anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

De ce inca se codeaza anumite telefoane la Orange?

Neaplicabil
Cu toate ca intrebarea e cumva cu titlu general, nu doar la Orange, eram curios totusi de ce operatorii (in cazul asta Orange) aleg sa codeze telefoanele pe care le vand? Vad ca intrebarile pe care le-am putut gasi eu pana acum se refera la altceva (daca se mai codeaza, nu si de ce se codeaza) asa ca am ales sa deschid un topic nou. Daca n-am procedat corect, o sa rog un moderator sa-l stearga. Nu e nicio problema. 🙂 Nu postez la norma.

Si, in special la Orange (nu am mai auzit de chestia asta la alti operatori, dar se poate sa ma insel), de ce codeaza telefoanele Apple, inclusiv cele vandute la liber? Daca n-am inteles eu bine, si nu le codeaza pe cele vandute la liber, va rog sa ma corectati. Dar eu asa am inteles.

Personal nu prea vad rostul codarii telefoanelor in general. Din mai multe motive. Ca sa nu mai zic ca uneori (nu stiu daca se mai practica chestia asta, sau daca se practica la telefoanele Apple, pentru ca n-am avut niciodata unul codat) se instaleaza si un soft customizat (de cele mai multe ori customizat insemnand si cu bloatware pe care nu-l poti dezinstala). Asta era valabil in special la Android. Nu stiu daca Apple ofera si soft customizat pentru operatori...probabil ca nu, deci probabil ca la Apple nu vorbim decat de codare, nu si de soft customizat.

Oricum, dupa parerea mea, nu tii un client in retea blocandu-i telefonul in retea. Il "tii" in retea oferindu-i servicii de calitate. Daca e multumit, nu pleaca oricum. Iar daca nu e, pleaca oricum. Nu usor, cu siguranta. Multumita birocratiei din Romania. Dar nu-l poti tine fortat daca el vrea cu tot dinadinsul sa plece. O sa achite ce e de achitat (daca mai e ceva de achitat) si o sa plece.

Mai pe scurt, intrebarea este: de ce inca codeaza Orange telefoanele? Chiar si cele la liber. Is mai ieftine la Apple telefoanele codate decat cele decodate? De asemenea, care e procedura de unlock in cazul unui telefon cumparat la liber (plus costuri, daca e cazul)?

Am inteles ca cel mai simplu daca nu vrei un telefon Apple codat, e sa nu-l iei de la Orange in primul rand. Bun, dar asta nu e avantajos in primul rand pentru Orange. Plus ca, daca ai ceva puncte/credit bonus sau il gasesti la reducere intr-o perioada a anului (de exemplu Black Friday sau sarbatorile de Craciun), nu e avantajos nici pentru tine. Si atunci...care e ideea cu codarea telefoanelor? Incerc doar sa inteleg care ar fi avantajul. Pentru ca, din punctul meu de vedere, ca user, iti aduce numai dezavantaje si batai de cap.

Si mi se pare ca facand chestia asta, Orange nu se concentreaza pe ceea ce conteaza: satisfactia clientului. In loc sa se concentreze pe cum sa-i faca mai grea plecarea, mai bine s-ar concentra pe cum sa-i faca mai placuta sederea. Parerea mea... :))
1 Soluţie acceptată‚

Salut tuturor! In general nu codam telefoanele vandute de Orange, dar la iPhone-uri este intr-adevar o exceptie si este o decizie de business. Dorim sa mai mentionam urmatoarele aspecte pentru telefoanele iPhone: - daca telefonul este achizitionat la liber, decodarea este gratuita - odata cu lansarea noilor tehnologii, am pus la dispozitia clientilor decodarea automata si gratuita impreuna cu activarea eSIM (indiferent daca este in contract sau nu).

Vizualizare soluţie în postul original

14 Răspunsuri 14

mihai_13
Maestru
Se pare ca numai telefoanele Iphone sunt codate pe retea Orange , oricum dupa un an sau doi de contract Orange ofera codul de retea gratuit .

