anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Review] Robotul aspirator Xiaomi S10 - Sau despre a face curățenie SMART

FLo1
#StarMember

Aspiratoarele SMART au devenit de o vreme produse pe cât de interesante pe atât de necesare pentru întreținerea curățeniei unei locuințe. Ce au acestea deosebit și ce anume le face atât de speciale în comparație cu un aspirator clasic? La general vorbind, exceptând faptul că se descurcă singure, nesupravegheate și te scutește de praf / mizerie și alte urme de pe pardoseala / gresia și chiar covoarele din încăperile locuinței, restul sunt detalii despre preferințele fiecăruia

Cum arată XIAOMI S10 dincolo de ambalaj?

FLo1_0-1727966341362.jpeg

Într-o cutie nu foarte mare pentru un astfel de echipament și cu dimensiuni rezonabile (diametru de 350mm, înălțime 94,5mm și greutate de 4,8kg), aspiratorul robot Xiaomi S10, model B106GL funcționează cu un acumulator(baterie) de 3200mAh și are o putere de aspirare de 4000Pa. Ce mai regăsiți în această cutie? Consumabilele aspiratorului: perie principală (1 buc), perie laterală (1 buc), perie de curățare a filtrului, dar și un ansamblu (formă de talpă) care reprezintă suportul pentru laveta/mopul aspiratorului.

De la început menționez că ”funcția mop” a fost lăsată pentru o testare ulterioară, întrucât (conform instrucțiunilor produsului) această funcție nu este recomandată în cazul prezenței de covoare, acestea putând fi curățate utilizând exclusiv modul de aspirare.

În partea superioară a dispozitivului este amplasat ”șoferul” 😉 – un senzor de distanță cu laser care asigură orientarea în spațiu cu o precizie cât mai bună a robotului, pentru a nu lovi obiecte / pereți. De asemenea, în partea frontală se regăsește un alt senzor IR, care împreună cu un capac lateral mobil face în așa fel încât eventuale coliziuni cu obiecte întâlnite să fie evitate / ocolite. Ca distanță, raza de scanare a laserului aspiratorului Xiaomi S10 este de până la 8 metri.  

FLo1_1-1727966341372.jpeg

 

 

Pentru a intra mai în detalii, într-o vedere de jos, se pot observa cele 2 roți laterale care asigură mișcarea, respectiv o a treia roată pentru corectarea direcției / rotirea  / învârtirea (după caz). De asemenea sunt vizibile cele două perii: peria principală, respectiv peria laterală dar și senzorii pentru denivelări (diferențe de nivel).

 

 

 

 

FLo1_2-1727966341375.jpeg

FLo1_3-1727966341379.jpeg

În interiorul robotului Xiaomi S10, ridicând capacul, veți avea acces nu doar la peria de curățare, ci și la compartimentul ”2 în 1” pentru praf și rezervorul cu apă. Totuși, consider că un inconvenient relativ la detaliile acestuia sunt dimensiunile reduse ale acestuia: doar 300ml pentru praf și 170ml pentru rezervorul cu apă. De ce reprezintă un inconvenient? Pentru că rezervorul de praf la câțiva zeci de metri pătrați de locuință poate să ajungă destul de aglomerat și să influențeze atât puterea de aspirare cât și volumul de stocare.

 FLo1_4-1727966341388.png

Mai în detaliu, observați în imagine atât locul de alimentare/umplere cu apă a rezervorului, respectiv (pe partea inferioară a robotului) fantele prin care apa ajunge să fie dozată către talpa cu lavetă/mop pentru spălarea / ștergerea pardoselii/gresiei cu materialul umed asemenea unui mop.  Conform celor menționate și în instrucțiuni, materialul textil aferent mopului este lavabil și se poate curăța / limpezi prin spălare / stoarcere / uscare / re-atașare pe suport (talpă) în vederea unei viitoare reutilizări.

FLo1_5-1727966341397.jpeg

FLo1_6-1727966341402.jpeg

Adaptorul și sursa de încărcare (dock) este recomandat a fi amplasată la o priză care să fie la cel puțin 0,5m distanță laterală față de un perete și la 1,5m distanță frontală pentru a asigura o mișcare / calibrare / revenire a robotului Xiaomi S10 atât la începerea programului selectat de aspirare cât și la finalizarea programului sau chiar epuizarea bateriei.

