@FLo1 Salut, am raspuns mai in detaliu in postarea cu asteptarile despre tehnologie. Pe scurt: nu conteaza de la cine ai cartela in telefon, ci conteaza de la cine cumperi telefonul. Daca il cumperi de la Orange, ei se ocupa de update-uri.
Edit: las si aici ce am raspuns acolo:
In 2022, la inceputul lunii a fost lansat Android 12, de care eu nu pot sa ma bucur acum pentru ca Orange intarzie update-urile pe motiv ca le 'testeaza'. Sa stii ca in momentul in care iti cumperi un telefon de la un operator (e.g. Orange, Vodafone etc.) software-ul este controlat de acel operator si anume: operatorul poate modifica software-ul pentru a instala anumite aplicatii (e.g. Orange Manual Selector sau mai stiu eu ce minuni) pe care nu le poti dezinstala, la fel cum nu poti sa dezinstalezi aplicatia de galerie sau calendar (poti doar sa le dezactivezi, dar ele raman in sistem si ocupa memorie), sau pentru a modifica aspectul sau functionalitatea (e.g. iti modifica aspectul iconitelor, iti pun anumite wallpapere etc). Ei pot modifica versiunea de Android in anumite conditii. Cu alte cuvinte Android este open source. Cand apare o versiune noua de Android, producatorii de telefoane o preiau si daca vor, pot si ei sa o modifice (e.g. Samsung preia versiunea de Android si ii adauga OneUI si alte functionalitati si aplicatii - galaxy store, aplicatie de camera personalizata etc). Mai departe, operatorii pot si ei sa modifice versiunea de Android (doar pentru telefoanele din magazinul lor). Eu am telefon cumparat de la Orange, iar daca intru in setari - about phone - software information - la service provider software version apare ORO (ORO vinde de la Orange Romania, ROM vinde de la Samsung Romania etc). Ei bine, cei de la Orange pot decide cand si cum sa lanseze versiunea de Android pentru telefoanele pe care le vand ei. Samsung a lansat deja Android 12 in Romania pentru anumite telefoane (printre care si modelul meu - ai spus ca si tu ai telefon de la Samsung, trebuie sa ai in considerare si modelul). Asta inseamna ca daca imi luam modelul respectiv direct de la Samsung (sau orice alt magazin, Altex de exemplu) puteam sa fac update-ul. Ca fapt divers, toti ceilalti operatori au lansat update-ul pentru modelul meu, mai putin Orange. Din pacate nu stiam ca Orange obisnuieste sa intarzie update-urile (luni de zile), altfel nu mai cumparam de la ei. Ei pot sa faca acest lucru si din motiv de marketing, sa faca telefoanele noi mai atractive, sa iti cumperi altul daca vrei sa fii la zi cu toate cele. Nu mi se pare normal cand se intampla asa cu un telefon nou si e un lucru important pe care trebuie sa il ai in vedere cand cumperi de la ei.