Trixen_old
Cunoscător
Cu toate ca nu stiu sa iti raspund la intrebarea _de ce_ sunt blocate in retea anumite telefoane, un prieten apropiat a cumparat anul trecut online la liber un iPhone blocat in reteaua Orange, apoi a mers cu factura si telefonul intr-un Orange Shop si i-a fost deblocat fara costuri suplimentare - cumva o recunoastere ca atata timp cat l-a cumparat la pret intreg are dreptul de a dispune de aparat in orice retea fara alte explicatii.

Neaplicabil
Mersi frumos de raspuns, Trixen. Jumatate din dilema s-a rezolvat. 🙂 Observ ca exista si varianta de decodare din My Orange: https://www.orange.ro/help/cum-pot-s-mi-decodez-telefonul-151. Asta daca nu vrei sa faci o plimbare intr-un shop Orange. Ramane in continuare intrebarea initiala: de ce (inca) se codeaza in primul rand? 🙂 Cu atat mai mult cu cat iPhone-urile par sa fie singurele la care inca se face chestia asta.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Sincer, nici eu nu prea înțeleg rostul acestor codări, dar probabil că există în strategia lor ceva care îi determină să le facă.

Neaplicabil
Daca e intr-adevar o strategie, mi se pare foarte interesanta. :)) Pentru ca, daca e asa de profitabila, de ce n-o fac la toate telefoanele? Si daca nu e, de ce inca o fac doar pentru iPhone-uri? :))

Razvan
#StarMember
Pentru taxă, care este destul de mare în perioada contractuală și sa te țină captiv în rețea. Altă posibilitate, subvenția acordată de Apple la telefoane vândute către Orange este redusă sau inexistentă și atunci mai fac și ei profit din taxă, care este 100 euro/buc.

FLo1
#StarMember
Sa aducem lumina in misterul "probabilitatii" si al presupusului. - "probabil că există în strategia lor ceva care îi determină să le facă" : Un telefon de 300 euro sau mai mult este considerat de operator ca "profitabil pentru a fi codat" pentru ca indiferent daca va mai fi folosit (sau nu) de cate utilizatorul initial, codificarea impusa va produce efecte prin faptul ca "societatea anonimii" va utiliza in continuare acel telefon in reteaua Orange, prin urmare va folosi serviciile Portocalei. Cu cat mai mult telefonul este utilizat (indiferent daca e clientul abonat sau nu, client initial sau final) serviciile trebuie sa produca profit. Simplu. - "Daca e intr-adevar o strategie, mi se pare foarte interesanta. :)) " Din pacate e una dintre cele mai "antice" strategii de marketing, similara cu Black Friday-ul la care cresti inainte cu 2-3 luni pretul de vanzare ca sa ai motive sa-l fluturi ulterior ca extraordinara reducere. Este o strategie tipica vanzatorilor care saliveaza dupa profituri mari pe termen scurt si sunt lipsiti de creativitatea procesului de valorificare a unui produs/serviciu. - "Pentru ca, daca e asa de profitabila, de ce n-o fac la toate telefoanele? Si daca nu e, de ce inca o fac doar pentru iPhone-uri? :)) " : Tu cu ce daruire ai da pe mana "decodorilor amatori" un telefon de 30-300 de lei sau un altul de 3000 de lei??? Telefonul ieftin si-a atins "targetul", il vinzi ca operator doar pentru a mai prinde un client captiv in retea. Pe cand la un telefon de 2000 - 3000 lei, cu un abonament pe masura, poti considera ca ai prins "pestele" cel mare, asigurandu-te ca nu va parasi prea curand reteaua, iar daca o va face, paguba sa fie cat mai mare la client. Este un algoritm atat de simplu, dar trebuie sa intelegi ca in afaceri nu exista morala, aici cu totii suntem evrei.

Neaplicabil
Foarte tare raspunsul tau, FLo_1. :))) Foarte tare. Ceea ce inca nu are sens pentru mine e urmatoarea chestie: bun, bun, am inteles punctul tau de vedere cu telefonul mai scump. Cu toate astea, exista si iPhone-uri mai ieftine (cele de generatie mai veche), si exista si Androide mai scumpe (vezi Samsung Galaxy Fold de exemplu). Cu toate astea, din cate am inteles eu, chestia asta inca se face doar pentru iPhone-uri. Si ma intreb de ce. Ca deja nu mai vorbim de pret. Plus ca mai e o chestie: din cate am putut eu sa vad, nu pare sa existe o diferentiere in functie de brand sau ceva, cand vine vorba de decodare. Pretul este fix, foarte mare dupa parerea mea (cel putin daca vrei decodare in perioada contractuala), dar asta e o chestie relativa si subiectiva, si se aplica pentru orice telefon achizitionat la abonament (nu se mentioneaza nimic de iPhone-uri in mod deosebit). Si atunci revin cu intrebarea: daca tot e asa de profitabila decodarea asta la Orange, de ce n-o fac la toate telefoanele, indiferent daca sunt Androide sau nu? Pe langa asta, as fi curios cata lume prefera sa-si decodeze telefonul la Orange, la pretul asta, decat sa o faca la un "decodor amator", cum i-ai zis tu? :)) Adica, daca ai dat 1000 de euro pe un telefon, sigur ai si 100 de euro pentru decodare la Orange? :)) Asta sa fie mentalitatea oare? Si daca da, atunci, din nou, de ce nu si la Androide? De ce nu si la Androidele mai scumpe, daca la cele ieftine "nu se merita"? @Razvan, da, intamplator am dat si eu peste informatia asta. Si ceea ce mi s-a parut un pic ciudat (dar poate n-am inteles eu care e motivul pentru chestia asta) este ca, si dupa ce expira perioada contractuala, tot trebuie sa platesti vreo 50 de RON pentru decodare. De ce? Ca te-a mancat intr-un anume punct fix sa-ti iei telefon la abonament, nu? :)) La expirarea perioadei contractuale, telefonul nu e achitat in totalitate? Daca da, atunci nu inteleg scopul taxei asteia. Alta explicatie in afara de "bani, bani si iari bani" nu am la chestia asta (sursa: https://www.orange.ro/help/despre-decodarea-telefoanelor-150). La chestia cu subventia ma gandeam si eu, dar nu chiar la modul asta. :)) De-aia am si intrebat: e mai ieftin sa le ia de la Apple codate decat decodate...? La varianta asta nu m-am gandit. Mersi de feedback. 🙂

Salut tuturor! In general nu codam telefoanele vandute de Orange, dar la iPhone-uri este intr-adevar o exceptie si este o decizie de business. Dorim sa mai mentionam urmatoarele aspecte pentru telefoanele iPhone: - daca telefonul este achizitionat la liber, decodarea este gratuita - odata cu lansarea noilor tehnologii, am pus la dispozitia clientilor decodarea automata si gratuita impreuna cu activarea eSIM (indiferent daca este in contract sau nu).

