NFC sau Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) este un set de standarde de comunicare fără fir, pe distanțe foarte scurte. Tehnologia permite dispozitivelor electronice să stabilească linii de comunicare radio între ele, în ambele direcții, folosind alte tehnologii complementare precum Bluetooth sau WiFi. NFC funcționează prin atingerea a două dispozitive sau prin alăturarea lor, la o distanță mai mică de 10 centimetri.
Probabil că ai auzit de RFID sau Radio-Frequency Identification (Identificare prin frecvență radio). Cel mai popular uz al cipurilor RFID este în cardurile bancare. Dacă ai un card bancar care suportă plățile prin atingere (contactless), asta se datorează faptului că are un cip RFID în el și informațiile stocate pe acesta pot fi citite de magazinele în care plătești.
NFC este o tehnologie similară cu RFID, dar cu diferența crucială că, cipurile RFID pot doar să fie citite. NFC îi permite dispozitivului să transmită și să primească informații de la alte dispozitive cu NFC. Drept urmare, deși NFC și RFID sunt similare, aceste tehnologii nu sunt același lucru.
https://www.digitalcitizen.ro/intrebari-simple-este-nfc-near-field-communication