BTW: Un program prea ”încărcat” (viteză mare de aspirare, ciclu dublu la anumite camere, un număr de camere prea mare) poate conduce la epuizarea mai rapidă a bateriei și întoarcerea obligatorie la ”dock” pentru încărcarea bateriei.

Pentru o urmărire a gradului de uzură a consumabilelor, se va putea urmări în aplicație acest aspect pentru a știi când este momentul pentru o eventuală înlocuire a acestora.

FLo1_7-1727966341404.jpeg

FLo1_8-1727966341411.jpeg

FLo1_9-1727966341418.jpeg

Suportul de încărcare”(dock) este un model de tip CDZB106GL, la o tensiune nominală de 20V și 1,2A cc, având dimensiunile de 152x74,6x99,5mm. Alimentatorul cu conectarea la priza locuinței cu tensiunea de 100-240V are caracteristici similare pe ieșire, adică tensiune 20V, la un curent de 1,2A, adică o putere de 24W.

Conectare / Configurare / Utilizare

Pentru configurare se utilizeză aplicația Mi Home / Xiaomi Home (regăsită pentru utilizatorii de Android în Magazinul Play).

Adăugarea dispozitivului se face similar cu a unui echipament SMART. Astfel, utilizând rețeaua Wi-Fi a locuinței îi veți atribui cu ajutorul aplicației datele de conectare la rețeaua WiFi în vederea actualizărilor software / firmware necesare configurării și comenzii robotului Xiaomi S10.

FLo1_10-1727966341419.jpeg

FLo1_11-1727966341420.jpeg

Ulterior acestor configurări, robotul Xiaomi S10 este adăugat în aplicație, fiind gata de treabă, însă pentru aceasta va avea nevoie să cunoască locuința, având nevoie de o hartă a acesteia. Astfel că, pentru a putea crea harta locuinței, robotul va face o ”inspecție generală”, scanând toate locurile și obiectele din casă (posibile obstacole) pentru a ”digitaliza” suprafața pe care o va avea de întreținut. După o simplă scanare, supafața locuinței va apărea delimitată în anumite camere pentru o gestionare mai ușoară a locațiilor de curățat. În editorul hărții se vor putea marca în prealabil ”pereți falși” sau locuri pe unde robotul Xiaomi S10 să nu aibă acces și să ocolească direct zonele respective.  

FLo1_12-1727966341422.jpeg

După o scanare completă și o configurare a încăperilor locuinței, harta ar trebui să arate conform imaginii anterioare. Se pot configura programe generale de funcționare, dar și particularizate în funcție de specificul fiecărei camere: ca putere de aspirare, dacă să fie doar aspirare, sau doar mop sau ambele, dacă să se facă o dublă trecere a aspiratorului prin camera respectivă sau doar o singură dată. Toate aceste configurări se regăsesc în aplicație conform imaginii atașate mai jos:

FLo1_13-1727966341424.jpeg

 

FLo1_14-1727966341427.jpeg

FLo1_15-1727966341428.jpeg

Toate posibilitățile de configurare și ajustare atât pentru harta locuinței cât și pentru funcțiile robotului Xiaomi S10 se regăsesc în imaginea de mai sus și le detaliez dacă este nevoie.

FLo1_16-1727966341435.jpeg

 

Cum arată harta în urma finalizării unui ”job” și întoarcerea la ”dock” pentru încărcare? Vezi foto alăturată.

Dacă ai avut răbdare să parcurgi acest material și dorești să afli mai multe detalii, scrie mai jos eventuale întrebări sau o părere la acest review și vei primi răspunsul căutat.

Modelul îl puteți găsi în magazinul online Orange într-o variantă îmbunătățită (Xiaomi S20), cu diferența vizibilă că la acesta din urmă echiparea pentru mop este rotativă.

Ca o concluzie de final: recomandat locuințelor cu suprafețe mai mici (sub 100mp) și cu un grad necesar de curățare mediu. Motivul: Bateria. Capacitatea redusă a bateriei face ca aspiratorul după 50mp (la configurări standard) să necesite reîncărcare. De asemenea un grad ridicat de praf va face necesară golirea mai des a compartimentului de praf, pentru a nu se aglomera, scăzând astfel eficiența.

43 Răspunsuri 43

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Foarte interesantă jucăria 🙂

Eu am Roborock S5 Max și efectiv îl ador, ne ajută foarte mult, dar nu înlocuiește aspiratorul obișnuit pe care îl mai folosim o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni.

M-am uitat pe informații și ar fi doar câteva diferențe între cele două:

- la S10 puterea de aspirare este mai mare 4000 Pa vs 2000 Pa cat are Roborock S5 Max

- la Roborock S5 Max capacitatea recipientelor de praf și apă este mai mare vs S10

- și ar mai fi capacitatea bateriei care este mai mare la Roborock (5.2 Ah vs 3.2 Ah la S10).

Să îl folosești cu plăcere!

Mulțumesc Mihaela. Da, întradevăr este o diferență mică dar importantă între ”capacitate recipient de praf” vs ”putere de aspirare”. O capacitate mare a rezervorului nu îți face probleme în sensul că poate face un ciclu complet fără a fi necesară golirea rezervorului. Pe de altă parte, bateria în funcție de programul selectat și suprafața necesară de lucru poate să nu fie suficientă pentru finalizarea programului complet.

Chiar mi se pare interesant modelul tău din aceste perspective, chiar dacă are ”puterea de aspirare” mai mică. Oricum nici pe Xiaomi S10 nu-l folosesc pe ”Turbo” decât prin <bucătărie și hol> unde se adună mai mult praf / nisip. 

Personal deja îmi surâd niște modele mai SMART care am înțeles că au dock-ul ca o stație de ”parking” unde pot inclusiv goli recipientul de praf (similar unui expressor automat) și să continue programul. Chiar și modelele de Roborock parcă știu așa ceva. 🙂  

Și da, unul cu putere de aspirare mai mare și care să îl poți utiliza pe la colțuri / balcon / baie / alte locuri înguste (după mobilă, pat, etc) este necesar la casă. Dar un robot cred că acoperă marea majoritate a spațiului de curățat.

FLo1
#StarMember

Analizând modelele XIAOMI cu alternative similare, în contextul celor descrise, am observat că la un preț similar tot se face rabat de la ceva. De exemplu modelele Xiaomi se impun prin calitate, funcții, putere aspirare, însă altele precum cel menționat de @MihaelaA (Roborock)(indiferent de model) se impun în special prin capacitatea bateriei și a rezervorului de praf, design/funcții dock. 

Sunt mărci care îmbină ambele neajunsuri (funcții vs capacitatea bateriei și a rezervorului) însă și prețul este pe măsură (modele cu rezervor de praf mai mare, capacitatea bateriei mai mare, dar și cu funcții care mi se par a fi de 5* precum golirea la dock a rezervorului de praf, cu 2 perii exterioare sau mop cu lavete rotative, sau un mai bun sistem de sesizare a diferențelor de nivel (necesar la praguri mai înalte sau chiar trepte, pentru cei care au etaj la locuință).

Așadar, ca o concluzie, consider că din experiența altora, fiecare să aleagă pentru el un model necesar spațiului unde va fi utilizat robotul. Pentru că a investi într-un "avion" la nivelul unui simplu apartament nu o consider investiție obligatorie. În schimb un astfel de echipament te scutește de multe griji și timp pierdut la capitolul curățenie, deci o achiziție necesară. 

kpeter06
Junior entuziast

Un review excelent. Multumim! Pt cei interesati de comparatii intre cele mai populare modele de pe piata va recomand canalul de YT "Vacuum Wars" unde face niste comparatii ft detaliate intre toate modelele, exemplu acest video unde a testat peste 90 de modele https://youtu.be/ccFspGr1SIQ  

Exact acestea sunt diferențele pe care le menționam: de la unul care ține cont de buget și nu știe nici măcar să scaneze/configureze harta, până la cele care schimbă mop și golesc recipientul de praf fără intervenția umană, ca să nu menționez alte funcții de ghidare, orientare, funcționare și de aplicație regăsite la cele de top. Dar în funcție de necesarul și locația unde are de făcut treabă.... investiția merită fiecare ban.

BlackWolf
Maestru

Roborock Qrevo Curv cred ca este cel mai tare aspirator robot existent la ora actuala. Pe termen lung cred ca merita investitia asta, te scuteste de mult timp pierdut cu curatenia. Si are un avantaj mare, pe langa puterea mare de aspirare si mop, se poate ridica si poate trece peste praguri pentru a intra in fiecare camera. Eu din cauza pragurilor din casa as putea folosi doar aspiratorul asta, toate celelalte existente pe piata sunt inutile pentru mine, nu pot trece de praguri pentru a face curat in toata casa. Asa a fost facuta casa cu ceva timp in urma. Cred ca aspiratorul asta poate inlocui cu brio si un aspirator clasic. Acum asteptam sa ajunga si la noi...

