anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

REVIEW Orange Giga Box WiFi 7 (Livebox Essential)

Radutuby
#StarMember

Salutare,

Deoarece am reușit recent să intru în posesia unui astfel de echipament pentru teste, m-am gândit să realizez un review tehnic cât mai detaliat al routerului Orange Giga Box Wi-Fi 7 (cunoscut pe unele piețe europene sub denumirile Livebox Essential sau Livebox S). Acesta este dezvoltat de Kaonmedia pe o platformă hardware proprie și rulează, de regulă, o versiune optimizată de prplOS. Modelul face parte din noua generație de echipamente Orange, fiind conceput pentru a oferi conectivitate Wi-Fi 7 și funcționalități moderne de administrare a rețelei.

În cadrul acestui review voi încerca să prezint echipamentul atât din perspectiva specificațiilor și funcțiilor pe care le oferă, cât și printr-o serie de teste de performanță realizate pe mai multe dispozitive. Scopul este de a evidenția atât experiența de utilizare în scenarii reale, cât și performanțele pe care le poate oferi în funcție de tipul clientului conectat și de standardul Wi-Fi utilizat.

Pe lângă prezentarea interfeței și a funcțiilor disponibile, voi include și teste de viteză, observații privind stabilitatea conexiunii, acoperirea wireless și alte aspecte care consider că pot fi utile celor interesați de acest echipament.

1.Prezentare echipament:

20260707_185422.jpg20260707_185451.jpg20260707_185458.jpg20260707_185509.jpg20260707_185521.jpg20260707_185639.jpg20260707_185647.jpg

2.Specificații Hardware & Arhitectură:

Product Type

GPON ONT Gateway

Model Name

PG6693G

LAN Port

1x 1Gb LAN and 1x 2.5Gb LAN

FXS Port

1 x VolP port

USB

3.0

Wi-Fi Standard

Wi-Fi 7
- 2.4GHz 2x2 (40MHz)
- 5 GHz 2x2 (160MHz)

CPU

Airoha (MediaTek)

10246.jpg

RAM

2GB

10249.jpg

Diagnostics / Management

TR-069 Remote management

Manual specs Kaon:

Radutuby_0-1788254866445.png
Radutuby_1-1788254905611.png
Radutuby_2-1788254940661.png
Radutuby_4-1788254995127.png

3.Prezentare interfata web Giga Box WiFi7:

La partea video nu m-am mai obosit să ascund adresele IP. 😄 Așa rămâne, cel puțin pentru moment.

4.Cateva capturi din interfata WEB:

main.jpgtopologie.jpgwifi.jpgwifi analizator spectru.jpg

• Producător de bază: Kaonmedia.
  • Standard Wireless: Wi-Fi 7 (802.11be), cu suport nativ pentru tehnologii critice precum Multi-Link Operation (MLO) și modulație 4096-QAM.
  • Configurație de Benzi: Terminalul livrează performanțe solide pe 2.4 GHz și 5 GHz. În funcție de revizia regională exactă distribuită de operator, anumite versiuni de mijloc de gamă (Essential) folosesc o lățime de bandă extinsă pe 5 GHz pentru a simula capacități gigabit masive fără a implementa spectrul complet de 6 GHz, menținând costurile și consumul de energie scăzute.
  • Design & Eficiență: Carcasă verticală compactă pentru o propagare ideală a undelor prin antenele interne integrat, răcire pasivă și consum redus de energie (cu management inteligent de oprire a benzilor nefolosite).

5.Performanța Wi-Fi 7 (Samsung Galaxy S25 Ultra)

Screenshot_20260707_211926_Speedtest.jpgScreenshot_20260707_211958_Speedtest.jpg

Screenshot_20260709_205539_Speedtest.jpg

Screenshot_20260709_210019_Speedtest.jpg

Screenshot_20260709_205441_Speedtest.jpg

Screenshot_20260709_213330_nPerf.jpg

• Viteză de Download: ~1.874 - 2.065 Mbps
  • Viteză de Upload: ~947 - 957 Mbps
  • Ping / Jitter: 5 ms / 1-2 ms
  • Verdict: Routerul Kaonmedia își arată adevărata valoare aici. Trecerea pragului de 1.8 Gbps pe wireless demonstrează utilizarea unei modulații extrem de curate (4096-QAM) și probabil agregarea eficientă a canalelor. Latența de 5ms pe rețeaua wireless indică faptul că procesorul routerului (baza Kaon) procesează pachetele fără cozi de așteptare (bufferbloat redus).

6.Performanța Wi-Fi 6 (iPhone SE 2022 & Galaxy A56)

20260707_213944.jpg20260707_213910.jpg20260707_213235.jpg20260707_213209.jpg

• Viteză de Download: ~720 - 865 Mbps
  • Viteză de Upload: ~634 - 831 Mbps
  • Verdict: Pe dispozitivele Wi-Fi 6 limitate la canale de 80 MHz sau maximum 160 MHz fără MLO, routerul saturează practic limita superioară a device-urilor respective. Performanța de ~875 Mbps pe un telefon din clasa medie (A56) arată o compatibilitate excelentă și un management radio stabil pe banda de 5 GHz.
  1. Performanta cablu si desktop PC

2.jpg3.jpg4.jpg

• Configuratia PC-ului :
  • Procesor : i3 gen12 
  • RAM: 16GB
  • SSD :512 GB
  • ETH: 2.5 Gbps
  • Verdict: Performanta excelenta pe cablu fara intreruperi sau scaderi de viteza.

8.Performanta WiFi pe un Laptop HP Zbook de 9 ani si placa WIFI 6:

20260708_064153.jpg20260708_064338.jpg20260708_064100.jpg

• Configuratie laptop HP Zbook
  • CPU: Intel Xeon
  • RAM : 32 GB
  • SSD 1TB
  • ETH WiFi6 intel
  • Verdict: Pentru un laptop uzat moral si performante mediocre se pot obtine rezultate excelente

9.Pro:

• Eficiență Wireless Brută: Să prinzi aproape 1.9 Gbps pe un dispozitiv mobil pe Wi-Fi confirmă un hardware capabil din partea Kaonmedia.
  • Stabilitatea latenței sub încărcare: Ping-ul constant de 5 ms pe Wi-Fi 7, chiar și în momente de download masiv, arată optimizări bune la nivel de firmware pentru prioritizarea traficului.

10.Contra: 

• doar un singur port de 2.5 gbps si un singur port gigabit.

11.Hint:

• Se poate rezolva aceasta lipsa cu un switch tenda de 2.5 gbps

20260707_185601.jpg

1. Util:

Nu am încercat încă, însă, este posibil ca acest echipament sa poata fi trecut in bridge fara probleme.

optiune bridge dual stack.png

<> Where light can travel, communication knows no boundaries.<>
101 Răspunsuri 101

Salut @Radutuby ! Mersi frumos, sunt pe aici de vreo 4 ani dar doar "ochii din umbra" pana la box-ul acesta.

Pe 5Ghz, "WPA 2 Personal" este default si nu am schimbat pe mixed sau WPA3... 
O sa incerc sa mai testez inclusiv cu IP static, revin cu rezultatele!

Idea e ca si daca se da release de firmware cu fix-uri pentru wi-fi eu tot sunt dezamagit de semnal. Am un Archer c7 (vechi da' bun) care bate decent fix din aceasi pozitie in teste scoate intre 70 si140mbps doar ca din cand in cand mai pierde semnalul pe 5ghz.
Nu stiu ce solutie ar fi cel mai cost effective fara sa sacrific performantele, sa testez mesh-uri... sa strang buget de un AP decent (EAP670/EAP773 de la tplink?), sa astept release de firmware si sper?!

Cred ca oricare dintre noi ar prefera cat mai putine echipamente bagate in priza si cat mai putine fire intinse prin casa.

Dacă nu ești mulțumit de acoperirea Wi-Fi sau de performanță, doar un router din comerț poate îmbunătăți situația 🙂

Am avut și eu un router personal conectat după ONT, dar pe mine mă cam deranja ideea de a avea două echipamente separate doar pentru acces la internet. Chiar dacă se vor rezolva eventualele probleme de firmware, acoperirea va rămâne aceeași.

Din punctul meu de vedere, acoperirea este decentă într-un apartament mic, dar da, poate fi nesatisfăcătoare pe o suprafață mai mare. În acest caz, vei avea nevoie fie de un range extender (cea mai bună soluție), fie de un router cu antene cu un câștig mai mare.

Eu sper sa rezolve instabilitatea wifi și funcția de a seta manual DNS-ul pe LAN.

By the way,  daca banii nu sunt o problemă,  soluțiile de la Omada sunt top.

Viper
Cunoscător certificat

Acasă am un EAP673, nu pot să mă plâng de el.

Viper
Cunoscător certificat

Eu am mai zis, singurele avantaje reale ale acestui ONT este că e mic (nu ocupă la fel de mult spațiu vs cele de la ZTE, nu trebuie să te chinui să-i ascunzi antenele când e în mod bridge) și aparent poate fi trecut mai ușor în mod bridge să poți pune ceva mai deștept după el.

Este la fel de mare, poate chiar mai mare 😁, doar că, stând pe verticală, economisești puțin spațiu. Totuși eu sper că un update va rezolva aceste neajunsuri,  si va fi perfect pentru scopul lui.

BogdaNBD
Junior

Tocmai am terminat apelul la Orange > Tehnic.
Am dat factory reset de la buton. Aparent e altceva fata de ce au in interfata (ei asta sustin).
Momentan functioneaza wi-fi-ul normal, am programat un apel de la ei Luni sa verificam daca revine problema cu "Incorrect Password" sau "Cannot connect to network".

Va tin la curent!

P.S. Am intrebat daca au o data programata pentru urmatorul release de firmware pe acest device si au zis ca ei il primesc cand e gata dar nu stiu in avans.

Salut,  ce anume au făcut sau setat, de este okay acum Wi-Fi ul, doar factory reset? 

Doar Factory Reset din buton. Nu inteleg cum e diferit de cel din interfata...
Am avut call cu ei azi, inca merge totul ok, nu s-a deconectat nimic de la wi-fi... am mai setat un follow-up vineri.

vegancorr3
Începător

Ma oftic ingrozitor :(( Fix cu o luna inainte am cedat si am renuntat la Sagecom 5655v2 trecand de la OROC la ORO. ZTE F6600R e ingrozitor de prost, de atunci numai probleme cu Internetul. Cred ca o sa cer sa-l trec in bridge ca la pe unele adrese (cred ca pe IPv6) descarca cu 30Mbps, desi pe upload n-are probleme. In plus de asta din cand in cand scade viteza vertiginos, nu stiu ce se tot intampla.

Oare cum pot sa pun mana pe acest nou echipament?! :(( Am 1Gbps si sincer ar fi suficient daca ar si merge consecvent.

Salutare @vegancorr3 și bine ai venit în comunitate.

ZTE F6600 nu a fost un ONT rău, poate ai nimerit unul cu probleme, altfel nu îmi explic de ce ai viteze așa mici. Eu când am avut acest echipament mereu am avut vitezele in parametrii. 

Legat de noul ONT, acesta se dă doar la pachetul Premiere și doar abonaților noi, sau poate și la prelungirea serviciilor fixe.

Oricum poți contacta suportul Orange și vezi ce se poate face prin apel la 300 sau prin WhatsApp la 0744 444 300. 

Am folosit acum nPerf pentru ca pot selecta IPv4 / IPv6. Am facut teste pe InterLAN si Roubaix - OVH.com. La ambele viteza *medie* de download pe IPv6 a fost de 50Mbps. E o problema hardware ieftin a FR6600, n-ai ce sa-i faci. Doar alt model de ONT sau pus in bridge mode. Sunt curios, poti face un test pe cel de la KON folosind nPerf la serverul Interlan IPv6 (in aplicatie poti alege, nu stiu daca si pe site)?

Screenshot from 2026-09-11 15-40-21.png

O sa fac, desigur  când ajung acasă. Dar tare ma tem ca nu este vina ONT-ului ci rutele pana la serverul ăla 🙂

Viper
Cunoscător certificat

Observ că testele le-ai făcut prin Wireless, problemele ONT-ului ZTE F6605R care par să se manifeste și pe F6600 cu IPv6 peste Wireless le-am confirmat și eu pe alt forum (viteză mică în testele de viteză).

Ori îl treci în Bridge ori pui după el un echipament dedicat pentru Wireless (un alt router trecut în mod Access Point de exemplu, să nu faci double NAT).

Deși pe alte site-uri de test (fast.com, tot prin IPv6) pare să funcționeze corect.

@Viper Da, ai dreptate. Da, e problema doar pe WiFi / IPv6 cu F6600. Folosesc si un AP performant care merge foarte bine, desi pe IPv6 tot e ceva mai incet, doar cu vreo 20% mai incet. Dar ma conectez in continuare si la ZTE ca AP-ul nu bate peste tot.

Reinvestigand acum am rezolvat-o cu laptopul oprind IPv6.

Toate astea nu explica de ce merge Internetul cateodata prost la toata lumea. Poate se mai conecteaza cineva la el pe IPv6 si ii suprasolicita procesorul slab al ZTE. Mai investighez.