anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Fotografii facute cu telefonul

delfinas
#StarMember

Buna ziua, dragilor!

As dori ca in acest topic sa fie postate fotografii facute cu telefonul, in care sa se specifice modelul, eventual modul folosit.

As dori, de asemenea, ca fotografiile sa fie mai mult decat niste poze simple, facute la intamplare, ci unele mai ingrijite, cu cadre deosebite, care sa transmita ceva, ca si cum ati vrea sa le prezentati la un concurs pt amatori.

As dori sa nu se faca editari grosolane, maxim un contrast, luminozitate, micsorare.

118 Răspunsuri 118

Bineînțeles.... că doar azi a fost sărbătorită 🙂 ... sau să ofer mai multe detalii de localizare? 🙂

Să te întreb la derută dacă te referi la cea de sub ceas? 😶

Tot la derută: Direcția e bună, sensul e greșit 🙂

Exact: despre crucea de pe clopotniță este vorba. Indiferent de rit (catolici sau ortodocși), crucile de pe turle/clopotnițe cu aceeași direcție. 

Și o "ciudățenie" la bisericile ortodoxe: turla de deasupra altarului nu prea e prezentă la toate bisericile.

Și tot la același capitol: azi am avut o mică surpriză: credincioșii din afară bisericii (din diverse motive) sunt îndreptați spre est, ca și cum ar fi în biserică, chiar dacă intrarea este pe lateral.

IMG_20250914_102813.jpg

Altarul e mereu spre răsărit, cred că asta e explicația. Ei stau și afară ca și cum ar sta in biserică.

Corect, dar mi s-a părut... n-aș vrea sa folosesc cuvintele greșit, dar și cei de afară tot spre este stăteau cu fața. În România nu am văzut chestia asta. Toți buluc în ușă (chiar în lateral) dar niciodată cu fața spre est, așa cum e altarul. 

Ortodocșii de rit vechi sunt mult mai stricți și mai evlavioși decât noi. De la ei, s-au molipsit și maramureșenii, de ex, unde femeile stau în stânga și bărbații în dreapta bisericii sau chiar și mai și: bărbații în față, femeile în spate. 😞

Ca regulă DA, corect. Dar la fel pot exemplifica particularități (chiar locale), cu partea altarului atât spre nord cât și spre sud, dar marea majoritate sunt spre est. Și prea puține au din construcție prevăzute ieșiri/intrări din lateral.

FLo1
#StarMember

Ca un exemplu, orientare spre nord: https://mitropolia-clujului.ro/catedrala-mitropolitana/

Cea mai cea.....adică nu una rătăcită printr-un cartier....

LE: Ca exemplu de orientare sudică, am una chiar în cartier. Are ferestre inclusiv pe partea cu altarul, încât soarele luminează întreg naosul, nu doar altarul. Nici nu are candelabre imense, ci doar câteva de mărime redusă pentru slujbele de seara.

Apropo de biserici...aceasta e o biserică ortodoxă într-o clădire în care, înainte de 1945, a fost o biserică evanghelista. După ce au venit comuniștii au lăsat-o de izbeliște, se distrusese jumătate, nu mai avea acoperiș, interiorul era folosit de ciobani, era bălegarul de 1.5 m înălțime. Până a venit maica stareță de acum, care s-au bătut pt fiecare leuț folosit pt refacerea bisericii, ciobanii o amenințau, o scuipau, doar-doar pleacă, dar ea nu a cedat, a dormit pe o plapuma într-o camaruta cat o cămară, cu inca 3 măicuțe. A renunțat la orice umbra de mandrie si a tot bătut la ușa lui Jiji, care a ajutat-o cu acoperișul, cu muncitori. Asta era cam in 2010-2011. Acum e bijuteria din poza: mănăstirea Colilia, jud Constanta. In poza e și maica stareță.

IMG_20250914_150144_edit_411396745123323.jpg

 Acum 2 ani a tras curent, în middle of nowhere, 140000 de lei!!! Noroc că-i pot plati in rate. Au și fotovoltaice, dar cică s-a stricat ceva la ele.

Pololică
#StarMember

IMG_20250914_104611.jpg

Piața Libertății, practic centrul vechi al Noii Plantații (traducerea numelui conform "botezului" sub stăpânirea de Habsburg).

PS: deși localnicii nu vorbesc, în Voiovodina, una din limbile de circulație este și limba română (care păstrează denumirea sârbească de Novi Sad a orașului).

Date tehnice: ISO 100, S 1:893s, Auto focus, HDR, format 19.5:9, 4608x2096, F1.9. 

Radutuby
Cunoscător

Samsung S25U . Fotografie realizată in gradina botanica. 

1000009735.jpg

delfinas
#StarMember

Cheile Dobrogei, fotografiate din autocar.

Honor Magic 6 Pro, pe auto.

IMG_20250914_153608.jpg

IMG_20250914_204300.jpg

Pololică
#StarMember

Probabil unii mă consideră dus cu pluta.. Ce pot să zic oi fi fost așa, dar unii s-au mai și ajuns: m-am întors cu vaporul... 

IMG_20250916_133711_resized_20250916_094504758.jpg

Date tehnice: Huawei Nova 8i, iso 100, S1:2587s, auto focus F1.9, fără HDR, format 19.5:9, 4608x2096.

Poza a fost puțin comprimată (de la MB la 3.79).