https://us.roborock.com/pages/roborock-qrevo-curv

Da, corect, este un model cu mult mai multe funcții (exact cum menționam despre cele independente de la A la Z) dar și cu mult AI. Însă toate acestea ”cer” un sacrificiu pe măsură. Uneori poate merita, alteori.... nu știu. E ca la mașini: nu prea are rost să investești într-un Ferrari locuind și circulând pe drumuri de <țară> din RO (excepție dacă ești colecționar). 🙂

Da, asa este. Mie mi se pare cel mai interesant si poate cel mai bun model la ora actuala. Cred ca isi face treaba cel mai bine si poate inlocui aproape total timpul tau de dat cu aspiratorul clasic si spalat pe jos. Este destul de scump, la noi ar ajunge cam pe la vreo 6500 lei, ceea ce e cam mult, dar daca isi face treaba ca la carte si iti usureaza foarte mult munca, poate merge facut un sacrificiu si luat unul, nu stiu. Oricum, de exemplu, ca o comparatie neinspirata, foarte multi isi iau telefoane mai scumpe si mai inutile decat aspiratorul asta, iar dintre cele doua mi se pare mai util aspiratorul asta, e ca o investitie mai inspirata in casa. Un telefon de 3000 lei face aproape la fel de bine ce face si un telefon de 7000 lei, dar un aspirator de 3000 lei nu face ce face unul de 6500 lei. Nu stiu, poate gresesc, dar eu asa o vad...

Sunt convins că un robot care beneficiază de unele funcții suplimentare și utile, care îi oferă independență și eficiență este foarte util la casa omului. Un model interesant de tip "next gen" și nu la un preț prea mare, adică accesibil la buget mediu mi se pare inclusiv acest Xiaomi X20+. Dar bineînțeles, pentru anduranță.... un Roborock e mai indicat. 🙂

Corect, asa este. Si Xiaomi X20+ este destul de fain si util si are functii bune, isi face treaba cu brio, dar Roborock-ul asta are 4 caracteristici si functii foarte importante si utile care il diferentiaza de restul, si anume puterea de aspirare de 18500 Pa, peria si mopul flexibile care curata fiecare coltisor si faptul ca se poate ridica si poate trece peste praguri si anumite obiecte. Doar prin ultima functie devine utilizabil in multe case unde pana acum nu puteau fi utilizate aspiratoarele inteligente existente datorita pragurilor si configuratiei casei, cum ar fi si la mine. Iti dai seama ce fain este daca ai jucaria asta Roborock, un sistem de ventilatie inteligent, casa izolata bine, esti ordonat si pastrezi curatenia, nici macar de sarbatori nu trebuie sa mai faci curatenie pentru ca este mereu curat bec in casa si nici macar praf nu este. Este ideal, aproape 90% ai rezolvat cele mai importante probleme din casa pentru ca se intretine singura, trebuie doar sa mai faci interventii minime pe ici pe colo. O casa de asta inteligenta care se intretine singura si nu trebuie sa pierzi tu o gramada de timp ca sa o intretii as vrea si eu si sper ca intr-o zi o sa am asa ceva...

Eh, acel Roborock de care menționezi este deocamdată doar în vis. Cel puțin pentru mine. Și da, nu poți compora nici ca putere și nici un sistem de telescop cu niște arcuri pentru trecut pragurile. Deja este altceva, dar știi vorba aceea: dai cât face 🙂

Corect, asa este. Dar stii cum e, trebuie sa visezi si la un moment-dat acel vis poate deveni realitate...

CO18
Junior entuziast

Aspiratorul robot este foarte util în orice casă. De când l-am achiziționat suntem foarte mulțumiți de randamentul lui și ne-a redus o parte din munca de zi cu zi menținând curățenia pe podea. Foarte bun articolul. 

FLo1
#StarMember

Indiferent de cum ar fi, schimbă mult rutina familiei, obiceiurile și modul de a întreține curățenia casei. Mă bucur dacă acest review îți place și sper să fie un exemplu pentru cei care mai au îndoieli asupra utilității și importanței în casă a unui astfel de echipament smart.

BTW: Ce fel de model utilizezi? Tot Xiaomi S10?

CO18
Junior entuziast

Dețin acest model S10 și 2x Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner. Foarte mulțumit de ambele modele. Nu am avut probleme. Schimbat doar consumabilele și rulat la greu.