anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Review: serviciul Chat Messages oferit de Orange

MihaiC99
Campion

Salutare!

Am decis sa testez puțin Serviciul Chat messages oferit Orange clienților ce dispun de telefoane android compatibile.

Acest serviciu folosește standardul Rich Communication Services (RCS), permițând funcționalități avansate, similare cu cele din aplicațiile de mesagerie populare (WhatsApp, Messenger), dar direct prin intermediul aplicației de mesaje  Google Messages folosind datele mobile sau o conexiune wifi

Am testat acest serviciu folosind telefoane Xiaomi cu sistem de operare android HyperOS. Pentru a testa serviciul a trebuit sa instalez aplicația Google Messages  din magazin play. De menționat că telefoanele mele Xiaomi au propria aplicație de mesagerie nativa fapt pentru care a trebuit sa setez aplicația Google Messages ca aplicație implicita pentru SMS/mesaje.

Setarea aplicației Google Messages ca aplicație prestabilită pentru mesaje se face foarte ușor. Odată deschisă aplicația ni se va solicita sa acordam permisiunea aplicației de a deveni implicita pentru sms-uri.

4149.jpg

4151.jpg

Activarea/dezactivarea chat messages se poate face astfel: accesam aplicația Google Messages - apăsăm iconiță cont Google - setări mesaje - generale - Chat RCS - activam bifa chaturi RCS

3868.jpg

De reținut:

1. Pentru a trimite un mesaj Chat RCS, atât cel care trimite, cât și cel care primeste mesajul trebuie să aibă un telefon compatibil și să aibe serviciul activat. 
  2. Serviciul de activează automat
  3. Dacă persoana căreia îi scrii nu are serviciul de Chat Messages activat sau nu este conectată la internet, telefonul tău va detecta automat acest lucru vei putea trimite mesajul ca un SMS sau MMS standard.
  4. Funcționarea serviciului necesită o conexiune de date (mobilă sau Wi-Fi). Traficul de date mobil este consumat din resursele incluse în planul tarifar; dacă acestea lipsesc, se aplică tarifele standard de internet.

Dacă atât expeditorul, cât și destinatarul au activat serviciul Chat RCS, acest lucru este vizibil prin eticheta conversației, unde va apărea mențiunea Chat RCS

3881.jpg

In caz contrar va apărea ca în imaginea de mai jos

3882.jpg

Ce poți face cu Chat Messages:

• Poți trimite Mesaje fără o limita de caractere.
  • Poți trimite poze și clipuri la calitate înaltă (am observat că fișierul a fost comprimat la o dimensiune mai mare decât în cazul WhatsApp - având o calitate a imaginii ușor mai buna)
    Fotografiile, videoclipurile și fișierele audio se trimit rapid și la o calitate mult mai bună decât prin MMS. În plus, poți trimite și documente (ex. PDF, Word) direct din aplicația de mesaje.
  • Poți vedea când mesajul a ajuns și a fost citit. Când mesajul a fost trimis vom vedea o bifa. Când mesajul a fost primit vor apărea doua bife. Când mesajul a fost citit cele bife se vor albastri.

3942.jpg

• Poti partaja locatia 
  • Trimite contacte cu un singur click
  • Poți crea chaturi de grup in care comunicarea sa se realizeze prin chat RCS.folosind datele mobile sau wifi.
  • Posibilitatea de a crea și trimite  fișiere GIF Selfie (videoclip scurt de câteva secunde prin care poți transmite anumite expresii/momente amuzante folosind camera frontala)

3880.jpg

Am trimis între dispozitive câteva videoclipuri si fișiere și nu am întâmpinat probleme totul decurgând rapid. Pentru fișiere exista o limita de 105 MB. Fișierele mai mari nu pot fi trimise.

Contactele pot fi trimise direct din agenda atât ca text cat și in format fișier ceea ce permite salvarea contactelor direct in agenda. Am testat trimiterea in format fișier a unui contact și pot să confirm că totul a funcționat fără probleme.

Locația este transmisă sub forma unui link ce ne trimite către aplicația Maps de la Google. Poate fi selectată locația curenta sau o altă locație dorita.

Exista posibilitatea programării trimiterii mesajelor însă va trebui sa existe o conexiune la net permanenta.

Menționez că în timpul testării nu am înregistrat costuri suplimentare, iar trecerea de la mesajele clasice la cele RCS nu sa făcut automat ci doar manual la cererea mea.

3934.jpg

3936.jpg

Ca și concluzie, Chat Messages (Chat RCS) oferă funcții foarte asemănătoare cu cele ale WhatsApp: mesaje lungi, fișiere multimedia, confirmări de citire, conversații de grup, partajare de locație sau contacte.

Prezintă un mare avantaj pentru cei ce nu doresc sa instaleze aplicații suplimentare. Google Messages venind ca și aplicație nativa pe majoritatea dispozitivelor android.

Din păcate, acest serviciu este mai puțin cunoscut, iar majoritatea cunostintelor folosesc WhatsApp, care este mult mai popular.

Voi încerca să-i influențez pe cei pe care iî contactez folosind această aplicație în loc de WhatsApp. Am observat că mulți dintre ei au activat acest serviciu însă nu îl folosec.

3 Răspunsuri 3

Pololică
#StarMember

Salutare! 

Foarte bună prezentarea. RCS nu prea e cunoscut de cei mai în vârstă, probabil, din cauza faptului ca au folosit telefoane cu butoane și, la trecerea la telefon inteligent, probabil au fost învățați cu Whatsapp, Viber Messanger, etc (fiind, practic, conversații gratuite pentru cei cu copii în afara țării).

Evident, cei care sunt mai bine ancorați cu tehnologia, nu cred ca e un secret. 

Bănuiesc că pentru ei ar putea exista acea temere de a nu genera costuri suplimentare.

Fix la asta m-am gândit. Cred ca era o reclamă în urmă cu vreo 10 ani (poate mai mult) când băiatul își sună mama și, la un moment dat, mama ii zice băiatului ceva de genul "hai să ne mai auzim și altă dată, să nu consumi". Asta apropos de perioada când minutele erau limitate inclusiv na