Neaplicabil
Mersi frumos de raspuns! 🙂 Daca e la liber, decodarea e gratuita. Si consider ca asa ar trebui sa si fie. :)) Dar mi se pare un pic ineficient sa le codezi pe toate ca pe urma sa te apuci sa le decodezi pe rand. Pe de alta parte, nici n-ai de unde sa stii cate o sa vinzi la abonament, si cate la liber. Sau daca cei care o sa-si cumpere telefon la liber, o sa vrea sa-l decodeze in primul rand. Adevarat. Daca asta e logica din spatele deciziei, o inteleg. Cu toate astea, si mai ales fara sa am suficient de multe detalii, in continuare mi s-ar parea mai ok sa nu mai fie codate in primul rand. Dupa cum ziceam si mai sus, nu cred ca asa tii un client in retea. 🙂 Daca vrea sa ramana, ramane oricum. Si daca nu vrea sa ramana, va face tot posibilul sa plece. Iar un telefon codat nu-l va tine in loc cu siguranta, cu atat mai mult cu cat toti operatorii au oferte cu telefon la abonament. Mai mult, faptul ca inca le codati il va face si mai mult sa vrea sa plece. Ca isi va decoda telefonul la Orange sau la shop-ul din colt, e irelevant. Clientul ala e pierdut oricum. Si mi se pare un pic copilareasca chestia asta: hai sa tinem clientul "fortat" in retea ca sa ne aduca bani. Contractul ala e semnat oricum, si daca vrea sa plece mai devreme, oricum trebuie sa achite niste taxe. Deci, cu sau fara telefon codat, oricum n-o sa-i fie usoara tranzitia. :)) Plus ca, nu stiu cata lume isi decodeaza telefonul la Orange (in special in perioada contractuala). Sau asta e si ideea? Sa nu-l decodeze in perioada contractuala, sau si mai bine, deloc? De asemenea, presupun ca o alta decizie de business este si taxa pentru decodare dupa expirarea perioadei contractuale. :) Obiectiv vorbind, o decizie de business se considera buna in momentul in care produce rezultate pozitive pentru companie. Daca asta aduce avantaje companiei, ce pot sa zic, go for it. Dar mi-as dori mult sa va concentrati atentia pe alte aspecte, pe calitatea si diverstitatea serviciilor de exemplu, si sa imbunatatiti acolo. :)) Daca eu nu mi-as debloca telefonul la Orange (mai mult, nu l-as lua de la Orange, pentru ca nu-l vreau codat in primul rand), asta nu inseamna ca (probabil multi) altii n-o vor face. Depinde ce conteaza pentru fiecare. Atata timp cat business-ul merge, banii curg, foarte bine. Dar cum ziceam, cred ca exista si alte lucruri care se pot face, care ar trebui facute, pentru ca e loc de mai bine, si pe care mi-as dori sa le faceti, decat codarea telefoanelor. Indiferent de brand, indiferent de producator. Oricum, observ cu placere ca mergeti usor, usor spre mai bine. Ideea cu eSIM-ul cred ca e buna, chiar daca nu foarte multe telefoane au adoptat inca tehnologia asta. Iar in ceea ce ma priveste, sper din tot sufletul ca acest "trend de business" cu codarea/decodarea telefoanelor sa dispara pe viitor si sa va concentrati atentia mai mult pe calitatea serviciilor (pentru ca mai sunt destule de imbunatatit pe partea asta), decat pe practici de genul asta. E ceva de genul: ahaaa, te-am ademenit cu oferta, ti-ai facut abonament, acuma n-ai de ales, de voie, de nevoie, stai cu noi. :)) Haideti ma baieti! Cred ca puteti mai bine de atat. 🙂 Stiu ca puteti mai bine de atat. Am asteptari mai mari de la voi, tocmai pentru ca vad ca sunteti deschisi la feedback. Si da, poate ca toate companiile de telefonie fac chestia asta. Asta n-o face ok. Dar din nou, parerea mea... :) Multumesc frumos de raspuns! Apreciez! 🙂 O sa marchez raspunsul asistentului Orange ca solutie, pentru ca aveam nevoie de un raspuns oficial, nu pentru ca celelalte puncte de vedere n-ar fi fost valoroase. Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Razvan
#StarMember
Este mai ieftin de implementat codarea la toate telefoanele, decât aleator, deoarece cineva trebuie să le sorteze și să aibă grijă de stoc, 2 negre codate, 1 negru necodat, 5 argintii necodate, 2 argintii codate si tot așa. Sper că ești lămurit, însă ceea ce am scris mai sus, a spus și Orange Assistant, atât timp cât iese bani din piatră seacă, Orange va coda telefoanele din gama Apple.

Neaplicabil
Absolut! Eu ma gandeam doar asa: daca e asa de profitabila decizia asta de codare a iPhone-urilor, s-o aplice la toate telefoanele, nu doar la cele de la Apple. Iar daca nu e, sa n-o mai aplice la niciunul. Consecventa. :) Decizie de business sau nu, mi se pare ca nu prea are logica. Adica, daca scopul e sa faca bani din decodari, n-are nicio logica sa o faca doar la iPhone-uri. Pentru ca, conform site-ului Orange de mai sus, pretul este acelasi indiferent de producator. Singura diferenta este daca esti sau nu in perioada contractuala, si daca esti sau nu pe abonament. In rest, e acelasi lucru. :))

Razvan
#StarMember
Apple probabil nu oferă discount generos ca și celelalte companii de telefonie mobilă, la care codarea nu mai este sustenabilă.

Alias
Junior
Intr adevăr sunt codate iphonurile de la Orange și nu le deblocheaza decât după ce expira garanția și asta contra cost, daca mi l debloca in perioada de garanție costa 420 de lei și după garanție trebuie sa dai 65 lei, cum e posibil așa ceva din moment ce telefonul este achitat sa mi ceara taxa?