționez că în timpul testării nu am înregistrat costuri suplimentare, iar trecerea de la mesajele clasice la cele RCS nu sa făcut automat ci doar manual la cererea mea.
Ca și concluzie, Chat Messages (Chat RCS) oferă funcții foarte asemănătoare cu cele ale WhatsApp: mesaje lungi, fișiere multimedia, confirmări de citire, conversații de grup, partajare de locație sau contacte.
Prezintă un mare avantaj pentru cei ce nu doresc sa instaleze aplicații suplimentare. Google Messages venind ca și aplicație nativa pe majoritatea dispozitivelor android.
Din păcate, acest serviciu este mai puțin cunoscut, iar majoritatea cunostintelor folosesc WhatsApp, care este mult mai popular.
Voi încerca să-i influențez pe cei pe care iî contactez folosind această aplicație în loc de WhatsApp. Am observat că mulți dintre ei au activat acest serviciu însă nu îl folosec.
la 16-09-2025 10:58 PM
Salutare!
Foarte bună prezentarea. RCS nu prea e cunoscut de cei mai în vârstă, probabil, din cauza faptului ca au folosit telefoane cu butoane și, la trecerea la telefon inteligent, probabil au fost învățați cu Whatsapp, Viber Messanger, etc (fiind, practic, conversații gratuite pentru cei cu copii în afara țării).
Evident, cei care sunt mai bine ancorați cu tehnologia, nu cred ca e un secret.
la 16-09-2025 11:14 PM
Bănuiesc că pentru ei ar putea exista acea temere de a nu genera costuri suplimentare.
la 16-09-2025 11:20 PM
Fix la asta m-am gândit. Cred ca era o reclamă în urmă cu vreo 10 ani (poate mai mult) când băiatul își sună mama și, la un moment dat, mama ii zice băiatului ceva de genul "hai să ne mai auzim și altă dată, să nu consumi". Asta apropos de perioada când minutele erau limitate inclusiv na
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor