Cam asa am fost eu cu MacOS-ul. Nu stiam nimic de el. Dar mi-a placut foarte mult interfata, fluiditatea, animatiile. Faptul ca e un sistem de operare care te imbie sa fii creativ, sa te joci. E fun! Iar faptul ca are foarte multe lucruri utile preinstalate in sistemul de operare, a fost cireasa de pe tort.
Dar de cand am avut ocazia sa-l incerc, mi-am dorit sa folosesc Mac pentru orice. Asta a fost acum mult timp. Intre timp, mi-am luat un Mac, si nu doar eu, si cei apropiati mie, si cu toate ca mai am nevoie din cand in cand de Windows, pentru ca unele aplicatii nu au varianta de Mac, pentru chestiile zilnice, am tot ce-mi trebuie pe Mac. E un ecosistem. Si cu toate ca sunt unele decizii pe care nu le inteleg, cum ar fi scoaterea portului audio de pe iPhone-urile mai noi, dar nu si de pe Mac, sau trecerea mac-urilor la USB-C, fara sa pastreze compatibilitatea (macar un singur port) cu vechiul USB-A, fortand pe toata lumea sa foloseasca adaptoare pentru toate perifericele de care au nevoie, si care nu sunt deja pe USB-C, per total, nu m-as intoarce la Windows. Cu toate ca Windows 11 a facut progrese mari, e inca Windows. Inca are crash-uri, inca are erori criptice, inca da BSOD. Inca ai nevoie de un antivirus, pentru ca majoritatea virusilor sunt virusi de Windows. Exista si antivirus de Mac, pentru ca exista si virusi de Mac. Dar realistic vorbind, nu prea o sa ai nevoie de unul.
De-aia sugestia mea pentru oricine nu a mai incercat iOS sau Mac este: incearca. Dar nu uitandu-te pe site la specificatii. Ci intr-un showroom, unde poti sa-l ai in mana, sa te joci cu soft-ul, sa-l testezi pe bune. De ce credeti voi ca Apple are aranjat la fiecare event showroom pentru hardware-ul sau soft-ul pe care il lanseaza? De-asta. Pentru ca nu-ti poti face o idee reala asupra unui produs pana nu-l folosesti.
Client Orange