Ascary, da, poate parea incorecta politica Samsung. Si daca te gandesti din punct de vedere al capabilitatilor hardware ale modelelor respective, da, probabil ca ar putea sa ruleze Android Q foarte bine.
Cu toate astea, avand in vedere volumul imens de device-uri pe care Samsung il lanseaza in fiecare an, in incercarea de a acoperi toate pietele, toate gusturile si toate necesitatile, nu e tocmai usor. Undeva trebuie sa traga linie si sa se focuseze pe device-urile mai noi. Ca asta le aduce si un profit financiar, nu neg asta. :)) Dar pana la urma, daca n-ar avea profit, ar da faliment. Si atunci normal ca vor incerca pe cat posibil sa ramana relevanti pe piata adoptand diverse strategii de marketing.
Nu le iau apararea celor de la Samsung. Incerc doar sa spun ca avand in vedere strategia lor de marketing, e cumva un cerc vicios. Incerci sa multumesti pe cat mai multa lume lansand modele atat de multe si de variate, si pe de alta parte, sfarsesti prin a avea in continuare clienti nemultumiti pentru ca nu vei putea sa faci fata la atatea device-uri sa le faci update.
Vezi tu? Asta e chestia cu Android-ele custom. Cu cat sunt mai customizate, cu cat se departeaza mai mult de Android-ul stock de la Google, cu cat ii adauga mai multe features care nu sunt incluse in Android-ul de baza, cu atat va fi mai mult de munca si mai greu sa lanseze update-uri. De-aia le si ia atata timp, spre deosebire de alti producatori, de-aia nici nu pot sa suporte foarte multe device-uri foarte mult timp...
Apple, pe de alta parte, se afla cumva la polul opus fata de Samsung, lansand doar cateva modele de hardware, si suportandu-le un timp mai indelungat. Ca un exemplu, iPhone SE, lansat in 2016, a primit update la ultima versiune de iOS 13.1. Pe de alta parte, ei nu depind de nimeni pentru soft, si il pot optimiza (si o si fac) dupa bunul plac.