08-07-2026 08:54 AM - editat 01-09-2026 12:31 PM
Salutare,
Deoarece am reușit recent să intru în posesia unui astfel de echipament pentru teste, m-am gândit să realizez un review tehnic cât mai detaliat al routerului Orange Giga Box Wi-Fi 7 (cunoscut pe unele piețe europene sub denumirile Livebox Essential sau Livebox S). Acesta este dezvoltat de Kaonmedia pe o platformă hardware proprie și rulează, de regulă, o versiune optimizată de prplOS. Modelul face parte din noua generație de echipamente Orange, fiind conceput pentru a oferi conectivitate Wi-Fi 7 și funcționalități moderne de administrare a rețelei.
În cadrul acestui review voi încerca să prezint echipamentul atât din perspectiva specificațiilor și funcțiilor pe care le oferă, cât și printr-o serie de teste de performanță realizate pe mai multe dispozitive. Scopul este de a evidenția atât experiența de utilizare în scenarii reale, cât și performanțele pe care le poate oferi în funcție de tipul clientului conectat și de standardul Wi-Fi utilizat.
Pe lângă prezentarea interfeței și a funcțiilor disponibile, voi include și teste de viteză, observații privind stabilitatea conexiunii, acoperirea wireless și alte aspecte care consider că pot fi utile celor interesați de acest echipament.
1.Prezentare echipament:
2.Specificații Hardware & Arhitectură:
|
Product Type |
GPON ONT Gateway |
|
Model Name |
PG6693G |
|
LAN Port |
1x 1Gb LAN and 1x 2.5Gb LAN |
|
FXS Port |
1 x VolP port |
|
USB |
3.0 |
|
Wi-Fi Standard |
Wi-Fi 7 |
|
CPU |
Airoha (MediaTek) |
|
RAM |
2GB |
|
Diagnostics / Management |
TR-069 Remote management |
Manual specs Kaon:
3.Prezentare interfata web Giga Box WiFi7:
La partea video nu m-am mai obosit să ascund adresele IP. 😄 Așa rămâne, cel puțin pentru moment.
4.Cateva capturi din interfata WEB:
5.Performanța Wi-Fi 7 (Samsung Galaxy S25 Ultra)
6.Performanța Wi-Fi 6 (iPhone SE 2022 & Galaxy A56)
8.Performanta WiFi pe un Laptop HP Zbook de 9 ani si placa WIFI 6:
9.Pro:
10.Contra:
11.Hint:
Nu am încercat încă, însă, este posibil ca acest echipament sa poata fi trecut in bridge fara probleme.
la 14-09-2026 02:54 PM
Da, este trist ce s-a întâmplat și îmi pare rău că nu s-a găsit o soluție încă. Am pățit și eu în trecut să mi se închidă sesizarea fără un rezultat pozitiv. Pur și simplu mă trezeam cu un SMS: „Îți confirmăm că am soluționat sesizarea ta, cu nr. xxxxxxxx. În cazul în care ai nevoie de suport, ne poți contacta la 300 sau 037xxx...” și la mine problema încă persista 😀.
Nu cred că au făcut-o din răutate, ci pur și simplu cred că fie nu au înțeles problema mea, fie era un începător la butoane 🫠, dar, din fericire, acum eu zic că s-au mai îmbunătățit lucrurile față de ce era în trecut.
Sper și sunt curios cum se va rezolva situația ta. Sa ne ti la curent.
Baftă!
la 22-09-2026 11:12 AM
Revit si eu cu un update:
Dupa apeluri repetate cu departamentul tehnic Orange (apreciez ca m-au sunat ei in ziua programata de fiecare data) si 4-5 factory resets, am renuntat la Orange Giga Box wifi 7 si am revenit la ZTE.
Am insistat si inginerul de teren mi-a schimbat cu ZTE (eu nu am avut probleme cu ZTE-ul, doar wif-ul slab).
Dupa ce am facut ceva research pe tema AP standalone, am comandat pentru prima oara un Zyxel in defavoare tplink sau ubiquity. A iesit cel mai ok la raport performanta/pret... nwa480be 840lei.
Ajunge saptamana viitoare, opresc wireless-ul pe ZTE si trec pe varianta Router+AP.
Ca si concluzie pe topic-ul Giga Box Wifi-7. Firmware foarte slab (pre-release din pmdv nici macar beta), semnalul pe wireless mai slab decat un Archer C7 si efectiv nu am gasit un plus fata de ZTE care a fost foarte stabil pt mine si are si el port de 2.5gbps.
la 22-09-2026 12:06 PM
Si in plus, la ZTE ai si 4 porturi 🙂
Si eu ma gandesc la varianta asta mentionata de tine...insa nu mai aveam chef sa mai trag cabluri (LAN sau de curent) sa mai adaug inca un wifi (pe perete sau in alta locatie). Un singur echipament era destul. La mine e si cat de cat la vedere, in mijlocul casei, pe perete sus... Sau macar daca ar avea doar un media convertor ceva micut micut, si sa-mi pun eu ce echipament vreau.
De ieri si pana azi nu a crapat Wirelessul deloc cu noul firmware. Nu stiu daca este conincidenta sau daca chiar s-a rezolvat ceva.
la 22-09-2026 12:09 PM
L-aș cere și eu update-ul nou...dar singurul lucru ce ma oftică e DNS-ul ca nu pot sa îmi pun jucăria pihole cum trebuie la treabă...😀
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor